Hatodjára is nekifut a 2019-es költségvetésnek a XV. kerület

Hatodjára is nekifut a 2019-es költségvetésnek a XV. kerület

Németh Angéla a XV. kerületi polgármesteri hivatal előtt (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha március közepéig minden településnek rendelkeznie kellene költségvetéssel, Budapest XV. kerületében hiába futottak már neki öt alkalommal, nem sikerült a büdzsét elfogadnia a Németh Angéla (Rászorulókat Támogatók Egyesülete-Szolidaritás) polgármesterrel 21 tagú testületnek. A büdzsé megszavazásának ma újból nekifutnak a számos politikai és személyes ellentéttel küzdő képviselők.

Bár a kerületvezetőnek nincs többsége, testületi tagokkal, a kerület ügyeire rálátó forrásokkal beszélgetve az látszik, hogy politikai számításnak, alkalmi érdekegyezéseknek és sérelmeknek is van szerepük a kialakult helyzetben. Elfogadott költségvetés hiányában a Magyar Államkincstár áprilistól felfüggesztette az állami támogatás utalását az önkormányzatnak. Így a Rákospalotát, Pestújhelyt és Újpalotát magába foglaló kerület csak saját forrásaira támaszkodhat. Ez – sok más településsel szemben – nem idéz elő válsághelyzetet: a nagyjából 25 milliárd forintos költségvetésnek mindössze a tizedét teszi ki az állami normatíva. Ellenben fejlesztési források, pályázatok lehívását veszélyezteti.

Németh Angélát tavaly szeptemberben választották az észak-pesti kerület polgármesterévé, miután Hajdu László (DK) országgyűlési képviselő lett. Noha neki sem volt többsége, a 2014-ben még tíztagú Fidesz-frakcióval kötött szerződés garantálta a működőképességet. Ennek részeként cégvezetőket például a Fidesz jelölhetett, de kompromisszum született a költségvetésről is.

Ezt a képviselőcsoportokon belüli személyi változások sem írták felül, pedig az is szép számmal akadt. Például a baloldali összefogás jelöltjeként mandátumhoz jutó Mórocz Esztert – aki a 2015-ös kvótanépszavazás idején a Fidesz álláspontja mellé állt – kizárták az MSZP-ből, jellemzően azóta is a Fidesszel szavaz. De időközben a Fidesz-frakció is apadt: előbb Merk Péter fordított hátat a csoportnak, később Victorné dr. Kovács Juditot (jelenleg alpolgármester) és Bitvai Nándort zárták ki a pártból. A zavar azonban csak átmeneti volt. Németh Angéla személye – alighanem már a közelgő önkormányzati választás miatt is – új helyzetet teremtett, így most a Fidesz-frakció dominálta ellenzék akarata érvényesül a testületben, amelyen eddig valamennyiszer elbukott a költségvetés elfogadása.

Pintér Gábor, a Fidesz frakcióvezetője a költségvetésben számos kiadást kifogásol. A jegyzői iroda dologi kiadásait (504 millió forint), a polgármesteri kabinet egyéb tételeit (140 millió) és külsős személyi juttatásait (38 millió) is elfogadhatatlannak tartja, akárcsak a Szántóföld úti tornacsarnokra szánt 2,166 milliárdos összeget, amely a korábbi testületi határozat szerint legfeljebb 762 millió forintba kerülhetne. Arra a felvetésünkre – miszerint Lamperth Mónika jegyző (volt belügyminiszter) régóta követelt távozása volna a költségvetés elfogadásának feltétele – azt felelte: a büdzsé számaival van elsősorban problémájuk. Hozzátette:

„Ki bízna meg egy olyan költségvetésben, amelyet a polgármesteri hivatal jegyzőjeként Lamperth Mónika hajt végre, és ezzel a XV. kerület a Demokratikus Koalíció kifizetőhelye maradna”.

Németh Angéla polgármester azt emelte ki, hogy a költségvetés tervezete egy korábban megszavazott szempontrendszer alapján készült, amelyben a hivatali dolgozók béremelését és a fejlesztéseket jelölték meg prioritásnak. Pintér kifogásaira azt mondta, a jegyzői iroda kiadásai alatt a hivatal működését biztosító kiadások (takarítás, portaszolgálat, közüzemi díjak, stb.) szerepelnek – „már csak ezért sem pártkifizetőhely” – szögezte le. A polgármesteri kabinet kiadásainál szerepel az önkormányzat kommunikációs cégének támogatása a kedvezőbb adózási feltételek miatt. A tornacsarnokról azt mondta, hogy a korábban meghatározott összegben a bontás, a közművek kiépítése és a berendezése nincs benne. Lamperth Mónika mellett is kiállt, mondván a „kollégái nem árucikkek”, amit cserélgetni kell.

Mivel a költségvetés elfogadása egyetlen szavazaton múlik, a helyzet kulcsa az egykori fideszes, ma független Victorné Kovács Judit (lehetne), aki előbb Hajdu László, majd Németh Angéla mellett is alpolgármesteri feladatokat kapott. Ő akkor távolodott el a Fidesztől, amikor 2017-ben megpróbálták gyámság alá venni Hajdut, de azt Kovács Judit nem volt hajlandó megszavazni. Az összhang ugyan nem volt teljes a személye és Németh Angéla között, de a kerületvezetés bízott a szavazatában. Ezért villámcsapásként hatott, hogy – miután a polgármester közleménye szerint Kovács Judit valamennyi költségvetési egyeztetésen jelen volt és kifogása sem emelt – tartózkodott a február végi szavazáson. Kovács Judit kérdésünkre a történteket azzal magyarázta, hogy a kerületirányítás és a költségvetés készítése is másként zajlott, mint a DK-s Hajdu idejében. Szerinte elmaradtak a megszokott előzetes megbeszélések, sőt, állítja, az első körös egyeztetésre sem hívták meg, és nem ért egyet azzal sem, hogy évi 17 milliós díjért foglalkoztatnának szövegírót. A balul sikerült első szavazás után Németh Angéla bizalomvesztés miatt az alpolgármester jogköreit megvonta, de leváltását napirendre sem vette a testület.

Képviselőkkel, a kerület ügyeit jól ismerőkkel beszélgetve az látszik, hogy pillanatnyi érdekek és sérelmek vannak hatással a testületen belüli folyamatokra, de a Fideszen belüli helyezkedés is oka az erőfitogtatásnak. A pénzügyi bizottságot vezető Bodó Miklós (független, korábban jobbikos) képviselő a nevét vállalva mondta: szerinte az ellenzék 11 szavazattal és módosító javaslatokkal saját költségvetést is alkothatna, ha akarna. Mint mondta, amikor például a Fidesz-frakciótagok beadták a módosító javaslataikat, a beterjesztők a bizottsági ülésre sem mentek el. De amikor a testület megszavazta a javaslataik 90 százalékát, a költségvetési rendeletet mégsem támogatták. Erre Pintér Gábor egyébként azt mondta, ennek oka, hogy éppen a legjelentősebbet, a tornacsarnokra fordított forrás átcsoportosítását nem támogatta a testület.

Hajdu László korábbi polgármester azért tartja elkeserítőnek a helyzetet, mert szerinte többmilliárdos forintos fejlesztés és értéknövelő felújítástól eshet el a kerület; a pályázatoknak – amihez költségvetés is kell – jogvesztő határidejük van. Azt különösen fájlalja, hogy miközben a képviselők többsége a kerületben is született, nem annak az érdekeit tartja szem előtt. Kérdésünkre hozzátette, nincs olyan képviselő, akivel ne egyeztetett volna az előrelépés érdekében. Abban bízik, hogy lesz, akiben feléled a lelkiismeret, és nem költségvetés nélkül működik majd a kerület. Mindenesetre április 23-án ismét megkísérlik az elfogadását.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/16. számában jelent meg, 2019. április 18-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/9. Magyar Hangban? 
Itt megnézheti!