Orbán Viktor is tegye le a nyelvvizsgát – üzenték a tüntető diákok

Orbán Viktor is tegye le a nyelvvizsgát – üzenték a tüntető diákok

A Jövőt a diákoknak! címmel megrendezett demonstráció résztvevői az Országház előtt 2019. április 26-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A felsőoktatási felvételit 2020-tól nyelvvizsgához kötő kormányzati tervek ellen szerveztek tüntetést „Jövőt a diákoknak!” címmel középiskolások és egyetemisták péntek délután a Parlament előtt.

Gyetvai Viktor szervező beszédében arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy szeptember elsejéig tegyen le egy középfokú komplex nyelvvizsgát és adja meg az időpontot és a helyet, ahol vizsgázik, hogy a diákok is vele mehessenek. Hozzátette: ha ez nem történik meg, népszavazási kezdeményezéssel élnek két témában. 

Egyrészt azért kezdeményeznek népszavazást, ne lépjen életbe 2020-ban, hogy csak nyelvvizsga-bizonyítvánnyal lehessen felvételizni, és addig ne várják ezt el, amíg a magyar oktatási rendszer nem képes a nyelvvizsgára minden diákot felkészíteni. Másrészt azért, hogy Magyarországon ne lehessen miniszterelnök, aki nem teljesíti az egyetemi felvételi elvárásait – mondta.

Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője azt javasolta, addig ne kössék nyelvvizsga meglétéhez a felsőoktatási felvételit, amíg a parlamenti képviselők 85 százaléka meg nem szerzi a középfokú komplex nyelvvizsgát. Emellett kiemelte, hogy egy 2017-es jelentés szerint nincs elég nyelvtanár, sokuknak nem is megfelelő a kompetenciája, illetve nincs színvonalas iskolai nyelvoktatás.

A Pedagógusok Szakszervezetének képviseletében felszólaló Dvorácskó Balázs szerint a javaslat veszélyezteti a pedagógus-utánpótlást, mert a képzésben tanulók jelentős részének most sincs nyelvvizsgája. Arról is beszélt, hogy már most sem biztosítottak a feltételek a nyelvvizsgára felkészítéshez, a középiskolai nyelvoktatásnak pedig nem is kimondott célja a nyelvvizsgára felkészítés.

A tüntetésen bejátszottak részleteket Orbán Viktor miniszterelnöktől, ahogy angolul beszél, és Vida Ildikó volt NAV-elnöktől, ahogy tolmácsot kér. A Kossuth tér közepén összegyűlt tömegben több ellenzéki párt zászlóit lehetett látni, valamint feltűnt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is.

Az Emmi már a tüntetés előtt közölte, hogy Soros és Gyurcsány

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már a tüntetés előtt kiadta közleményét, e szerint négy héttel az európai parlamenti választás előtt a „Soros-szervezetek, Gyurcsányék és a többi ellenzéki párt” ismét politikai kampányakciókhoz akarja felhasználni a diákokat. Közölték: a nyelvvizsgához kötött felvételiről szóló döntést 2014 óta ismerik az iskolák, a pedagógusok, a szülők és a diákok, bevezetését tehát több mint hat év felkészülés előzi meg.

Azt írták: ez az első kormány, amely segíti a fiatalok nyelvtanulását, és jelentős anyagi terhet vesz le a szülőkről azzal, hogy ingyenessé tette az első sikeres nyelvvizsgát és bevezeti a kétszer kéthetes ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokat.

(MTI, HVG)