HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nincs bérrend...

Nincs bérrendezés, így nem túlóráznak a Péterfy baleseti sebészei

HIRDETÉS

Nem hajlandó túlórázni a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központ 84 baleseti sebésze, miután a csőd szélén tántorgó intézmény vezetése elzárkózott a bérek rendezésére irányuló kérésüktől. Súlyos gondok lehetnek az ellátásban.

HIRDETÉS

Óriási balhé van a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központban – írta a 444.hu-n futó blogján Kunetz Zsombor. Az orvos, egészségügyi elemző írása szerint a csődközelben lévő fővárosi intézménynél azzal kezdődött a botrány, hogy kiderült: a közalkalmazotti státuszban levő aneszteziológusok magasabb bérért dolgoznak, mint a baleseti sebészek. „Ez alapvetően nem szokatlan, évtizedek óta ezzel próbálták meg kompenzálni az altatóorvosok hálapénzmentes munkáját. Ugyanis az aneszteziológusok nem vagy csak ritkán kaptak hálapénzt, és ha nincs altatóorvos, akkor nincs hálapénzes műtét sem, így a mutyi eddig mindenkinek érdeke lehetett” – fejtegette Kunetz, megjegyezve: mára azonban változott a helyzet, és úgy tűnik, hogy a baleseti sebészek is sokkal inkább a tisztességes bérből kívánnak megélni, mint hálapénzből. Ráadásul – folytatta – ebben az intézetben sokan nem is fogadnak el hálapénzt, így ez a hallgatólagos megoldás a jelek szerint nem működik.

Most 84 orvos aláírásával egy levelet küldtek a főigazgatónak, amelyben kérték a bérfeszültség rendezését, azaz a baleseti sebészi bér altatóorvosi szintre emelését, valamint a kórházban uralkodó áldatlan állapotok felszámolását. Az igazgatóság azonban ebbe nem ment bele, hivatkozva a komoly adósságállományra – amely már márciusban elérte a csaknem 2,5 milliárd forintot -, sőt takarékoskodásra és a műtétek számának növelésére hívta fel a figyelmet.

„Orvosbárók márpedig vannak” – nyíltan vitatják Éger István lapunkank tett állításait | Magyar Hang

Terjedelmes cikkben reagált Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének Nincsenek orvosbárók címmel lapunkban megjelent interjújára. Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék – felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát.

A baleseti sebészek erre válaszul felmondták az önként vállalt túlmunkát és ígéretet tettek arra is, hogy az eddig hallgatólagosan elnézett szabálytalanságokban a továbbiakban nem fognak részt venni. Szakítanak például azzal a hagyománnyal, hogy az ÁNTSZ szabályokkal szemben úgy látnak el betegeket a járóbeteg-ambulancián, hogy oda nincs nővér beosztva. Az intézet a 80-as évekbeli alapításakor és még sokáig rendkívül modern és világszínvonalú volt mind eszközparkban, mind tudásállományban – emlékeztet a Kunetz Zsombor – mára  azonban lepusztult, elrohadt.  

Az intézményben nem ez az első és egyetlen súlyos humánerőforrás-probléma az idén: március 1-től várhatóan május 31-ig nem tudják ellátni az akut érsebészeti ügyeletet sem, mivel nincs elég szakorvos. Az erről szóló hivatalos dokumentumot Kunetz Zsombor orvos posztolta ki Facebook-oldalára.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,208lájkolóTetszik
2,693követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Indul a parlamenti szezon: Orbán Viktor vajon felszólal?

Már az első napon felfüggeszthetik a DK-s Varju László mentelmi jogát. A sajtónak viszont nem lesz könnyű dolga.

A Sós Sziklák Völgye