HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Pár millió má...

Pár millió már elment – Megnéztük a Fidesz facebookos reklámköltéseit

HIRDETÉS

Európában is bevezették a Facebook új, mindenki számára hozzáférhető Hirdetéstár funkcióját. A felület célja, hogy átláthatóbb legyen, ki milyen reklámokért fizet, és az hol, hányszor jelenik meg. Az alkalmazás külön figyelmet fordít a politikához, vagy országos jelentőségű ügyekhez kapcsolódó hirdetésekre, melyek esetében az átláthatóság érdekében kötelezően jelezni kell, hogy ki finanszírozta a reklámot.

HIRDETÉS

Az oldal még érezhetően friss, ez abból is látszik, hogy a Magyarországon köztudottan aktív politikai hirdetők profiljai még hiányosak, például a költésről szóló összesített adatok, a hetente összeállított Hirdetéstár-jelentés kiadásáig nem lesznek elérhetőek.

Viszont a Fidesz Facebook-oldalának, mint politikai ügyekben hirdető félnek a költései reklámonként már március 23-tól kezdve nyomon követhetőek. A 444.hu itt vette észre, hogy Bangóné patkányozásának reklámjára egy nap alatt egymilliót költöttek a Facebookon.

Ezt követően megnéztük, hogy az összegyűjtött adatok alapján mennyire nyúlt a zsebébe eddig a Fidesz.

A párt központi oldala április során kilenc hirdetést tett közzé a Facebook tulajdonában lévő platformokon. Jellemzően 100-200 ezer forintot fordítanak az egy-két napon keresztül aktív reklámokra. Ez így 1-2 millió forintba kerülhetett összesen. Ehhez jönnek még a politikusok és az alapszervezetek külön költései.

HIRDETÉS

A hirdető személyén és a reklám költségein túl a közösségi oldal azt is próbálja megbecsülni, hogy kik és hányan látták az adott tartalmat. Egy diagramon ábrázolják, a megtekintők nemét és korát, illetve fel van sorolva az is, hogy az ország mely megyéjében laknak a felhasználók. Ez alapján egy-két kivételtől eltekintve a Fidesz hirdetéseire mindig többen kattintanak a 45 évnél idősebbek korosztályából, és jellemzően határozottan magas a 65 évnél idősebbek érdeklődése. A legtöbbször szinte mindig Budapestről, vagy Pest megyéből származik a megtekintések többsége, de az oldalon több más területet is felsorolnak.

A Fidesz facebookos reklámköltségei közül kirívóan magas volt a legutóbbi, jelenleg egyedüliként, április 28. óta aktív hirdetése, amiben az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó ominózus patkányozására reagálva minden Fidesz támogató számára egyértelművé teszik, hogy Bangóné őket tekinti patkánynak, és hogy ezt senki ne felejtse el a május 26-ai szavazásokig. Az MSZP az eset után ugyan próbálta hangoztatni, hogy csak a politikusokra gondoltak, de figyelembe véve, hogy a „sértett oldal” egymillió forintot költött egy ennek az ellenkezőjét sulykoló hirdetésre, ami a Facebook számításai szerint eddig egymillió emberhez is eljutott, lehet, hogy komolyabban kéne venniük az esetet érintő kommunikációs stratégiájukat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,183lájkolóTetszik
2,688követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

EU-csúcs: egyelőre csúszik a balkáni bővítés

A brüsszeli EU-csúcs első napján döntöttek a tagállamok arról, hogy jóváhagyják a módosított brexit-szerződést. Vita volt a költségvetésről és elítélték Törökországot. A magyar álláspont nem ismert.