HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Egyetlen kórh...

Egyetlen kórház fogadott csak életveszélyes sérülteket a hétvége egy részén

HIRDETÉS

Az elmúlt napokban egymás után sorra jelentették be a sürgősségi ellátást végző fővárosi kórházakban, hogy nem tudják fogadni a sokszorosan sérült, életveszélyes állapotú betegeket – írja a Népszava. Az első a Honvédkórház volt, a 444.hu írta meg először, hogy a teljes hétvégére lemondták ezt a típusú ügyeletet. A fenntartó Honvédelmi Minisztérium el is ismerte, hogy voltak ellátási gondok, amelynek az volt az oka, hogy a baleseti sebészeti osztály több orvosa is megbetegedett. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ez csak az úgynevezett III. progresszivitási szintű betegeket érintette, ezek igénylik egyébként a legtöbb tárgyi és személyi feltételt.

HIRDETÉS

A Honvédkórház után szombat éjszaka már a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi úton működő traumatológiája is jelezte: oda se vigyenek több politraumatizált beteget a mentők, az intenzív ágyaik megteltek. Ezután a Szent János kórház jelentette, hogy lemondja a további ügyeletet, mert akkora már több mint fél tucat sürgős műtétre szoruló sérültje volt. Ez azt jelenti, hogy a teljes időszakban csak a Péterfy baleseti intézete működött zökkenőmentesen.

Opinion | Lady Gaga and the Life of Passion

Earlier this week I watched some young musicians perform Lady Gaga songs in front of Lady Gaga. As India Carney’s voice rose and swooped during the incredible anthemic versions of her dance hits, Gaga sat enraptured. Her eyes moistened. Occasionally her arms would fling up in amazement.

Az ügyben megszólalt Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő is. Mint Facebook-oldalán kifejtette, Magyarországon nincs olyan kórház, amely képes egy adott időpillanatban két-három súlyos, életveszélyes sérült ellátásánál többre.

Mindez már csak annak fényében is különös, hogy Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter alig egy hete a Mandiner sürgősségi ellátással kapcsolatos kérdésére, az év eleji átszervezésre utalva még azt mondta: beváltotta az ígéretét, január elsején elindult a sürgősségi betegellátás új rendszere. – Nem is talál rajta senki fogást, le is került a napirendről a kérdés – mondta.

Frissítés:

HIRDETÉS

Délutánra reagált az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is. A HVG-nek azt írták, hogy a fővárosi sürgősségi ellátási rendszer a hétvégén is tökéletesen működött. – A Honvédkórház a sokszorosan sérült és/vagy gerincsérült betegek ügyeleti és akut ellátásában kért segítséget a hétvégén. Mivel ilyen esetekben a szolgáltatók rendszerszerűen helyettesítik egymást, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ más helyettesítő intézményeket jelölt ki – írták. Vagyis szerintük nem volt zavar a fővárosban a traumatológiai betegek ellátásában, hiszen több helyettesítő kórház is fogadta őket szükség esetén. Amennyiben a kijelölt intézmények bármelyike átmenetileg mégsem tudná fogadni a betegeket (például, mert időközben több sürgősségi esetük lett), akkor sem adódhat ellátási probléma, mert a kórházak közötti azonnali koordinációról az Országos Mentőszolgálat Mentésirányítási és Szuperügyeleti Osztálya köteles gondoskodni.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,670lájkolóTetszik
2,805követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek