HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Döntött a Kúr...

Döntött a Kúria: a Fidesz–KDNP átverte a választókat

HIRDETÉS

A Momentum Mozgalom tett panaszt a Kúriánál, miután április 8-án a Kálvin térnél videóra vették, ahogy a Fidesz–KDNP aktivistái bár azt állították, hogy az EP-választási regisztrációs ívekre gyűjtik az aláírásokat, valójában a párt támogatói, adatbázisépítésre is használható íveit használták.

HIRDETÉS

A Nemzeti Választási Bizottság nem találta problémásnak az ügyet, ami a Fővárosi Választási Bizottsághoz került tovább, utóbbi szerint azonban a párt aktivistái nem követtek el jogsértést, a tájékoztatás sem volt megtévesztő.

Aláírásgyűjtés: együtt érkeztek a Fidesszel, de a Jobbik lett az első leadó | Magyar Hang

A Momentum fellebbezett az ügyben, mindezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság elutasította, mert véleményük szerint a Momentum nem volt érintett az ügyben, az érintettséggel kapcsolatos nyilatkozata pedig „az absztrakció szintjén áll”.

A Kúria felülvizsgálata azonban most kimondta, hogy a Fidesz-KDNP megtévesztette az állampolgárokat:

„A választópolgárok az elhangzott tájékoztatás ellenére aláírásukkal valójában nem a FIDESZ–KDNP jelöltállítását támogatták, ebből adódóan megállapítható, hogy a jelölő szervezet nevében eljáró személyek olyan tevékenységet folytattak, amely a választópolgárok megtévesztésére alkalmas volt” – írják. Kihangsúlyozzák: „a választópolgárok megtévesztése alappal veti fel továbbá annak a lehetőségét is, hogy a jelölő szervezet célja az aláírások kampánytevékenység során történő további felhasználása, választói adatbázis kialakítása”.

HIRDETÉS

Ez már nem az első ilyen eset, a Fidesz már a tavalyi parlamenti választást megelőzően is a Kubatov-listát bővítette, akkor maga Orbán Viktor is gyűjtött aláírásokat. Az EP-választáshoz kapcsolódva a Kubatov-listákat a legváratlanabb helyzetekben próbálják aláíratni a Fidesz aktivistái: a hvg.hu-n jelent meg, hogy egy nyolcadik kerületi társasház közgyűlésén a közös képviselő egy önkormányzati tisztviselő kérésére próbálta meg aláíratni az íveket a lakókkal, amit azonban senki nem volt hajlandó kitölteni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,527lájkolóTetszik
2,558követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Karácsony Gergely még nem adta fel – azt akarja, hogy legyen vita

Korábbi versenytársaival, Kálmán Olgával és Kerpel-Fronius Gáborral közösen lépett színpadra. Ezúttal is felcsendült a cirkuszi zene.