Puzsér és a Jobbik is „vakon repül”

Puzsér és a Jobbik is „vakon repül”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és Puzsér Róbert beszélgetését Stumpf András, a Válaszonline újságírója moderálta (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kell-e Vlagyimir Putyinnal szövetkezni, várjunk-e segítséget Brüsszelből – ezekben a kérdésekben alakult ki némi vita Puzsér Róbert, illetve a mögé felsorakozott Jobbik elnökhelyettese, Gyöngyösi Márton között délelőtt, az ellenzéki párt majálisán. Abban viszont nagy egyetértés volt, hogy a közvélemény-kutatásokat mennyire kell komolyan venni.

Vakon repül Puzsér Róbert és vakon repül a főpolgármesteri jelöltségét támogató Jobbik is – ezt lényegében mindketten kimondták, amikor az ellenzéki párt majálisán a közvélemény-kutatásokról beszélgettek. Hiszen szerintük a felméréseket, legalábbis azokat, amiket nyilvánosságra hoznak, hamisítják. Puzsér szerint ez már harminc éve így megy.

A téma azért került szóba, mert egy közelmúltbeli közvélemény-kutatás szerint Puzsér Róbert a legnépszerűtlenebb politikus. – Népszerűtlenebb vagyok, mint Gyurcsány Ferenc, pedig egyetlen szemet sem lövettem ki – erről büszkén beszélt a publicista, felidézve azt is, hogy 6-7 hónapja lépett be a politikába, egyetlen fillér közpénzt nem lopott el, nem hazudott és nem uszított. Gyöngyösi Márton egyetértett azzal, hogy a közvélemény-kutatások hitelességét meg lehet kérdőjelezni, nekik – mint mondta – gyakorlati tapasztalataik is vannak erről.

Szó esett természetesen arról is, hogyan lesz Budapesten megállapodás az ellenzéki pártok között. Puzsér Róbert ismét egyértelművé tette, hogy a balliberális oldalnak – MSZP, Párbeszéd, Demokratikus Koalíció és a Momentum is – meg kell egyeznie a centrummal, ami alatt ő saját magát, az LMP-t és a Jobbikot érti. Élesen kritizálta a fővárosban már megszületett baloldali megállapodást, egyértelműen Molnár Zsoltot, a szocialisták budapesti elnökét hibáztatva. – Molnár Zsoltnak betelt már a notesze, korábban kellett volna telefonálni, hogy abba bekerüljünk – ironizált a kerületi polgármesteri jelöltségek elosztása kapcsán. Azonban – mint mondta – nekik is van noteszük, ezzel a kettővel kell koordinálni. A fővárosi egyeztetésekből alapvetően kimaradó Gyöngyösi Márton csak annyit mondott, hogy a felvázolt helyzet aggasztó.

Elviselhetetlen zöldfogyatkozás - Puzsér Róbert főpolgármester-jelölti munkaterve | Magyar Hang

„Az ingatlanspekulációvá züllesztett várospolitikát adjuk vissza a polgártársaik bizalmát élvező embereknek!” A teljes munkaterv.

Azért nemcsak egyetértés volt közöttük, amikor a külpolitikáról esett szó. Gyöngyösi Márton például beszélt arról, hogy nem Magyarországról kell eldönteni, hogy Oroszországban milyen rendszer legyen, és nekünk óvatosabbnak kell lennünk, amikor kritizáljuk a nagyhatalmat. A gazdasági érdekeink ugyanis azt diktálják, hogy jó gazdasági viszonyt ápoljunk Vlagyimir Putyin országával, egyfajta ellensúlyi állapotra van szükség nyugat és a kelet között. Éppen ezért károsnak tarja, hogy most a keleti nyitás – aminek egyébként ő támogatója – már a nyugati kapcsolatok rovására megy.

Puzsér Róbert ugyanakkor Orbán Viktor 2008-as mondatát idézte fel, miszerint a zsarnokság keletről jön, a szabadság pedig nyugatról. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az oroszok két forradalmunkat verték le, és ha lesz harmadik, azt is ők fogják leverni. – Nem egyensúlyra van szükség Moszkva és Brüsszel között, hanem világos döntést kell hozni: keletre fordulunk a gázért, vagy nyugatra a szabadságért – mondta.

Gyöngyösi Márton: A Fidesz a lehető legálságosabb módszerekkel fogja támadni a pártunkat | Magyar Hang

A Jobbik frakcióvezetője szerint a társadalom mintha egyre immunisabb lenne a Fidesz-propagandára. A teljes interjú.

Bár ezzel együtt a publicista úgy vélte, hogy a megváltást nem nyugatról kell várni, mert Brüsszelnek szüksége van Orbánra, Orbánnak szüksége van Brüsszelre. Szerinte a magyar miniszterelnöknek a Brüsszelből érkező pénz kell, Brüsszelnek pedig a magyar, jól képzett és olcsó munkaerő. Ezzel Gyöngyösi Márton már nem egészen értett egyet, úgy vélte ugyanis, hogy az Európai Unióban igenis létező nyomást lehet látni arra, hogy a jogállamiságot nem lehet két lábbal tiporni.

A vita egyébként csúszással kezdődött, Puzsér ugyanis nem érkezett meg időben. Amikor a színpadon emiatt kérdőre vonták, csak annyit mondott viccesen, hogy minden más lesz a jövőben, „soha többé ilyesmit”.