HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Vaskos büntet...

Vaskos büntetés jöhet Brüsszeltől a szabálytalan közbeszerzések miatt

HIRDETÉS

Tízszázalékos büntetéssel már kiegyezne a magyar kormány, amelyet az uniós forrásokat érintő közbeszerzéseknél talált szabálytalanságok miatt kaphatunk – értesült a 24.hu, amely úgy tudja, a magyar kormány a mai napon küldött delegációt Brüsszelbe, hogy lealkudja a bírságot. Ha minden jól megy, a lap számításai szerint sikeres alkudozás esetén is tetemes összegről kell lemondania az államnak, mivel a megkérdőjelezett tisztaságú közbeszerzések összértéke 4000 milliárd forint, azaz a büntetés a legoptimálisabb esetben is 400 milliárd forint körül alakulhat.

HIRDETÉS

Szakértők ugyanakkor kételkednek abban, hogy a brüsszeli adminisztráció beérné ennyivel. Korábban ugyanis olyan súlyos gondokat találtak az uniós pénzek elköltésénél, hogy a tíz százaléknál jóval magasabb forrásmegvonást terveztek. Volt, ahol 25 százalékos nyesést helyeztek kilátásba, de az egykoron Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-nál viszont például a teljes összeget visszavették volna. Ha tehát az átlagosnak számító 25 százalékos büntetéssel számolunk, akkor már 1000 milliárdos lehet a büntetés.

A portál értesülései szerint az Európai Bizottság „halmazati büntetést” helyezett kilátásba, mert az egymást követő vizsgálatok rendre ugyanazt az eredményt hozták ki: az uniós forrásból támogatott projektek közbeszerzéseinél igen sok a szabálytalanság, a közbeszerzés magyarországi ellenőrző rendszere nem működik megfelelően, így zavartalanul csapolhatják az uniós kasszát. Rendszerszintű hibák merültek fel, minden eljárás ezen a lyukas szűrőn haladt át.

A cikk felidézi, hogy már 2015-ben a brüsszeli revizorok 55 közbeszerzési eljárást vizsgáltak, ezek közül 13 tender akadt fenn a szűrőn, vagyis minden harmadik-negyedik ügyben találtak súlyos szabálytalanságot. A hibák javítására egy sor javaslatot adtak a brüsszeli szakértők, egyúttal jelezték, hogy szorosan felügyelik a jelentés javaslatainak végrehajtását. Az erős jelzés ellenére azonban nemhogy javult volna, hanem még romlott is a helyzet. A 2015-2017-es időszakból 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgálva az Európai Bizottság 29-ből 24 projektben talált kivetnivalót.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,515lájkolóTetszik
2,557követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Tökötök van, nem lovatok

Az emberek jók, vagy nem is tudom. Tény, hogy a minap hazatértemkor egy hatalmas zacskót találtam a kilincsen.

Tüzek