HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Közeledtünk i...

Közeledtünk is, meg nem is – 15 éve lett az EU tagja Magyarország

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ma másfél évtizede lépett be Magyarország az Európai Unióba. Az azóta eltelt idő alatt valamelyest közeledtünk a közösséghez, de sok tekintetben nem tudtunk előrelépni. A hvg.hu összeállítása szerint az Európai Unió Statisztikai Hivatala (Eurostat) adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2006 és 2013 között – az unió GDP-jéhez viszonyítva – 61 százalékról 67 százalékra emelkedett, azóta viszont 67-68 százalék között ingadozik, azaz nem tudunk közelebb kerülni a közösséghez.

Hogy miért történt ez, azt megmagyarázza, hogy a magyar dolgozók munkavégzésének hatékonysága 2005 és 2011 között 66,8 százalékról 74 százalékra emelkedett ugyan, azóta viszont visszaesett csaknem a kiindulási szintre, hiszen 2017-ben 67,3 százalékon állt a mutató.

Jó hír viszont, hogy jelentősen csökkent a szegények száma, a 2005-ös 32,1 százalékról 19,6 százalékra esett vissza arányuk 2018-ra a teljes népességhez viszonyítva.

Egy meghatározhatatlan politikai objektum, az Európai Unió | Magyar Hang

Európa csapdában – Gyurgyák János hiánypótló műve az unió eszméiről és dilemmáiról.

A csatlakozás óta nőtt ugyan a magyarok várható életkora – a 2004. évi 73 évről 76 évre –, de eközben az unióban négy százalékponttal emelkedett az átlagos életkor, és jelenleg majdnem öt évvel később hal meg az átlag európai, mint magyar sorstársa.

HIRDETÉS

Végül az Eurostat mérései szerint 2009 és 2018 között a Magyarországon születettek, de más uniós országban élők száma 153 ezerről 384 ezerre nőtt, azaz ma két és félszer annyi magyar él külföldön, mint tíz évvel ezelőtt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,742lájkolóTetszik
3,487követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek