Egy asztalhoz ülnek a baloldal pártjai és Puzsérék

Egy asztalhoz ülnek a baloldal pártjai és Puzsérék

Puzsér Róbert és Karácsony Gergely a Válasz Online szervezésében megrendezett vitán (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódik az ellenzéki osztozkodás a fővárosban, kedden délután tárgyalóasztalhoz ül az összes ellenzéki párt, illetve a főpolgármesteri jelöltségre aspiráló Karácsony Gergely és Puzsér Róbert - közölte a publicista kampányfőnöke. Lényegében két tömb feszül egymásnak: a baloldali pártok (az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum), valamint Puzsér Róbert és a mögötte álló Jobbik, illetve LMP.

Puzsér Róbert konkrét javaslatcsomaggal megy a megbeszélésére, elképzeléseit pedig – nem megszokott módon – nyilvánosságra is hozta. A lényege, hogy a fővárosi kerületek polgármesterjelölti posztjait osszák fel újra egymás között. Nem tudja ugyanis elfogadni, hogy a Momentummal kiegészült baloldal már megnevezte a városrészek élére közös jelöltjeit, ám abból kihagyták az LMP-t és a Jobbikot. Határozott elképzelése is van, mi alapján mehetne az osztozkodás. Egyrészt a tavaly áprilisi országgyűlési választások, másrészt pedig a május 26-án esedékes európai parlamenti voksolás eredményeinek átlagát tekintené irányadónak.

Ez viszont azt jelenti, hogy az őszi önkormányzati választáson Budapesten induló jelöltek névsora legkorábban júniusban válna véglegessé. Márpedig az MSZP és a baloldal szándékosan még az uniós választás kampánya előtt túl akart ezen lenni. Ráadásul a szocialisták határozott álláspontja eddig az volt, hogy az LMP-nek ugyan adnának lehetőséget, hogy polgármesterjelöltet nevezzen meg, a Jobbiknak viszont nem. Ezekben a kérdésekben tehát borítékolható a vita.

A baloldal és a Momentum megállapodott Budapesten a polgármesterjelöltekben | Magyar Hang

Felosztotta egymás között az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Momentum a fővárosi kerületeket, vagyis eldöntötték, hogy hol és kit fognak indítani közösen a polgármesteri posztért. Az LMP és a Jobbik ebből kimaradt, de a zöldpárt csatlakozásáról még nem tettek le, van is még olyan kerület, amelyet felajánlanának nekik.

Korábban Puzsér Róbert világossá tette, hogy a fővárosi kerületekben történő megegyezés a feltétele annak, hogy részt vegyen az előválasztáson. Mostani közlése szerint ezt a fajta megmérettetést továbbra is szeretné, bár azért kihasználta az alkalmat arra is, hogy odaszúrjon az év eleji baloldali előválasztást már megnyerő Karácsony Gergelynek.

„Kívánatos lenne, ha a régi baloldal olyan jelöltet állítana, aki nem érintett a parkolási botrányban, ami a kampány talán legfontosabb témája"

– közölte, hozzátéve azt is, hogy ez természetesen nem az ő dolguk, de a XIII. kerületet vezető Tóth Józsefet jobban el tudnák képzelni.

Az előválasztással kapcsolatban mindenesetre egy újabb szempontot is behozott. Az világos, hogy a vesztes visszalép, de Puzsér azt szeretné, ha ezt nem a győztes javára kellene megtennie. „Karácsony támogatása a zuglói botrány és a megállapodásunk felrúgása után finoman szólva is problémás lenne" – írta. Nyilvánvalóan a jelenleg a publicista mögött felsorakozott LMP és Jobbik esetében is igencsak kérdéses, mennyire tudnák támogatni Karácsony Gergely kampányát, ha ő győzedelmeskedne az előválasztáson.

A Magyar Hang már kereste az MSZP-t, illetve a Párbeszédet is az ügyben, ők azonban azt közölték, hogy a tárgyalást megelőzően nem kívánnak nyilatkozni.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.