HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Helyettem szült kilenc gyereket” – gyűjtés indult a kilakoltatásra váró zsámboki család megmentéséért

Szerző: | 2019. május 10., 15:00 | Belföld

Simon Krisztina és a gyerekek (Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/Zoom.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Szél Bernadett Orbán Viktorhoz fordult a kilakoltatásra váró Fazekas-Simonék ügyében. Közben Szalai Kriszta színésznő gyűjtésbe kezdett, hogy a civilek mentsék meg a családot.

Mit tesz a kormány azért, hogy a zsámboki és a hozzájuk hasonló helyzetben levő gyermekek továbbra is a családjukban nevelkedhessenek? címmel írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be pénteken Orbán Viktornak Szél Bernadett független országgyűlés képviselő a kilakoltatásra váró kilencgyerekes család ügyében.

Mint írja, a miniszterelnök „korábban azt nyilatkozta egy rádióinterjúban, hogy a családvédelmi nemzeti konzultáción a legnagyobb támogatottságot a gyermekek biztonságára vonatkozó állami kötelezettség kérdése kapta. Azt is mondta, hogy a gyermekvédelem »szívkérdés«, és »a magyar emberek szeretik a gyerekeket, és mindennél fontosabbnak tartják az ő biztonságukat«. Ehhez képest egy kilakoltatás küszöbén álló kilencgyermekes családanya Önhöz intézett levelére azt a választ írta, hogy »őszintén sajnáljuk, hogy a tájékoztatáson túl nem lehettünk a segítségükre. Helyzetüket átérezve, ezúton kívánunk Önöknek Miniszterelnök úr nevében kitartást és további minden jót!«”

Card

Szél Bernadett ezután vázolja a család helyzetét a miniszterelnöknek: a Zsámbokon élő, kilencgyermekes családra kilakoltatás vár: a felhalmozódott adósságok miatt elárverezik a házat, amiben élnek. Sikeres licit esetén 60 napja lesz a családnak arra, hogy találjon valamilyen lakhatási megoldást és kiköltözzön. Hozzáteszi: az önkormányzatnak nem áll módjában, hogy önkormányzati bérlakást biztosítson. Ha a család otthon nélkül marad, a gyermekeket kiemelhetik a családból.

A képviselő ezután ismerteti a helyzet törvényi hátterét, így például azt, hogy a vonatkozó jogszabály szerint „a gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéshez.”

Végül felteszi kérdéseit:

1. Mit tesz a kormány azért, hogy a zsámboki gyermekek továbbra is a családjukban nevelkedhessenek, és ne válasszák el őket családjuktól csak azért, mert otthon nélkül maradnak?

Orbán Viktor kitartást és minden jót kívánt a kilakoltatásra váró kilencgyerekes családnak | Magyar Hang

2. Milyen eszközöket biztosít a kormány a gyermekvédelmi törvényben garantált gyermeki jogok érvényesítéséhez? Milyen eszközökkel segít elkerülni, hogy a gyermekeket anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt elválasszák a családjuktól?

3. Milyen módon segíti a kormány a lakhatási szegénységben élő családok lakhatását? Milyen támogatást biztosít azoknak a szegénységben élő családoknak, akik elveszítik otthonukat, és nincs kilátásuk saját tulajdonú ingatlanra?

Civil összefogás

Amiként a kormányzat nem, úgy a civilek azonnal megmozdultak az ügyben, miután a család helyzetét bemutató legutóbbi cikkünk megjelent. Mint az anyukától, Fazekas-Simon Krisztinától megtudtam, több magánember is adakozni kezdett. Cikkünk megjelenése napján 110 ezer forint érkezett a családhoz, aminek 20 millió forint adóssága halmozódott fel az anyuka volt férjének nem fizetései révén. A volt férj munkahellyel nem rendelkezik, az anyuka nem rendelkezik tulajdoni hányaddal az ingatlanban, viszont adóstárs.

Szalai Kriszta színésznő is felkarolta az ügyet, ő egy 300 ezer forintos felajánlást tett, ezzel együtt gyűjtést kezdett Facebook-oldalán a családnak csütörtökön este. Pénteken délig 262 embertől 1,8 millió forint gyűlt össze. Megkérdeztem, a művésznő miért állt az ügy mellé. – Mert úgy éreztem, helyettem szült kilenc gyereket és egy kicsit nekem is be kell szállnom a gyerekek nevelésébe – válaszolta.

Ha támogatná a családot, akkor:

Fazekas-Simon Krisztina
Közlemény: adomány
65900114-05003871-00000000
külföldön élőknek: HU19659001140500387100000000 SWIFT(BIC) TAKBHUHB

Címkék: adománygyűjtés, hiteltartozás, kilakoltatás, kilakoltatási moratórium, nagycsaládosok, Orbán Viktor, Szalay Kriszta, Szél Bernadett


HIRDETÉS
Új idők új focija

Új idők új focija

Élvezhető, családbarát produkció, látványszínház született, amelynek az Üllői úton és néhány más helyen legalább nem a díszpáholy a célközönsége. De vajon szenvedéllyel szerethető-e ez a fajta futball?

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest