HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Krausz Péter:...

Krausz Péter: „Kocsis csak rálicitált Deutschra”

HIRDETÉS

Több mint kétórás lakossági fórumot tartott a VIII. kerületben Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Noha – ahogy arról az Index.hu beszámolt – a fő előadás az övé volt, mégis a vendéglátója, Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető, józsefvárosi képviselő egy, a sajtóról mondott mondatai miatt vált ismertté az esemény. Noha maga Deutsch Tamás is közölte, hogy bár ő nagyon szereti az erős nyilvánosságot, a bevándorlásellenesekre mostanában populista, nacionalista és korrupt jelzőket aggasztanak.

HIRDETÉS

„A politika ne akarjon lapot szerkeszteni, a szerkesztőség pedig ne akarjon politizálni” – összegezte ezzel kapcsolatos gondolatait. És ekkor jött a házigazda, Kocsis Máté, aki meg is nevezte a kormánypártok valódi ellenfeleit: az újságírókat.

„Ma őket tekinthetjük politikai ellenfeleknek, nem Kunhalmi Ágnest, aki szerint most május 1-én volt az Európai Unió 15. születésnapja”

– mondta Kocsis, hozzátéve, a sport és a politika folyamatos háború, amely az ellenfelek legyőzéséről szól. Meg is nevezte azokat a sajtóorgánumokat – HVG, az Index és a 444 –, akik újságírás gyanánt politikát igyekeznek csinálni.

A Magyar Hang politikai elemzőket kérdezett arról, Kocsis Máté szavainak van-e üzenetértéke és ha igen, hogy kell azokat érteni. Kiszelly Zoltán politológus úgy véli, jogos volt a frakcióvezető véleménye, ugyanis amíg a Fidesz a szabad választáson az emberek bizalmából került abba a pozícióba, ahol van, addig a sajtó nem méretteti meg magát, így nem szerencsés, ha átveszi a politikusok szerepét.

„Kérdezhet, írhat és oknyomozhat, hiszen ez a klasszikus feladata egy újságírónak, sőt, még politizálhat is, ám ne akarjon pártpolitikát csinálni. Ne vegyék át az egyébként is leszerepelt ellenzék szerepét” – mondta a kormányközeli Századvég kutatóintézet oktatója. Arra a kérdésünkre, hogy a kormánypárti sajtó vajon nem csinálja-e a politikát, azt válaszolta, nem, mert ott a politikusok végzik a dolgukat, míg a kormánypárti média maximum támogatja azt.

HIRDETÉS

„Természetesen egyformán minden oldalra vonatkozik az, hogy az újságíróknak nem szabad a politikusok szerepét átvenni. A sajtó legyőzése ebben a mondatban pedig azt jelenti, hogy visszatérnek a klasszikus újságíráshoz a politikacsinálás helyett”

– állította Kiszely Zoltán.

Krausz Péter, a Policy Agenda politikai elemzője viszont úgy véli, Kocsis Máténak vélhetően egy célja volt: mondani akart egy olyan mondatot, és ahogy látszik, sikerült is neki, amivel bekerülhet a médiába. Ugyanakkor sikerült rálicitálnia a rendezvény főszereplőjére is, Deutsch Tamásra, vélhetően ez a szándék vezethette Kocsist.

Ugyanakkor kijelentette, azt is el kell ismerni, hogy ezzel a mondatával Kocsis Máté bizony odaszúrt egyet az ellenzéknek, ami mondjuk manapság nem nehéz feladat, hiszen bármilyen kritikát fogalmaz meg bárki az ellenzékre, annak félő, igaza van.

„Ugyanakkor ez a kinyilatkoztatás bizony felemelte a független sajtót”

– tette hozzá a politikai elemző. Krausz Péter azt sem tartja kizártnak, hogy az időzítés sem véletlen, hiszen Donald Trump amerikai elnök egyik volt tanácsadójának volt a kedvenc mondása: a médiát kell legyőzni. Az ismert diplomáciai hírek miatt – azaz létrejön a Trump-Orbán találkozó – így aktualitása is van Kocsis Máté mondatának.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,700lájkolóTetszik
2,809követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újabb szög a vidék koporsójában: megszűnik az agrár-felsőoktatás Szarvason

Babák Mihály hiába próbálta megmenteni a kart, a Fidesz leállította saját polgármesterét, így már csak szakképzésre és kutatásra lesz lehetőség a patinás intézmény falai között.

Kelj fel, és jaj?