Nem tett le az újságírói kamara tervéről a kormányzat?

Nem tett le az újságírói kamara tervéről a kormányzat?

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava információi szerint ismét az újságírókamara létrehozásáról beszélt Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, ezúttal a szervezet nemrég megtartott közgyűlésen.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel kifejezetten jó viszont ápoló Szöllősi ötlete egy ideje már kering a köztudatban, a „szakmai” szervezet létrehozásának lehetőségéről már tavaly is többször lehetett hallani, ám a felröppent híreknél konkrétabb lépesek egyelőre nem történtek. A 2018 januárjában megszellőztetett ötletben – miként arra a Népszava emlékeztetett – egy olyan, legkésőbb 2019-ben felálló szerveztet körvonalazódott, amelybe a kiadókkal együtt léptetnék be gyakorlatilag a teljes magyar közéleti sajtót, a kamrai tagságra irányuló nyomást pedig előnyökkel – például utazási kedvezménnyel, a kényszervállalkozó újságírók zavaros nyugdíjviszonyainak rendezésével – kompenzálnák.

Az elképzelés szerint a szervezet felállítását követően a kormány csak a kamarához tartozó médiakiadványokat és újságírókat tekintené partnerének, tehát csak nekik küldene meghívókat a kormányzati sajtóeseményekre, ők léphetnének be a parlamentbe, a képviselői irodaházba, és bizonyos, egyelőre közelebbről meg nem határozott egységes szakmai és etikai normák betartásához kötnék az amúgy ingyenes, sajtóigazolvánnyal is járó tagságot. Korábban olyan részletről is lehetett hallani, hogyha egy adott lapnál az ott dolgozók egy bizonyos hányada nem kamarai tag, akkor az a sajtótermék nem lehet például országos médium.

Folytatódik a központosítás a kormánymédiában | Magyar Hang

Mostantól az észak-kelet-magyarországi olvasók is szó szerint ugyanazt a tartalmat kapják, ami a többi megyei lapban is megjelenik.

A hazai sajtószakmai szervezetek azóta több alkalommal is elutasítóan reagáltak az elképzelésre. „Egy hónappal ezelőtt, amikor a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában, a MÚOSZ belpolitikai szakosztályának hívására szinte az összes szakmai szervezet – a MÚOSZ mellett a Magyar Újságírók Közössége, a Sajtószakszervezet, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége, a Protestáns Újságírók Szövetsége, a Magyar Lapkiadók Egyesülete – vezetői összegyűltek, hogy a sajtóigazolványok kiadásáról és az érdekképviselet lehetőségeiről beszélgessenek, a kamara kizárólag negatív kontextusban került szóba, részben a politikai ráhatással, részben a ma létező szervezetek tagságának esetleges elszívásával összefüggésben” – írja a Népszava.

Ezzel szemben a lap a MSÚSZ-kongresszuson jelen lévő forrásaira hivatkozva úgy tudja, a sportújságíró-szövetség tanácskozásán az elnök kifejezetten pozitív fejleményként beszélt a szervezet várható létrejöttéről. A Nemzeti Sport főszerkesztőjeként is dolgozó, a miniszterelnök bizalmi köréhez tartozó Szöllősi György – akit a Népszava megkeresett az ügyben – nem kívánta kommentálni a lap információit.