HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Egyre jobban ...

Egyre jobban lemaradnak a nyugdíjasok

HIRDETÉS

Miközben a keresetek az év első két hónapjában egyre gyorsabban emelkednek, a statisztika azt mutatja, a nyugdíjasok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint a januári 10,6 százalékos emelkedést követően februárban 12,1 százalékkal nőttek a keresetek, vagyis az év első két hónapjában 11,4 százalékos volt a növekedés.

HIRDETÉS

Az infláció ugyancsak emelkedett januárról februárra, s az év második hónapjában elérte a 3,1 százalékos értéket, az év első két hónapjában pedig 2,9 százalék volt a pénzromlás mértéke. A két adatsort összevetve jól látható, hogy a reálkeresetek január-februárban 8,2 százalékkal, februárban pedig 8,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Amíg az aktív keresők jól jártak, hiszen csaknem tizedével több elkölteni való pénzük volt, mint egy évvel korábban, a nyugdíjasok helyzete korántsem ilyen derűs. Miután a nyugdíjemelés 2,7 százalék volt az év elején, az inflációt figyelembe véve kiderül, hogy a reálnyugdíjak értéke csökkent az idei év első két hónapjában. Ha csak a februári adatokat nézzük, akkor ez a veszteség majdnem eléri a fél százalékot. Márciusban tovább gyorsult a pénzromlás üteme, s elérte a 3,7 százalékot, vagyis az év harmadik hónapjában már egy teljes százalékot veszített értékéből a nyugdíjasok ellátmánya.

Huszonkétezres plusznyugdíj érkezhet részben az infláció miatt | Magyar Hang

Máskülönben hiába az idei emelés, mégsem járnának túl jól az idősek.

Ennél azonban még sötétebb a kép, ha nyugdíjasok oldaláról nézzük, hiszen az őket érintő infláció magasabb, mint a pénzromlás átlagos mértéke. A KSH adatai szerint a nyugdíjaskosárban legnagyobb súllyal szereplő élelmiszerek ára márciusban 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket.

Az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – esetében viszont több, mint 21 százalékos volt a drágulás. Kompenzációt pedig legkorábban az év vége felé, pontosabban novemberben kapnak a nyugdíjasok, de akkor is csak az infláció értékéig, ami rossz esetben jelentősen alatta maradhat a nyugdíjasokat ténylegesen érintő pénzromlás mértékétől.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,429lájkolóTetszik
2,547követőKövetés
17,200feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gyűlöletkeltés időpocsékolás – Magyar Hang-ajánló

Interjú Csukás Istvánnal és Pálinkás Józseffel. Mennyit ér egy élet? Tiborc beszámolója az Electrolux nyíregyházi gyárából. Keresse a Magyar Hangot, mostantól plusz négy oldalon!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem volt mozdonyvezető, nem jártak a vonatok

A Közlekedő Tömeg Egyesület információi szerint szeptember 17-én négy elővárosi vonat azért nem indult el a végállomásról, mert nem volt rájuk mozdonyvezető.

Nekünk harangoztak?