HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Gulyás Gergel...

Gulyás Gergely: Mi a szólás- és véleményszabadság pártján álltunk mindig is

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A magyar gazdaságra és annak növekedési ütemére eddig semmilyen hatással nem volt a német gazdaság növekedési ütemének csökkenése. Fegyelmezett költségvetési konzervatív politika a sikerek alapja, és a szerdai kormányülésen eldőlt, hogy a jövő évi költségvetést júniusban nyújtják be a parlamentnek. A büdzsét a képviselők július 12-én el is fogadhatják. A magyar külpolitika sikerét bizonyította, hogy Orbán Viktort fogadta Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, és ez is bizonyította, a világ minden komoly államával jó a politikai és gazdasági kapcsolata az országnak – kezdte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki, immár 134. kormányinfót.

HIRDETÉS

Tegnap kapott a kormány tájékoztatást a Luxemburgi Európai Bíróságon zajló kvótaperről, és továbbra is úgy vélik, hogy igazságtalan az, hogy kizárólag a magyar, lengyel és a szlovák állam lett pellengérre állítva, holott Málta kivételével senki sem tartotta be a lisszaboni egyezményben előírt kötelező kvótát. Ugyanakkor – mondta a kancelláriaminiszter – a családvédelmi program azon pontjai, amit július elsején akarnak érvénybe léptetni, a brüsszeli támadások ellenére az ígért időpontban elindítják. A babaváró hitellel kapcsolatban Gulyás Gergely kijelentette, üdvözlik azt, hogy a migránskártyákkal ellentétben már nem tartják tiltott állami támogatásnak a családsegítő program egyik legfontosabb elemét.

A Kövér László homoszexuálisokkal kapcsolatos kijelentésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, a házelnök megfogalmazott egy véleményt, és az abban foglaltakkal nem áll éles ellentétben sem az ő, sem pedig a kormány véleménye, hiszen törvény tiltja az azonos nemű párok házasságkötését és gyermekek örökbefogadását. Arra a kérdésre, miszerint a gyermek szerinte is élvezeti cikk lenne az ilyen pároknál, kikerülte az egyenes választ, mindössze annyit mondott, minden gyermeknek joga egy anyához és egy apához. „Én is úgy gondolom, hogy ez önzés azok részéről, akiknek saját gyerekük nem lehetne” – tette hozzá.

Kizártnak tartják azt a kormány részéről, hogy a Néppárt tárgyalna a Jobbik tagfelvételéről, miután utóbbit szélsőséges pártnak tartják, és Gulyás Gergely azt sem tartotta elképzelhetőnek, hogy a következő Európai Parlamentben egy frakcióba üljön a Fidesz és a Jobbik.

HIRDETÉS

Az M1 a Mediaworks hirdetéseinek Facebook-letiltásáról kérdezte a minisztert. „Mi a szólás- és véleményszabadság pártján álltunk mindig is” – mondta a miniszter, jelezve: nem örül, hogy a Facebookon felmerül a cenzúra kérdése. A kormány azt szeretné, ha a szólásszabadság érvényesülhetne az utóbbi időben cenzúrázható Facebookon. Kérdésre, hogy a kormány bevonná a Facebookot valamilyen állami fennhatóság alá, Gulyás azt mondta, meg kell vizsgálni ennek lehetőségét, mit lehet megtenni és mit nem.

Az Azonnali kérdésére az MTA és a kormány közötti vita kapcsán azt mondta Gulyás, hogy Palkovics László miniszterben teljes a bizalom, sőt nőtt is.

A kulturális közfoglalkoztatottság kapcsán kifejtette: év végéig biztosított rá a forrás, a jövő éviről majd a költségvetés benyújtásakor döntenek.

A csapvíz ólomszennyezettségét firtató kérdésre reagálva elmondta, szerinte a csapvíz minősége kiváló. Ha pedig gond van, jelezze az ÁNTSZ.

A Pestisrácok kérdésére Gulyás Gergely demokratikus kérdésnek nevezte a Mediaworks reklámjainak Facebook-letiltását.

Czeglédy Csaba mentelmi joga kapcsán szerinte a választási bizottság minden ellenzéki tagjának le kellene mondani, aki nem szavazta meg a felfüggesztését.

HIRDETÉS

Nem hívta meg magyarországi látogatásra Orbán Viktor az amerikai elnököt, és azt sem tervezik, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozókhoz hasonlóan évente rendezzenek amerikai–magyar csúcstalálkozókat. Konkrét fegyvervásárlásról vagy rendszerek fejlesztésekről még nincs döntés, jelenleg az ilyen eszközöket gyártó cégekkel folyik az egyeztetés.

Manfred Weber támogatása ügyében nem változott a kormány álláspontja, ha ő nem kér a magyar választók segítségéből, azt a kabinet készséggel teljesíti. Olyan jelöltet tudnának támogatni, aki a nemzeti kormányok jogkörét nem szeretné csorbítani. Ugyanakkor nem titok, hogy a brexitügy fő EP tárgyalója, Michel Barnier akár támogatható lenne a magyar kormány számára. A Néppárttal akkor van remény a további együttműködésre, ha az kétoldalúan veszi figyelembe az érdekeket, illetve, hogy a választások után milyen irányt vesz a néppárti politika.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a CEU egyik oktatója anélkül tehet olyan megjegyzést Orbán Viktorra, miszerint annak halálát kívánja, hogy arra az egyetemnek bármilyen reakciója lenne, és a magyar kormány minden gyűlöletkeltést elutasít. Ugyanakkor Gulyás Gergely kijelentette, nem szándékozzák a többi fővárosi kerületet büntetni a zuglói parkolási botrány miatt. A Mi hazánk mozgalom Nemzeti Légiója kapcsán elmondta, az erőszak állami monopólium, azaz kizárólag ők folyamodhat esetleges erőszakot bármilyen kérdésben, ügyben, és természetesen nem kaphatnak fegyverviselési engedélyt. A kormány képes szavatolni a nyári Maccabi Játékok biztonságát, erre nézve a belügyminiszter az illetékes.

Felmerült az Európában gyártott autókra vonatkozó amerikai vámok bevezetése a Trump–Orbán-találkozón, és az ezzel együtt járó fenyegetettség és veszteség minimalizálása érdekében uniós és nemzeti lépéseket is kell tenni, és a konkrét lépésekről már zajlanak a tárgyalások. A vámok bevezetése egyébként érinti Magyarországot is.

Trump nem kapott meghívást Magyarországra Orbán Viktortól, arról sincs szó, hogy évente ide látogatna, mint Putyin.

Megnyitott a marosvásárhelyi reptér, és a kormánynak változatlanul fennáll az az igénye, hogy napi egy járat legyen Erdély és Magyarország között, de hogy Kolozsvár vagy Marosvásárhely legyen a célállomás, a számukra mindegy.

Mészáros Lőrinc esetleges amerikai kitiltását illeti, Gulyás Gergely kijelentette, a Trump–Orbán-találkozó komoly emberek komoly megbeszélése volt, így ilyen álhírekkel nem foglalkoztak.

Egy kérdésre reagálva a kancelláriaminiszter elárulta, az Állami Egészségügyi Központtól ő is nagyon nehezen kap választ a kérdéseire, így arra biztatta az újságírót, hogy legyen türelemmel, de ha neki is elküldi a kérdéseit, akkor megpróbál segíteni.

HIRDETÉS

Lapunk kérdésére Gulyás Gergely elismerően nyilatkozott arról a szegedi kezdeményezésről, hogy a helyi önkormányzat egyszeri támogatással segíti a családokat, arra viszont nem tért ki, hogy mi a véleménye arról, hogy a helyi Fidesz előbb kampányfogásnak nevezte mindezt, majd ráígért Botka László polgármester 10 ezer forintos ígéretére, 13 500 forint kifizetését lebegtette meg.

Miért nem válaszolnak a Magyar Hangnak?

Kérdeztük a minisztert arról is, hogy bár a Facebook kapcsán a sajtó- és szólásszabadság melletti kiállásukat hangsúlyozta, a Magyar Hang kérdéseire mégsem válaszolnak a tárcák. Mi ennek az oka? „Valószínűleg azért, mert a Magyar Hangot, mint médiumot a minisztériumok jelentős része nem tartja olyan fórumnak, amelynek válaszolni kéne” – fogalmazott válaszul Gulyás. Hozzátette: ahhoz nincs köze a jogállamhoz, hogy ad-e valakinek interjút.

Semmilyen jogállami problémát nem lát abban, ha a sajtóosztályok nem adnak egyes lapoknak választ, holott például a közérdekű adatokra vonatkozólag kérelmekre reagálni kellene. Gulyás Gergely szerint forduljunk bírósághoz, ha valaki nem tesz eleget a törvényi kötelezettségének, feltéve, ha tényleg valós adatokról kér a lap tájékoztatást.

Az építőiparban nagy a leterheltség, ennek ellenére rengeteg helyen változott meg előnyére a magyar úthálózat, és a cél, hogy a következő ciklus végére az összes megyeszékhelyre, illetve a határokra elérjenek a hazai autópályák, gyorsforgalmi utak – mondta azzal kapcsolatban, hogy a Modern városok program kapcsán ígért és eddig meg nem valósult útépítések kapcsán.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,510lájkolóTetszik
3,046követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Karanténba kerülnek a magyar diákok a koronavírus-veszély miatt

Tizenegy magyar középiskolás diák, valamint kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután vasárnap este hazatérnek Észak-Olaszországból, ahol gyorsan terjed az új koronavírus - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután az MTI-t.

Fake? Gáz!