Úzvölgyi katonatemető: a kormányig ér a háború

Úzvölgyi katonatemető: a kormányig ér a háború

Az úzvölgyi katonai temető

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az úzvölgyi katonai temető körüli botrány miatt az RMDSZ megszakítja a kormánypárti koalícióval kötött megállapodását – értesült a Hotnews. A román hírportál információi szerint a romániai magyar párt ezt a lépését az uniós választások után tervezte meglépni, de a botrány felgyorsította a lépést, ezért még csütörtökön bejelentik.

Az is lehet egyébként, hogy ez egy utolsó kétségbeesett lépése az RMDSZ-nek a kampányfinisben, mert a legutóbbi felmérés azt mutatja, hogy vasárnap nem érik el az EP-be való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

„Ezt még érted sem tesszük meg Viktor!" Van, amit még Orbánnak sem néznek el az erdélyi rajongói | Magyar Hang

A katonai temető kapcsán kirobbant botrány egyébként fokozódik: csütörtök hajnalban házkutatást tartottak több magyar férfinál Hargita megyében, és négyet előállítottak, köztük László Antalt, Csíkszentmárton alpolgármesterét, aki az RMDSZ jelöltjeként nyerte el a tisztséget. Lapinformációk szerint a rendőrségi akcióra azért került sor, mert a magát Úzvölgyi Civil Akciócsoportnak nevező társaság tagjai egy hete fekete műanyag zsákokkal takarták le a sírkertben törvénytelen módon felállított román katonai kereszteket és emlékművet. A zsákokat a temetőnél őrködő magyar civilek leszedték, de a letakart keresztekről készült felvételek kikerültek a román sajtóba. A Bákó megyei rendőrség múlt pénteken közölte: hivatalból vizsgálatot indítanak az ügyben.

Ha az RMDSZ nem támogatja a PSD–ALDE kormánykoalíciót, az nagyon törékeny, mindössze öt fős többséggel marad a román alsóházban.