HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Megint tovább...

Megint tovább fogyott a magyar

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint az év első két hónapjában kevesebb gyermek született, viszont nőtt a halálozások száma. A természetes fogyás így 36 százalékkal, 3230 fővel nőtt 2018-hoz képest.

A távirati irodához eljuttatott közlemény szerint 2019 első két hónapjában 13 891 gyermek született, 745-tel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Januárban 5,4, februárban 4,7 százalékkal kevesebb volt az élve születések száma 2018 azonos hónapjaihoz képest.

Ezzel szemben 2019. január-februárban 26 106-an haltak meg, 2485-tel többen, mint az előző év azonos időszakában. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest januárban 20 százalékkal, februárban 1,8 százalékkal nőtt a halálozások száma, a KSH közlés szerint ebben szerepet játszhatott a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány is.

Orbán Viktor demográfiai csomagja nem orvosolja a probléma gyökerét, a szegénységet | Magyar Hang

Csökkent a házasságkötések száma is: idén év elején 3319 pár házasodott össze, 72-vel kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

HIRDETÉS

Az év első két hónapjában ezer lakosra 8,8 élve születés és 16,5 halálozás jutott. Az előbbi 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 1,6 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakára számított értéknél. Ennek eredményeként a természetes fogyás 0,2 ezrelékponttal, 7,7 ezrelékre nőtt. Az év első két hónapjában ezer élve születésre 3,3 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,4 ezrelékpontos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám 2,1 ezrelékes értéke nem változott az előző év azonos időszakához képest – olvasható a KSH közleményében.

Nem valószínű a bébibumm | Magyar Hang

Bár nem születik több gyerek, ennek ellenére a teljes termékenységi arányszám jobb, mint korábban: a 2010-es évek elején a roppant alacsony 1,23-ról indultunk, ez most 1,49. Erről Makay Zsuzsanna demográfus beszélt április elején lapunknak. A szakember szerint az ellentmondás hátterében az áll, hogy nagy mértékben csökken évről évre a gyermekvállalási korban lévő nők aránya. 2017 és 2018 között mintegy húszezerrel esett a 15–44 éves korosztályú nők száma, tehát nagyjából ennyivel kevesebb nő vállalt szinte ugyanannyi gyermeket, mint korábban.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,687lájkolóTetszik
3,469követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek