HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Jövőre csak h...

Jövőre csak hat százalékkal szán többet az egészségügyre az Orbán-kormány

HIRDETÉS

Hiába voltak a szép szavak, a hangzatos ígéretek, a Népszava információi szerint a jövő évi költségvetés sem hoz áttörést az egészségügyben. Ugyanis az Orbán-kormány egyelőre mindössze 150 milliárd forintos többletet terveztek az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) jövő évi költségvetésébe és további 60 milliárdot adnának az előterjesztés készítői a fejlesztésekre, azaz az Egészséges Budapest Program folytatására. Ráadásul kiderült, többletforrás arra sincs, hogy valamivel több jusson Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének népegészségügyi programjára.

HIRDETÉS

2019-ben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő összesen 2443,3 milliárdból gazdálkodhatott, és azt láthattuk, tapasztalhattuk, hogy ez az összeg mire elég. Nos, ha innen nézzük, akkor  a jövő évi mintegy 150 milliárdos többletből túl sok mindenre nem futja, például nem emelkedik a kórházak és szakrendelők finanszírozására elkölthető összeg, ugyanis utóbbi pénzből még a természetbeni orvosi ellátásokra jut 40 milliárd forint. Céltartalékként 80 milliárdos összeget különítettek el az orvosoknak, az ápolóknak, a védőnőknek és a műszaki gazdasági területen dolgozóknak a kormányzat által már többször is kilátásba helyezett béremelésre, ráadásul azt nem tudni, hogy a felsoroltakból ki mennyit kaphat.

Éger István: Nincsenek orvosbárók | Magyar Hang

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék – felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti.

Az már kiderült, hogy a szakdolgozók idei 8-, és a jövőre tervezett 14 százalékos többletéhez mintegy 28-30 milliárd forintra van, volna szükség. A kormány 2015 óta ígéri, hogy az úgynevezett „szuperkórházakkal” újítja meg a fővárosi egészségügyi ellátórendszert, mintegy 700 milliárd forintos költséggel, ugyanakkor ennek az összegnek nyoma sincs a kormánydöntésekben. Jövőre megközelítőleg 60 milliárd forintot költhetnek idén is az Egészséges Budapest Programhoz (EBP) kötődő feladatokra, eszközbeszerzésekre, utóbbiakat le is állították, miután Kásler Miklós miniszter egyrészt nem hosszabbította meg a programot addig irányító Cserháti Péter miniszteri biztos megbízatását, másrészt nem gondoskodott a menesztett vezető és feladatainak átruházásáról. Ráadásul néhány hete Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, noha Kásler népegészségügyi programjának koncepcióját a kormány elfogadta, de az ahhoz szükséges költségvetési források biztosítása, ütemezése még a lóg levegőben. Azt ugyanis a kabinet attól tette függővé, hogy milyen lesz az idei gazdasági növekedés.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,477lájkolóTetszik
2,297követőKövetés
16,223feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Van, ahol már nem csak álom az „energiacella”

Először tesztelték élesben az amerikai haderő új drónelhárító fegyverrendszerét. Ezzel „lőtték le” az iráni pilóta nélküli repülőgépet.

Civiliáda