HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Szalai Kriszt...

Szalai Kriszta: Óriási csodatörténet az egész

HIRDETÉS

Szalai Kriszta színésznő felhívásának köszönhetően több mint 12 millió forint gyűlt össze egy kilakoltatás szélére került kilencgyermekes család részére, amelynek történetét először lapunk mutatta be. Felemelő élmények és elkeserítő reakciók: az eset hű képet nyújt az ország állapotáról is.

HIRDETÉS

– Folyamatosan úton van, a nehéz helyzetbe került kilencgyerekes család ügyeit intézi, és azt mondta, újabb fejlemények várhatók. Hogy halad, mi minden történt az elmúlt napokban?
– A házukat 7,5 millióról indítva árverezik el, miközben kiderült, hogy 3,3 milliós gyermektartási követelés van rajta. Tárgyaltam az árverező céggel, ekkor jött az ötlet, milyen módon lehetne megoldani, hogy Krisztina hitelmentessé válhasson. Lemond a gyerektartásról, és a tartozástól így megszabadul.

Orbán Viktor kitartást és minden jót kívánt a kilakoltatásra váró kilencgyerekes családnak | Magyar Hang

– Ön tárgyalhat Krisztináék nevében?
– Bizonyos információkat nekem nyilván nem adnak meg, de olyankor átadom a telefont Krisztinának. A lényeg az volt, hogy egyáltalán tudjunk segíteni, és ez hihetetlen gyorsan sikerült is. Miután közzétettem a felhívásomat, másnapra már közel 3 millió forint volt a számlán. Onnantól fogva intéztem az adósságmentesítést, és azóta kezdtem el házat is keresni.

– Kik segítenek leginkább? Főleg barátok, ismerősök, a színészi munkáját követők, vagy mások is?
– Több ezer ember segített adományokkal, külföldről is rengetegen, és bejelentkezett egy ügyvédnő is, hogy vállalja a szerződés lebonyolítását. Volt, aki építőanyagot ajánlott fel, jelentkezett egy burkoló. Ez a része csodálatos. Az már kevésbé, hogy hiába próbált az édesanya a saját falujában eladó házat keresni. Miután megtudták, hogy adományt kapott, közölték: sajnos nem eladó. Így más falvakban kezdtünk keresgélni. Voltak elképesztő hozzászólások is a közösségi oldalamon, még nőktől is. „Minek szül ennyit, ha nem tudja eltartani? Elköttetésre adunk!”

– Az ilyen kommentelőnek mit lehet válaszolni?
– Például azt, hogy ez a történet nem erről szól. Nem arról kell elmélkednünk, hogy a bajba jutott asszony vajon milyen döntést miért hozott az életében. És nem a gyerekek eltartásától esett kétségbe, hanem mert a hitel törlesztőrészlete az egekbe szökött, közbejött egy válás, az édesapa alkoholizmusa, a gyerekeket és őt a kilakoltatás szélére sodorva. Ráadásul az édesanya csak kezes volt. Próbáltam mindenkinek türelmesen elmagyarázni: az a kérdés, hogy a kilenc gyerek kapcsán el tudunk-e számolni a lelkiismeretünkkel vagy sem.

HIRDETÉS

– Milyen fejlemények várhatóak?
– Sikerült házat találni, de a szerződés aláírásáig még izgulok. A tulajdonos is hallotta a család történetét, és drukkolt nekik, majd boldog volt, amikor megtudta, hogy az ő házát találtam meg nekik. Áron belül is vagyunk, tízmillióért odaadják az ingatlant. Persze még van dolog bőven: nincs benne fűtés, szigetelni is kell, ajtó-, ablakcsere szükséges (azóta aláírták a ház adás-vételi szerződését – a szerk.).

(…)

– Kell attól tartani, hogy ha az ember segít, ő is támadások kereszttüzébe kerül? Mint tavaly az őcsényi panziós, aki menekülteket fogadott be, és ezért ellene fordult a falu?
– Az másik történet, ami mögött az állt, hogy az emberek féltek, mélyen elültették addigra ezt bennük. Itt más ütötte fel a fejét: az irigység. No meg sokan kétségbeesetten kezdték mesélni a saját élettörténetüket.

(…)

Hogy zajlott a segítségnyújtás? Kik segítenek leginkább? Mit lehet tenni a bántó kommentekkel? Hogyan lehetne kezelni az emberek sérelmeit? Lehet segíteni mindenkin? Miért van az, hogy a kormány minden más témában szereti omnipotensnek feltüntetni magát, hasonló szociális kérdésekben viszont rögtön az egyéni felelősséget kezdi hangsúlyozni? Mi segítene a devizahitelesek ügyében? Lenne-e miniszter? A politikusok azt látják, ha a rossz tulajdonságokra játszanak rá, azzal lesznek sikeresek, miért változtatnának? Lehet-e segíteni egy sok éve az utcán élőnek? A válaszokat keresse a Magyar Hang május 24-én megjelent 2019/21. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/21. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,087lájkolóTetszik
2,178követőKövetés
15,888feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ütésállónak kell lenni – Magyar Hang-ajánló

Nyáry Krisztián-, Ürge-Vorsatz Diána- és Schmuck Erzsébet-interjú, ormánsági riport, Bige László portré, magyar közpénz a román kormánypártnál. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek