HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Pár millió má...

Pár millió már elment – Megnéztük a Fidesz facebookos reklámköltéseit

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Európában is bevezették a Facebook új, mindenki számára hozzáférhető Hirdetéstár funkcióját. A felület célja, hogy átláthatóbb legyen, ki milyen reklámokért fizet, és az hol, hányszor jelenik meg. Az alkalmazás külön figyelmet fordít a politikához, vagy országos jelentőségű ügyekhez kapcsolódó hirdetésekre, melyek esetében az átláthatóság érdekében kötelezően jelezni kell, hogy ki finanszírozta a reklámot.

Az oldal még érezhetően friss, ez abból is látszik, hogy a Magyarországon köztudottan aktív politikai hirdetők profiljai még hiányosak, például a költésről szóló összesített adatok, a hetente összeállított Hirdetéstár-jelentés kiadásáig nem lesznek elérhetőek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Viszont a Fidesz Facebook-oldalának, mint politikai ügyekben hirdető félnek a költései reklámonként már március 23-tól kezdve nyomon követhetőek. A 444.hu itt vette észre, hogy Bangóné patkányozásának reklámjára egy nap alatt egymilliót költöttek a Facebookon.

Ezt követően megnéztük, hogy az összegyűjtött adatok alapján mennyire nyúlt a zsebébe eddig a Fidesz.

HIRDETÉS

A párt központi oldala április során kilenc hirdetést tett közzé a Facebook tulajdonában lévő platformokon. Jellemzően 100-200 ezer forintot fordítanak az egy-két napon keresztül aktív reklámokra. Ez így 1-2 millió forintba kerülhetett összesen. Ehhez jönnek még a politikusok és az alapszervezetek külön költései.

A hirdető személyén és a reklám költségein túl a közösségi oldal azt is próbálja megbecsülni, hogy kik és hányan látták az adott tartalmat. Egy diagramon ábrázolják, a megtekintők nemét és korát, illetve fel van sorolva az is, hogy az ország mely megyéjében laknak a felhasználók. Ez alapján egy-két kivételtől eltekintve a Fidesz hirdetéseire mindig többen kattintanak a 45 évnél idősebbek korosztályából, és jellemzően határozottan magas a 65 évnél idősebbek érdeklődése. A legtöbbször szinte mindig Budapestről, vagy Pest megyéből származik a megtekintések többsége, de az oldalon több más területet is felsorolnak.

A Fidesz facebookos reklámköltségei közül kirívóan magas volt a legutóbbi, jelenleg egyedüliként, április 28. óta aktív hirdetése, amiben az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó ominózus patkányozására reagálva minden Fidesz támogató számára egyértelművé teszik, hogy Bangóné őket tekinti patkánynak, és hogy ezt senki ne felejtse el a május 26-ai szavazásokig. Az MSZP az eset után ugyan próbálta hangoztatni, hogy csak a politikusokra gondoltak, de figyelembe véve, hogy a „sértett oldal” egymillió forintot költött egy ennek az ellenkezőjét sulykoló hirdetésre, ami a Facebook számításai szerint eddig egymillió emberhez is eljutott, lehet, hogy komolyabban kéne venniük az esetet érintő kommunikációs stratégiájukat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,948lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kötöttfogás 95. – A „nagyvonalú” NER

A műsorvezető Lukács Csaba, beszélgetőtársai pedig Csintalan Sándor, Konok Péter, Pulai András és Reichert János.

A mama nem adja fel