HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A Kúria szeri...

A Kúria szerint átverte, az Alkotmánybíróság szerint viszont nem verte át a Fidesz a választókat

HIRDETÉS

Alaptörvény-ellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság (AB) a Kúria korábbi döntését, amely elmarasztalta a Fideszt és a KDNP-t.

HIRDETÉS

Emlékezetes, a Momentum Mozgalom fordult a hatóságokhoz, amiért egy megadott időpontban és helyszínen a Fidesz–KDNP aktivistái azt állították, hogy az EP-választási regisztrációs ívekre gyűjtik az aláírásokat, valójában azonban nem ez történt. Az aláírók Orbán Viktor bevándorlás-ellenes programját támogatták szignójukkal, hiszen az aktivisták adatbázisépítésre is használható íveit használták. A Kúria ki is mondta, hogy ezzel megtévesztették a választókat.

A Fidesz-KDNP ezután az Alkotmánybírósághoz fordult, egyebek mellett azért is, mert őket nem hallgatták meg. Az AB pedig nekik adott igazat. Arra hivatkoztak, hogy a választási eljárásról szóló törvény nem tiltja a jelölő szervezetek számára, hogy választási kampányban a jelöltállításon kívül más célra aláírást gyűjtsenek. – Döntésével a Kúria önkényesen egészítette ki a törvény zárt szabályozását – közölte a taláros testület. Kifogásolták azt is, hogy a Kúria úgy hozott döntést az ügyben, hogy az érintett felet, vagyis a kormánypártokat nem hallgatta meg.

Döntött a Kúria: a Fidesz-KDNP átverte a választókat | Magyar Hang

A Momentum Mozgalom tett panaszt a Kúriánál, miután április 8-án a Kálvin térnél videóra vették, ahogy a Fidesz-KDNP aktivistái bár azt állították, hogy az EP-választási regisztrációs ívekre gyűjtik az aláírásokat, valójában a párt támogatói, adatbázisépítésre is használható íveit használták.

Ez már nem az első ilyen eset, a Fidesz már a tavalyi parlamenti választást megelőzően is a Kubatov-listát bővítette, akkor maga Orbán Viktor is gyűjtött aláírásokat. Az EP-választáshoz kapcsolódva a Kubatov-listákat a legváratlanabb helyzetekben próbálják aláíratni a Fidesz aktivistái: a hvg.hu-n jelent meg, hogy egy nyolcadik kerületi társasház közgyűlésén a közös képviselő egy önkormányzati tisztviselő kérésére próbálta meg aláíratni az íveket a lakókkal, amit azonban senki nem volt hajlandó kitölteni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,600lájkolóTetszik
2,783követőKövetés
18,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Mintha eltompulna az ország – Magyar Hang-ajánló

Frei Tamás-, Veres Pál-, Eörsi László- és Bodzsár Márk-interjú. Ki Mészáros Lőrinc csendes társa? Milyen egy 26 éves polgármester? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Technikai törvénymódosítást kezdeményezett a honvédségi adatkezelést érintően a Honvédelmi Minisztérium

A szaktárca szerint a javaslat célja, a hadköteles nyilvántartás részeként békeidőszakban és különleges jogrendben is automatikus személyi és alkalmassági adatokkal rendelkezzen minden hadköteles magyarországi lakóhellyel rendelkező, magyar állampolgárságú férfiról.

Példaképek