HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld EP-választás:...

EP-választás: elsöprő Fidesz-győzelmet, bejutó Momentumot és kimaradó LMP-t mértek

HIRDETÉS

Két vérre menő harc körvonalazódik a vasárnapi EP-választás előtt: a második helyért a Jobbik, az MSZP-P és a DK, az „utolsó” mandátumért a Momentum és az LMP küzd majd meg – derül ki a kutatásból, amelyet a HVG-nek készített a Medián.

HIRDETÉS

Az országos gyorsfelmérésben a megkérdezettek 51 százaléka állította, hogy biztosan elmegy szavazni az EP-választáson, és ennek alapján talán nem túl nagy kockázat a részvételi arányt a 34–36 százalékos sávban valószínűsíteni – írják a kutatók.

A Medián szerint a Fidesz győzelme nem, csak annak aránya lehet kérdéses. A második helyért viszont nagyon kiegyenlített a verseny: három párt is a 10–12 százalékos sávban van, közülük a Medián prognózisa szerint a Jobbik talán hajszálnyival esélyesebb, de minden bizonnyal szorosan követi majd az MSZP és a Demokratikus Koalíció. A verseny olyan kiélezett, hogy a Jobbiknak az előrejelzésben „megítélt” harmadik mandátuma erősen billeg: ha mégis csak két helyhez jutna, a többlet a Fideszhez kerülne.

Flaszter 39. – Máris mutatjuk az EP-választás „végeredményét” | Magyar Hang

A pártlista alsó végén lévők közül a Medián a Momentum bejutását valószínűsíti, míg az LMP feltehetőleg 4 százalék körüli eredménnyel búcsúzik, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3-3 százalékot hasít ki az ellenzéknek jutó voksokból.

Mindez nagyon uniópárti közhangulatban fog megtörténni – hívják fel a figyelmet a kutatók. Az utóbbi néhány hónapban rekordmagasságon, 80 százalék fölött stabilizálódott azok aránya, akik „nagyon” vagy „inkább” helyeslik, hogy Magyarország az EU tagja. Azt is jelentős, 75 százalékos többség támogatná, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, és ha nem is ekkora, de érzékelhető többség tartaná „jó dolognak”, ha az ország bevezetné az eurót (38 százalék, szemben a 27 százaléknyi ellenzővel és a 35 százaléknyi határozatlannal). Az integrációnak a magyar közvéleményben is megvannak azonban a határai: a szavazópolgárok pontosan kétharmada a „nemzetek Európáját” részesíti előnyben, ám az Európa-szerte erőteljes szuverenista hullámot figyelembe véve egyáltalán nem elhanyagolható, hogy a lakosság 30 százaléka szerint „az lenne jó, ha szorosabb lenne az integráció, és többéves távlatban létrejönne az Európai Egyesült Államok”.

HIRDETÉS

A Publicus sorrendje

Csütörtökön a Publicus Intézet is nyilvánosságra hozta felmérését. A Népszava megbízásából május 16-22 között, 999 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságának alakulását az EP-választások esetén.

Az Európai Parlamenti választásokra egyes pártok mozgósítási képessége eltérő lehet, ezért a május végén esedékes választásra a preferenciákat néhány hónapja külön is mérjük – írta az intézet a honlapján.

A május 26-i EP választáson a megkérdezettek 46 százaléka ígéri biztosra a részvételét. Ez a potenciális maximális részvételi arány, ami várhatóan ennél 6-10 százalékponttal kevesebb, 36-40 százalékos lesz.

A Fidesz–KDNP EP-támogatottsága múlt hónaphoz képest egy százalékpontot csökkent, így 29 százalék, a biztos szavazó pártválasztók körében változatlan, 52 százalék. A párt szavazóinak részvételi hajlandósága minimálisan nőtt.

Így nézhet ki az új Európai Parlament – választási mandátumtotó | Magyar Hang

Az MSZP–P EP támogatottsága egy százalékpontot csökkent, 10 százalék az összes megkérdezett körében, a biztos szavazó pártválasztók esetén pedig 13 százalék.

A Jobbik EP-támogatottsága a múlt hónap után újabb egy százalékpontot csökkent, így 10 százalék, míg a biztos szavazó pártválasztókat vizsgálva 2 százalékpontos a csökkenés, 13 százalék. A pártra szavazók részvételi hajlandóság némileg csökkent.

HIRDETÉS

Az LMP EP támogatottsága változatlan, 2 százalék az összes megkérdezett, és 4 a biztos szavazók pártválasztók körében.

A DK EP-támogatottsága a múlt hónapi növekedés után két százalékpontot nőtt, 7 százalék, és 11  a biztos szavazók pártválasztók esetén. A párt szavazóinak részvételi hajlandósága nőtt, és a legmagasabb az összes vizsgált párt körében.

A Momentum esetében nincs változás, 4 illetve 6 százalék a támogatói arány az összes megkérdezett, valamint a biztos szavazó-pártválasztó körben.

A Publicius kutatása alapján a Fidesz 14, az MSZP, a Jobbik, és a DK 2-2-2, és a Momentum 1 EP mandátumra számíthat, míg az LMP és a többi párt nem kerülne be az Európai Parlamentbe.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,515lájkolóTetszik
2,557követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Tökötök van, nem lovatok

Az emberek jók, vagy nem is tudom. Tény, hogy a minap hazatértemkor egy hatalmas zacskót találtam a kilincsen.

Tüzek