HIRDETÉS
HIRDETÉS

Orbán Viktor kitartást és minden jót kívánt a kilakoltatásra váró kilencgyerekes családnak

Szerző: | 2019. május 08., 11:55 | Belföld

Simon Krisztina és a gyerekek (Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/Zoom.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Április 30-án lejárt a téli hónapokra hozott kilakoltatási moratórium, így a korábban lapunkban bemutatott kilencgyerekes család közvetlen közel került ahhoz, hogy otthon nélkül maradjon. Ami azt is jelenti, hogy a gyámügy elvehet nyolc gyereket. A kilencedik nyáron lesz 19 éves.

Fazekas-Simon Krisztina nyolc gyereke az első férjétől van, aki rendszeresen bántalmazta őket, és akitől elszöktek, ám végül mégis ugyanitt kötöttek ki, lakhatási okok miatt. A telken két ház áll, a hátsót az alkoholista első férjjel együtt építették hitelből, ez itt az anyósé volt. Ezen a házon jelzálog van, tehát most mindkettőt árverezik. Mindkét ház százszázalékos tulajdonosa a volt férj, Krisztina adóstárs. A volt férjnek nincsen bejelentett munkahelye, sem a részleteket, sem a gyerektartást nem fizette. A sors fintoraként részben ezért árverezik el a házat a család feje fölül: hogy a befolyt összegből kifizessék az elmaradt gyerektartást.

Május 5-ig lehetett licitálni a házra (házakra), a kikiáltási ár 7,5 millió forint volt. Ezt az összeget hárman is le akarták tenni, de mindhárman kicsúsztak az időből, „most éppen áll a bál, mert azt állítják, hogy határidőn belül voltak, holott nem” – mondja az anyuka. Egyébként egyikőjük sem ígért rá a meghirdetett összegre, ami nekik nagyon jó üzlet lett volna, a hitelező banknak azonban nem, mert az ingatlanok legalább a dupláját érik, ráadásul a visszafizetendő adósság 20 millió forint.

Kilenc gyerekkel kerülnek az utcára Krisztináék? | Magyar Hang

Mindezzel a család egy hónap haladékot kapott, a házat akkor próbálják meg újból elárverezni. Az egyik vevőjelölt már jelezte, a hirdetmény újbóli megjelenésének napján leteszi az egész összeget. Krisztináék házat vennének, az a tervük, hogy megpróbálnak megegyezni a végrehajtóval a fennmaradó tartozás részletfizetéséről, a falusi csokot pedig a férj, Zsolt egyedül próbálja majd felvenni az ingatlanhoz. Az egy másik gond, hogy a falusi csok július elsejétől lesz elérhető, de a részletszabályai még nem ismertek.

– A dolog pénzügyi részleteit nem tudom elmondani, mert mindenki mást állít – mondja Krisztina. – Nem tudjuk például, a férjem vehet-e fel egyedül hitelt. Az biztos, hogy neki a többéves munkaviszonya megvan. Az is biztos, nem akarjuk megvárni, hogy rendőrök jöjjenek ide és kilakoltassanak minket. A gyerekek már így is paráznak, ha idegen autó áll meg a házunk előtt, nehogy elvigyék őket – teszi hozzá. Krisztina egyelőre gyesen van a legkisebb gyerekkel, ősztől szeretne dolgozni menni. Most éppen műkörmösnek tanul.

Ha támogatná a családot: Fazekas-Simon Krisztina. Közlemény: adomány
65900114-05003871-00000000
külföldön élőknek: HU19659001140500387100000000 SWIFT(BIC) TAKBHUHB

Ha az árverés sikeres lesz, akkor a végrehajtó értesíti a gyámügyet, hogy a gyerekek veszélyeztetettsége fennáll. Addigra tehát megoldást kell találnia a családnak. Ez a ház már biztosan nem lehet az övék, ha nem is Zsámbokon, de szeretnének a környéken maradni, mert ez a gyerekek legfőbb vágya.

Tizenöt négyzetméteres viskóban élnek a nyomor peremén | Magyar Hang

Az édesanya végső elkeseredésében két hónapja levelet írt Orbán Viktornak. Kedden (május 7.) érkezett meg a válasz. „Köszönjük, hogy segítségkérő levelével megkereste Orbán Viktor miniszterelnök urat, amelyre megbízásából a Levelezési Osztály válaszol. Őszinte megértéssel és együttérzéssel olvastuk sorait, melyekben egyéni élethelyzetét osztotta meg velünk” – írták. Ezután felhívták az édesanya figyelmét arra, hogy a vonatkozó „kormányrendelet értelmében Miniszterelnök úr valamennyi egyedi, szakmai, szakigazgatási és hatósági kérdésben az illetékes szervek, illetve szakminisztériumok álláspontjára támaszkodik, így az egyéni megkeresések és igények tekintetében elbírálási-, beavatkozási lehetőséggel sajnos nem rendelkezik.”

A folytatásban javaslatok következnek, többek közt olyasmik, hogy Krisztina konzultáljon a volt férjével, kérjen önkormányzati bérlakást/ingatlant. Ezt Krisztináék megtették, azonban nem kaptak ilyen lakást/házat, mert nincsen az önkormányzatnak. Zsámbok polgármesterét március 12-én kerestem meg levélben a család támogatásának lehetőségeiről érdeklődve, Holló Ilona azonban – bár olvasta a levelet – azóta sem válaszolt.

Részlet a levélből

A miniszterelnöki levél így zárul: „Őszintén sajnáljuk, hogy a tájékoztatáson túl nem lehettünk a segítségükre. Helyzetüket átérezve, ezúton kívánunk Önöknek Miniszterelnök úr nevében kitartást és további minden jót!”

Nem tárgyalnak, kilakoltatnak | Magyar Hang

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint 2018-ban összesen 3212 „ingatlannal kapcsolatos egyes végrehajtási cselekményt” hajtottak végre az országban, ebben benne vannak az önkényesen elfoglalt lakások kiürítései is (204). (Ugyanezek a számok 2017-ben 3667 (172), 2016-ban pedig 3474 (258) voltak.)

A Város Mindenkié csoport (AVM) 2018 elején – a családok évében – törvénymódosítási kampányt indított annak érdekében, hogy soha többé ne lehessen gyerekes családokat elhelyezés nélkül kilakoltatni. A kampány célja, hogy a kilakoltatás ne eredményezhesse családok szétszakítását, és a gyerekek állami gondoskodásba vételét, amivel legalább a legkiszolgáltatottabb, legsérülékenyebb csoport esetében érvényesülhetne a lakhatáshoz való jog. A Fidesz beszélni sem volt hajlandó az AVM és az ellenzéki pártok közös törvényjavaslatáról, ami három bizottsági ülést és a parlament rendkívüli ülését is megjárta. A kormánypárt április végi közleményében azzal reagált a javaslatra, hogy a szocialisták taszították devizahitelekbe a családokat, majd otthagyták őket segítség nélkül.

A család megpróbáltatásairól, reményeiről, lehetőségeiről jövő heti lapszámunkban jelenik meg bővebb anyag.

Címkék: hiteltartozás, kilakoltatás, kilakoltatási moratórium, nagycsaládosok, Orbán Viktor


HIRDETÉS
Nem mese ez, gyermek

Nem mese ez, gyermek

Ahonnan elindultunk, ismét ott vagyunk. Két pólus, lehet, hogy egyformák is méret szerint most. Mint régen. Hogy a frontemberek is ugyanazok, az bónusz, és épp az teszi olyan otthonossá az egészet.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest