HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A Kúria szeri...

A Kúria szerint átverte, az Alkotmánybíróság szerint viszont nem verte át a Fidesz a választókat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Alaptörvény-ellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság (AB) a Kúria korábbi döntését, amely elmarasztalta a Fideszt és a KDNP-t.

Emlékezetes, a Momentum Mozgalom fordult a hatóságokhoz, amiért egy megadott időpontban és helyszínen a Fidesz–KDNP aktivistái azt állították, hogy az EP-választási regisztrációs ívekre gyűjtik az aláírásokat, valójában azonban nem ez történt. Az aláírók Orbán Viktor bevándorlás-ellenes programját támogatták szignójukkal, hiszen az aktivisták adatbázisépítésre is használható íveit használták. A Kúria ki is mondta, hogy ezzel megtévesztették a választókat.

A Fidesz-KDNP ezután az Alkotmánybírósághoz fordult, egyebek mellett azért is, mert őket nem hallgatták meg. Az AB pedig nekik adott igazat. Arra hivatkoztak, hogy a választási eljárásról szóló törvény nem tiltja a jelölő szervezetek számára, hogy választási kampányban a jelöltállításon kívül más célra aláírást gyűjtsenek. – Döntésével a Kúria önkényesen egészítette ki a törvény zárt szabályozását – közölte a taláros testület. Kifogásolták azt is, hogy a Kúria úgy hozott döntést az ügyben, hogy az érintett felet, vagyis a kormánypártokat nem hallgatta meg.

Döntött a Kúria: a Fidesz-KDNP átverte a választókat | Magyar Hang

A Momentum Mozgalom tett panaszt a Kúriánál, miután április 8-án a Kálvin térnél videóra vették, ahogy a Fidesz-KDNP aktivistái bár azt állították, hogy az EP-választási regisztrációs ívekre gyűjtik az aláírásokat, valójában a párt támogatói, adatbázisépítésre is használható íveit használták.

Ez már nem az első ilyen eset, a Fidesz már a tavalyi parlamenti választást megelőzően is a Kubatov-listát bővítette, akkor maga Orbán Viktor is gyűjtött aláírásokat. Az EP-választáshoz kapcsolódva a Kubatov-listákat a legváratlanabb helyzetekben próbálják aláíratni a Fidesz aktivistái: a hvg.hu-n jelent meg, hogy egy nyolcadik kerületi társasház közgyűlésén a közös képviselő egy önkormányzati tisztviselő kérésére próbálta meg aláíratni az íveket a lakókkal, amit azonban senki nem volt hajlandó kitölteni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,557lájkolóTetszik
3,765követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Más embernek ez a mócsing a torkán akadna” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Váncsa Istvánnal, Hegedűs D. Gézával és Kemenesi Gáborral. Riport a Fertő tóról, ahol betonozni tervez a NER. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek