HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld A szárazság m...

A szárazság miatt aggódtunk, most pedig el se akar állni az eső

HIRDETÉS

Miközben április elején még arról olvashattunk híreket, hogy húsz éve nem volt ilyen szárazság Magyarországon, és százmilliárdos lehet emiatt a kár, május végén van olyan része az országnak, ahol az elmúlt harminc napban annyi csapadék esett, hogy meghaladja a sokévi átlag háromszorosát (Nagy-Hideg-hegy, 193 milliméter). Sokan panaszkodnak, hogy a leginkább késő-őszire emlékeztető időjárás miatt újra fűteni kell az otthonaikban.  

HIRDETÉS

Hasonló folyamatok figyelhetőek meg hosszabb időtávon a Duna vízállása esetében is: október közepén 71 éves rekord dőlt meg Budapestnél, amikor két centivel alacsonyabb volt a vízállás az 1947. november 6-án rögzített alsó határértéknél. Ehhez képest a Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön arról tájékoztatott, hogy árhullámok érkeznek a magyarországi folyókon, a Dunán és a Tiszán első-, illetve másodfokú készültségi szint közelében várható tetőzés. Budapesten vasárnap tetőzhet a Duna, azonban a jelenleg érvényes várakozás szerint ekkor is elmarad majd mintegy fél méterrel az elsőfokú készültségi foktól.

Előre tudni fogjuk teljes évszakok időjárását? | Magyar Hang

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző osztályának vezetője szerint az elmúlt hónapban országos szinten az átlagcsapadék másfél-kétszerese hullott le, és a hétvégén várható kellemesebb időjárás után a jövő héten további esők várhatóak. Mivel gyakorlatilag ősz óta kevés a csapadék, a talaj mélyrétegei még nem érték el a telitettségi szintet. A Duna és a Tisza vízgyűjtő területein is sok volt az eső, ezért az árhullám – a Duna esetében a hóolvadásból érkező vízmennyiség is növeli a kockázatot.

A hónapok mintha felcserélődtek volna – miközben áprilisban a májusi meleget is megtapasztaltuk, most sok helyen be kell fűteni, annyira hideg van. A meteorológus szerint ez még belefér a változékony időjárásba, nem mondható extrémnek.  

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,515lájkolóTetszik
2,557követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Tökötök van, nem lovatok

Az emberek jók, vagy nem is tudom. Tény, hogy a minap hazatértemkor egy hatalmas zacskót találtam a kilincsen.

Tüzek