HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld 1991: a növén...

1991: a növényolajipar „fehérgalléros” privatizációja

HIRDETÉS

Miközben még az utolsó pártállami kormány idején lezajlott spontán privatizáció disznóságait sem emésztette meg a közvélemény – és még arra sem volt idő, hogy valamennyi ügy részleteit feltárja a korabeli sajtó, az Antall-kormány pedig alig helyezte le a vagyonpolitikai irányelveinek alapjait –, gőzerővel megkezdődött az élelmiszeripar magánosítása. Sorozatunk e heti fejezetében a növényolajipari privatizációval foglalkozunk. Talán ez volt az első olyan magánosítási ügylet, amely felkorbácsolta az indulatokat 1991 végén.

HIRDETÉS

A teljes cikket a Magyar Hang április 26-i (2019/17.) számában olvashatja!

A legnagyobb kormányzó pártban, az MDF-ben igen hamar feltűnt képviselők egy csoportjának, hogy a privatizációra kijelölt vállalatok vagyonának felértékelése nem korrekten zajlik. A képviselők ezért fokozott ellenőrzést szorgalmaztak a privatizációt végző Állami Vagyonügynökség felett, és célul tűzték ki a visszaélések feltárását. Ez a 14 képviselőből alakult társaság volt a Monopoly-csoport.

1989: A Next 2000-ügy árnyékában zavartalanul folyt a síbolás | Magyar Hang

Azt is kifogásolták, hogy 1990 őszén elmaradt a pártállami időkből örökölt, szakmailag alkalmatlan gazdasági vezetők eltávolítása a fontos pozíciókból, így lényegében a régi MSZMP-s igazgatók kezdhették meg a privatizációt.

(…)

HIRDETÉS

A rendszerváltás után a Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat (Nömov) volt az egyetlen tröszti jelleggel működő állami tulajdonú cég, amely ráadásul monopolhelyzetben is volt. Évi 21 milliárd forintos árbevétel, 112 millió dolláros export – ezek az adatok jól mutatják, hogy komoly cégről volt szó. Évente több mint 700 ezer tonna repce- és napraforgóolaj feldolgozására képes kapacitással rendelkezett az óriásvállalat

(…)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang április 26-án megjelent 2019/17. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/17. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,399lájkolóTetszik
2,540követőKövetés
17,271feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gyűlöletkeltés időpocsékolás – Magyar Hang-ajánló

Interjú Csukás Istvánnal és Pálinkás Józseffel. Mennyit ér egy élet? Tiborc beszámolója az Electrolux nyíregyházi gyárából. Keresse a Magyar Hangot, mostantól plusz négy oldalon!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Ne legyél mártír” – erre kérték Brüsszelben Varga Juditot

Magyarországot megvédeni ment Brüsszelbe Varga Judit. Az igazságügyminiszter úgy véli, a hetes cikkely szerinti eljárás a bevándorláspárti liberális elit bosszúja.