HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Az Akadémia k...

Az Akadémia kiáll a kutatóhálózata megtartása mellett

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a kutatóintézet-hálózatot az akadémián belül kívánja tartani – ezt közölte Lovász László az MTA több órás közgyűlési vitája után. A kérdés hosszú hónapok óta feszültséget okoz a kormány és az akadémia között: a kabinet szeretné azt kiszervezni és új finanszírozást megvalósítani, míg az MTA megtartaná. Most ezt kimondta a legfőbb fórumuk is. Lovász László elmondása szerint egyúttal elfogadhatatlannak minősítették a „kényszerítésnek azon módszereit”, amivel a minisztérium próbálkozott.

Az akadémia közgyűlése azt elfogadta, hogy a kutatóintézet-hálózat élére jöjjön létre egy irányító testület, ennek vezetője az MTA elnökének és a miniszterelnöknek a közös jelöltje lenne. A grémiumban pedig egyharmad-egyharmad arányban képviseltetné magát az akadémia, a kutató-intézethálózat, illetve a kormány. Ezzel szerintük kielégítették a kormány azon igényét, hogy megfelelő befolyásul legyen a hálózat irányítására.

Sorakozzunk fel az Akadémia mögé! | Magyar Hang

A gazdaság digitalizációja forradalmi változásokhoz vezet – állítja ezt egy ötszáz fős uniós szakértői konferencia, amely e hónapban Maryanne Thyssen uniós biztos kezdeményezésére tekintette át az EU kilátásait e téren. Általános az a vélemény, hogy az „ipar 4.0″ kihívása óriási, de nehezen pontosítható. Jean-Claude Juncker szerint veszélyekkel terhes időszak jön.

A közgyűlésen részt vett a kormány képviseletében az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László is. Mint kiderült, nem is volt elégedett, hiszen az akadémiai döntések nincsenek összhangban azzal, amit a kormány szeretne. Ezért további tárgyalásokat sürgetett, az egyeztetéseket már kedden folytatná.

A közgyűlés kezdetén Lovász László arról beszélt, hogy a teljes magyar tudományosság jövőjét meghatározó döntések előtt állnak. Egyetértett azzal, hogy jöjjön létre a kormányzati igények hatékonyabb megvalósítása érdekében egy új, az akadémiai kutatóhálózatot irányító szervezet. Ennek a testületnek az összetétele és jogköre azonban csak olyan lehet, amely garantálja a tudományos kutatások szabadságát, függetlenségét és feltételeinek stabilitását. Az elnök úgy fogalmazott, hogy az akadémiai kutatóhálózat nemzeti kincs. – Olyan érték, amelynek egyben tartása mindannyiunk érdeke – fogalmazott.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,706lájkolóTetszik
3,476követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor: Újabb nemzeti konzultáció indul, ezúttal a koronavírusról és a gazdasági intézkedésekről

„Engem úgy neveltek, hogy egyértelmű volt: én egy nagy nemzetnek vagyok a gyereke”. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy 2021-ben fantasztikus évünk lehet.

Egyenlőbbek