HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hatodjára is ...

Hatodjára is nekifut a 2019-es költségvetésnek a XV. kerület

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Noha március közepéig minden településnek rendelkeznie kellene költségvetéssel, Budapest XV. kerületében hiába futottak már neki öt alkalommal, nem sikerült a büdzsét elfogadnia a Németh Angéla (Rászorulókat Támogatók Egyesülete-Szolidaritás) polgármesterrel 21 tagú testületnek. A büdzsé megszavazásának ma újból nekifutnak a számos politikai és személyes ellentéttel küzdő képviselők.

HIRDETÉS

Bár a kerületvezetőnek nincs többsége, testületi tagokkal, a kerület ügyeire rálátó forrásokkal beszélgetve az látszik, hogy politikai számításnak, alkalmi érdekegyezéseknek és sérelmeknek is van szerepük a kialakult helyzetben. Elfogadott költségvetés hiányában a Magyar Államkincstár áprilistól felfüggesztette az állami támogatás utalását az önkormányzatnak. Így a Rákospalotát, Pestújhelyt és Újpalotát magába foglaló kerület csak saját forrásaira támaszkodhat. Ez – sok más településsel szemben – nem idéz elő válsághelyzetet: a nagyjából 25 milliárd forintos költségvetésnek mindössze a tizedét teszi ki az állami normatíva. Ellenben fejlesztési források, pályázatok lehívását veszélyezteti.

Németh Angélát tavaly szeptemberben választották az észak-pesti kerület polgármesterévé, miután Hajdu László (DK) országgyűlési képviselő lett. Noha neki sem volt többsége, a 2014-ben még tíztagú Fidesz-frakcióval kötött szerződés garantálta a működőképességet. Ennek részeként cégvezetőket például a Fidesz jelölhetett, de kompromisszum született a költségvetésről is.

Ezt a képviselőcsoportokon belüli személyi változások sem írták felül, pedig az is szép számmal akadt. Például a baloldali összefogás jelöltjeként mandátumhoz jutó Mórocz Esztert – aki a 2015-ös kvótanépszavazás idején a Fidesz álláspontja mellé állt – kizárták az MSZP-ből, jellemzően azóta is a Fidesszel szavaz. De időközben a Fidesz-frakció is apadt: előbb Merk Péter fordított hátat a csoportnak, később Victorné dr. Kovács Juditot (jelenleg alpolgármester) és Bitvai Nándort zárták ki a pártból. A zavar azonban csak átmeneti volt. Németh Angéla személye – alighanem már a közelgő önkormányzati választás miatt is – új helyzetet teremtett, így most a Fidesz-frakció dominálta ellenzék akarata érvényesül a testületben, amelyen eddig valamennyiszer elbukott a költségvetés elfogadása.

HIRDETÉS

Pintér Gábor, a Fidesz frakcióvezetője a költségvetésben számos kiadást kifogásol. A jegyzői iroda dologi kiadásait (504 millió forint), a polgármesteri kabinet egyéb tételeit (140 millió) és külsős személyi juttatásait (38 millió) is elfogadhatatlannak tartja, akárcsak a Szántóföld úti tornacsarnokra szánt 2,166 milliárdos összeget, amely a korábbi testületi határozat szerint legfeljebb 762 millió forintba kerülhetne. Arra a felvetésünkre – miszerint Lamperth Mónika jegyző (volt belügyminiszter) régóta követelt távozása volna a költségvetés elfogadásának feltétele – azt felelte: a büdzsé számaival van elsősorban problémájuk. Hozzátette:

„Ki bízna meg egy olyan költségvetésben, amelyet a polgármesteri hivatal jegyzőjeként Lamperth Mónika hajt végre, és ezzel a XV. kerület a Demokratikus Koalíció kifizetőhelye maradna”.

Németh Angéla polgármester azt emelte ki, hogy a költségvetés tervezete egy korábban megszavazott szempontrendszer alapján készült, amelyben a hivatali dolgozók béremelését és a fejlesztéseket jelölték meg prioritásnak. Pintér kifogásaira azt mondta, a jegyzői iroda kiadásai alatt a hivatal működését biztosító kiadások (takarítás, portaszolgálat, közüzemi díjak, stb.) szerepelnek – „már csak ezért sem pártkifizetőhely” – szögezte le. A polgármesteri kabinet kiadásainál szerepel az önkormányzat kommunikációs cégének támogatása a kedvezőbb adózási feltételek miatt. A tornacsarnokról azt mondta, hogy a korábban meghatározott összegben a bontás, a közművek kiépítése és a berendezése nincs benne. Lamperth Mónika mellett is kiállt, mondván a „kollégái nem árucikkek”, amit cserélgetni kell.

Mivel a költségvetés elfogadása egyetlen szavazaton múlik, a helyzet kulcsa az egykori fideszes, ma független Victorné Kovács Judit (lehetne), aki előbb Hajdu László, majd Németh Angéla mellett is alpolgármesteri feladatokat kapott. Ő akkor távolodott el a Fidesztől, amikor 2017-ben megpróbálták gyámság alá venni Hajdut, de azt Kovács Judit nem volt hajlandó megszavazni. Az összhang ugyan nem volt teljes a személye és Németh Angéla között, de a kerületvezetés bízott a szavazatában. Ezért villámcsapásként hatott, hogy – miután a polgármester közleménye szerint Kovács Judit valamennyi költségvetési egyeztetésen jelen volt és kifogása sem emelt – tartózkodott a február végi szavazáson. Kovács Judit kérdésünkre a történteket azzal magyarázta, hogy a kerületirányítás és a költségvetés készítése is másként zajlott, mint a DK-s Hajdu idejében. Szerinte elmaradtak a megszokott előzetes megbeszélések, sőt, állítja, az első körös egyeztetésre sem hívták meg, és nem ért egyet azzal sem, hogy évi 17 milliós díjért foglalkoztatnának szövegírót. A balul sikerült első szavazás után Németh Angéla bizalomvesztés miatt az alpolgármester jogköreit megvonta, de leváltását napirendre sem vette a testület.

Képviselőkkel, a kerület ügyeit jól ismerőkkel beszélgetve az látszik, hogy pillanatnyi érdekek és sérelmek vannak hatással a testületen belüli folyamatokra, de a Fideszen belüli helyezkedés is oka az erőfitogtatásnak. A pénzügyi bizottságot vezető Bodó Miklós (független, korábban jobbikos) képviselő a nevét vállalva mondta: szerinte az ellenzék 11 szavazattal és módosító javaslatokkal saját költségvetést is alkothatna, ha akarna. Mint mondta, amikor például a Fidesz-frakciótagok beadták a módosító javaslataikat, a beterjesztők a bizottsági ülésre sem mentek el. De amikor a testület megszavazta a javaslataik 90 százalékát, a költségvetési rendeletet mégsem támogatták. Erre Pintér Gábor egyébként azt mondta, ennek oka, hogy éppen a legjelentősebbet, a tornacsarnokra fordított forrás átcsoportosítását nem támogatta a testület.

Hajdu László korábbi polgármester azért tartja elkeserítőnek a helyzetet, mert szerinte többmilliárdos forintos fejlesztés és értéknövelő felújítástól eshet el a kerület; a pályázatoknak – amihez költségvetés is kell – jogvesztő határidejük van. Azt különösen fájlalja, hogy miközben a képviselők többsége a kerületben is született, nem annak az érdekeit tartja szem előtt. Kérdésünkre hozzátette, nincs olyan képviselő, akivel ne egyeztetett volna az előrelépés érdekében. Abban bízik, hogy lesz, akiben feléled a lelkiismeret, és nem költségvetés nélkül működik majd a kerület. Mindenesetre április 23-án ismét megkísérlik az elfogadását.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/16. számában jelent meg, 2019. április 18-én.

HIRDETÉS

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/9. Magyar Hangban? 
Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,867lájkolóTetszik
3,054követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pár hét múlva lehet koronavírus-oltás – ígérik izraeli kutatók

Ha elkészülnek, még hátra van a vakcina engedélyeztetése és a piacra lépés. Izrael illetékes minisztere már most áttörésről beszél.