HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A kormánypárt...

A kormánypárti szavazók negyede szerint fontos az európai minimálbér

HIRDETÉS

A migráció megállítása és a határvédelem mellett az egységes európai minimálbér az embereket leginkább érdeklő téma a közelgő uniós választások előtt – legalábbis ez derül ki a Magyar Hang birtokába került friss, Závecz Research által készített kutatásból. Érdekes, hogy még a kormánypártok szavazóinak csaknem negyede is említette ezt a kérdést.

HIRDETÉS

Az LMP megbízásából készült közvélemény-kutatásban egyértelműen megmutatkozik a szinte mindent maga alá gyűrő kormányzati kommunikáció eredménye, hiszen a bevándorlás megállítása és az Európai Unió határainak védelme magasan a legfontosabb téma az emberek szerint is. A teljes népesség több mint fele, 55 százaléka vélekedett így. A Fidesz és a KDNP támogatóinál értelemszerűen elsöprő arány, 91 százalék választotta ezt az európai parlamenti választás legfontosabb ügyeként, illetve a Jobbik és a Mi Hazánk szimpatizánsainak nagyjából fele látta még így. A többi pártnál már jóval alacsonyabb támogatottsággal bír ez a kérdés, az LMP-nél 26, a a Demokratikus Koalíciónál (DK) 22, az MSZP-nél pedig 19 százalék emelte ezt be a legfontosabbak közé.

Az ellenzék körében az uniós ügyészséghez való csatlakozás vitte a prímet, a DK, a Momentum és a kétfarkú kutyapárt táborában is 60 százalék körül volt, akik a legszükségesebb kérdések között említették. A szocialista-Párbeszéd szövetségnél már „csak” 46 százalék válaszolt így, a Jobbiknál 34, az LMP esetében pedig 29. A kormánypártok szavazói közül mindössze minden tizedik ember nevezte ezt meg, mint az egyik legfontosabb ügyet.

Jól szerepelt a témák között a klímaváltozás elleni hatékonyabb fellépés is. Legjobban értelemszerűen az LMP-sek körében, nem véletlen, hiszen a zöldpárt sürget leginkább lépéseket. Náluk 50 százalék felett van azok száma, akik a fontossági sorrend elejére tették a klímaváltozás ügyét. Őket a kétfarkúak tábora követi, ahol 48 százalék említette ezt, a Momentumnál 35, az MSZP-nél 20, a DK-nál 19, a Jobbiknál pedig 16 százalék. Még a Fidesz és a KDNP szavazóinak ötöde, 21 százaléka így vélekedett.

A kormánypárti szimpatizánsok között ehhez hasonlóan „jól” teljesített az alapvetően ellenzéki slágertémaként értékelhető közös, egységes európai minimálbér megteremtése. A jobbikosok még emlékezhetnek a párt által felkarolt, de végül elbukott béruniós kezdeményezésre, hiszen támogatóik 40 százaléka tartja ezt az egyik legfontosabb ügynek. A szintén ezzel a kérdéssel kampányoló szocialisták, illetve DK esetében egyaránt 29 százalék ez az arány.

HIRDETÉS

Miközben a DK fő kampánytémája az Európai Egyesült Államok, szimpatizánsaiknak mindössze 5 százaléka tartotta az egyik legégetőbb ügynek egy egyre szorosabban együttműködő Európai Unió megteremtését.

Küszöb alatt az LMP, mélyponton a Jobbik

A Závecz Research egy másik kutatásban megnézte, mekkora támogatottsággal számolhatnak a pártok az EP-választás előtt kevesebb, mint egy hónappal. A Hvg.hu által közölt adatok szerint a Fidesz a 57, az MSZP 12, a DK 11, a Jobbik 6, a Momentum pedig 5 százalékon áll, míg a bejutási küszöb alatt van az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt 4, illetve 2 százalékos támogatottsággal.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Katona Mariann
Katona Mariann
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,700lájkolóTetszik
2,809követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb szög a vidék koporsójában: megszűnik az agrár-felsőoktatás Szarvason

Babák Mihály hiába próbálta megmenteni a kart, a Fidesz leállította saját polgármesterét, így már csak szakképzésre és kutatásra lesz lehetőség a patinás intézmény falai között.

Kelj fel, és jaj?