HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A szavazókörö...

A szavazókörök negyedében nem lesz ellenzéki delegált az EP-választáson

HIRDETÉS

A pártok 26 298 szavazóköri delegáltat jelentettek be a május 26-i európai parlamenti választásra. Múlt hét péntek délután volt a bejelentési határidő, az adatok kedd délben frissültek utoljára a Nemzeti Választási Iroda oldalán, a szám még valamennyivel emelkedhet, de nagyságrendbeli eltérés már nem várható – írja az Index.

HIRDETÉS

Ezeket a delegáltakat azért küldik a pártok a választási bizottságokba, mert rajtuk keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ők részt vehetnek a vitás kérdések eldöntésében. Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az NVB, így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül közvetlenül követheti nyomon az eredmény megállapítását.

Vasárnap összesen 3177 település 10 277 szavazókörében lehet majd voksolni, szavazókörönként 2-2 delegáltat küldhettek a pártok. Az EP-választáson 9 listát vettek nyilvántartásba, vagyis összesen 185 ezer embert küldhettek volna a pártok. Egyedül a kormánypártok közelítették meg a maximális keretet, pártokra bontva az ellenzék jelentősen elmaradt:

Fidesz-KDNP: 14 516 delegált
MSZP-P: 5013
Jobbik: 2843
DK: 2827
Mi Hazánk: 498
Momentum: 301
MKKP: 149
LMP: 149
Munkáspárt: 2

Ez azt jelenti, hogy a kormánypártoknak minden szavazókörben lehet legalább egy embere. A közel 12 ezer ellenzéki delegált is azt jelenti, hogy ha sikerült volna koordinálniuk őket – ezt állították előzetesen a pártok –, akkor valószínűleg nem lenne olyan szavazatszámláló bizottság, ahova nem jut el az ellenzék.

HIRDETÉS

A 24.hu részletes adatokat kért a Nemzeti Választási Irodától, 2884 település 9840 szavazókörének adatai alapján azt írják, hogy legalább 2495 olyan szavazókör lesz, ahol egyetlen ellenzéki delegált sem fogja ellenőrizni a szavazást. Vagyis csak részlegesen sikerült a koordináció: lesznek olyan szavazókörök, ahol több ellenzéki delegált lesz, a szavazókörök negyedében viszont egy sem.

Több párt is említette, hogy a szavazóköri delegáltak szinte mindig helyi emberek, kis településeken ugyanakkor problémás lehet a pártszimpátia felvállalása. „Más helyszínről azért problémás ellenőrt delegálni, hiszen a lehetséges delegáltnak kétszer is oda kell utaznia: egyszer esküt tenni, egyszer pedig a választás napján. Ráadásul mindezt saját költségén kell megtennie az illetőnek, aki semmilyen díjazásban nem részesül” – írta az Index kérdésére a DK sajtóosztálya. Az LMP hozzátette, hogy bár a számok azt mutatják, bőven van mit tenni a pártoknak, „érdemi előrelépésnek tartjuk, hogy a szavazóköri delegáltak vonatkozásában kiváló az együttműködés az ellenzéki pártok és a civil szervezetek között”.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,515lájkolóTetszik
2,557követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Jövő nyáron is üres maradhat a fonyódligeti gyerektábor

A felújítás miatt kérdésessé vált a Balaton déli partján fekvő üdülő sorsa, ahová idén egyetlen gyermeket sem vittek nyaralni.

Tüzek