HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Egyre jobban ...

Egyre jobban lemaradnak a nyugdíjasok

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Miközben a keresetek az év első két hónapjában egyre gyorsabban emelkednek, a statisztika azt mutatja, a nyugdíjasok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint a januári 10,6 százalékos emelkedést követően februárban 12,1 százalékkal nőttek a keresetek, vagyis az év első két hónapjában 11,4 százalékos volt a növekedés.

Az infláció ugyancsak emelkedett januárról februárra, s az év második hónapjában elérte a 3,1 százalékos értéket, az év első két hónapjában pedig 2,9 százalék volt a pénzromlás mértéke. A két adatsort összevetve jól látható, hogy a reálkeresetek január-februárban 8,2 százalékkal, februárban pedig 8,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Amíg az aktív keresők jól jártak, hiszen csaknem tizedével több elkölteni való pénzük volt, mint egy évvel korábban, a nyugdíjasok helyzete korántsem ilyen derűs. Miután a nyugdíjemelés 2,7 százalék volt az év elején, az inflációt figyelembe véve kiderül, hogy a reálnyugdíjak értéke csökkent az idei év első két hónapjában. Ha csak a februári adatokat nézzük, akkor ez a veszteség majdnem eléri a fél százalékot. Márciusban tovább gyorsult a pénzromlás üteme, s elérte a 3,7 százalékot, vagyis az év harmadik hónapjában már egy teljes százalékot veszített értékéből a nyugdíjasok ellátmánya.

Huszonkétezres plusznyugdíj érkezhet részben az infláció miatt | Magyar Hang

Máskülönben hiába az idei emelés, mégsem járnának túl jól az idősek.

Ennél azonban még sötétebb a kép, ha nyugdíjasok oldaláról nézzük, hiszen az őket érintő infláció magasabb, mint a pénzromlás átlagos mértéke. A KSH adatai szerint a nyugdíjaskosárban legnagyobb súllyal szereplő élelmiszerek ára márciusban 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

HIRDETÉS

Az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – esetében viszont több, mint 21 százalékos volt a drágulás. Kompenzációt pedig legkorábban az év vége felé, pontosabban novemberben kapnak a nyugdíjasok, de akkor is csak az infláció értékéig, ami rossz esetben jelentősen alatta maradhat a nyugdíjasokat ténylegesen érintő pénzromlás mértékétől.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,564lájkolóTetszik
3,458követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Mostoha

Valótlanul állítottuk, hogy családunkban minden rendben van. A valóság ezzel szemben az, hogy semmi sem volt rendben.