HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Eltűnt a Zsúr...

Eltűnt a Zsúrpubi közösségi profilja

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Egy figyelmeztetés érkezett, aztán a hírportál oldalát szó nélkül levették, mintha sose lett volna.

HIRDETÉS

Tegnap délután négy óra körül mintegy 48 ezer követővel eltűnt a Zsúrpubi Facebook-oldala, mintha soha nem is lett volna. „Hétfő reggel jött egy felszólítás egy két évvel ezelőtti cikkünk miatt, amiben egy szót sérelmeztek. Jelezték, ez az anyag megsértette a közösségi oldal alapelveit, ezért elérhetetlenné teszik. Mi ezzel nem értettünk egyet, ezt jeleztük. Azt a választ kaptuk: »Valaki még egyszer meg fogja nézni ezt a bejegyzést.« Ezt követően 16 óra körül vettük észre, hogy az oldalunk eltűnt, úgy, hogy erről semmiféle figyelmeztetést nem kaptunk. Így most sem tudjuk, hogy pontosan milyen indokkal vettek le minket a Facebookról” – reagált lapunk megkeresésére Béres Ferenc Attila.

A jelenlegi kormánnyal kritikus, a közállapotokról fanyar humorral, kemény mémekkel tudósító hírportál főszerkesztője szerint semmi provokatív nem volt a közösségi aktivitásukban, leszámítva az előbb idézett 2017-es cikkről szóló levelet, így értetlenül állnak a szerintünk finoman szólva is túlzó reakció előtt. Írtak az elérhető fórumokra, egyelőre nem jött még semmilyen válasz a Facebook részéről. „Két év kemény munkánk van az oldalban, úgy számoltunk, hogy az ötvenezredik követőnk még az európai parlamenti választások előtt meglesz” – mondta a főszerkesztő.

A Facebook moderálási elvei, gyakorlata már jó ideje komoly vita tárgya, a közösségi portál jobb és baloldalról, gyakorlatilag mindenhonnan kemény kritikákat kapott és kap, amelyek leginkább azt nehezményezik, hogy teljesen követhetetlen az, mit miért tartanak „közösségi alapelvekbe ütközőnek” vagy gyűlöletbeszédnek, s olykor olyan dolgok miatt is felfüggesztés, tiltás jár, amit a szankcionált felek nem tartanak annak. Vitára azonban semmi lehetőség, mert – Kissinger régi, Európára vonatkozó cinikus példáját kiforgatva – nem lehet feltárcsázni a Facebookot, hogy érdemi vitát kezdeményezhessenek. Az, hogy a Mark Zuckerberg alapította oldal így elzárkózik – nem tudni, hogy mennyiben alkalmaz gépi algoritmusokat és mennyire az árnyalatokat akár csak nyomokban értő hús-vér moderátorokat, csak tovább növeli azok táborát, akik cenzúrát, önkényt kiáltanak.

HIRDETÉS

Ki a Facebook gazdája? | Magyar Hang

Ideje, hogy Mark Zuckerberg végre felelősséget vállaljon a kétes jövőért, amit a bolygóra szabadított.

Az ilyen, derült égből érkező, villámcsapás szerű, és indoklás nélküli letiltásnál ráadásul épp a sok ismeretlen miatt azt sem lehet tudni, hogy mondjuk a történteket moderáció, vagy netán egy lelkes, feljelentő troll-hadsereg okozta.

Az unió részéről is látszik akarat arra, hogy ezt a gyakorlatot oldja; az új digitális jogdíjakról elfogadott direktíva mentén talán lehetőség lesz ezt a mechanizmust is valahogy letisztázni.

– Ha ez a Facebook megtisztulásának az iránya, akkor úgy érzem, tévúton járnak, hiszen pont azokat a tereket szűkítik, ahol egyébként még a propagandával szemben eltérő véleményeket, kritikát lehet megfogalmazni – véli Béres Ferenc Attila.

A Zsúrpubi mellett egyébként nemrég az Alfahír központi profilja is hasonlóan járt.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,782lájkolóTetszik
2,962követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Visszahívja a Jobbik a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt

Jakab Péter lapunknak azt mondta, hogy aki érdemes, az előre juthat, de aki nem érdemes arra, hogy a közösség tagja legyen, annak nincs helye a Jobbikban.