HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Népszava: Leg...

Népszava: Legyalulnák a vidéki nyilvánosságot

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az önálló megyei lapszerkesztőségek teljes felszámolására készülnek – értesült több forrásból a Népszava. Több érintett lap munkatársa, vezetője is úgy értesült, hogy az önkormányzati választások után, de legkésőbb 2020 elején egy központilag szerkesztett újság venné át a mostani lapok helyét. Ugyanazon néven és arculattal jelennének meg, nem lennének helyi főszerkesztők vagy vezetők, a minimális helyi tartalmat pedig megyénként néhány újságíró állítaná elő. A Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) egyik bevallott célja, hogy olcsóbbá tegyék a működést, ezzel pedig kétségkívül ez megvalósulna.

A helyi lapoknál már most is csak a helyi híreket dolgozzák fel önállóan, míg a politikai és sport oldalakat központi szerkesztőség látja el anyagokkal. A mennyiségben még akad eltérés: a Komárom-Esztergom megyei 24 Órában hat oldalt és a címlap felét, a Fejér Megyei Hírlapnál viszont tizenkettőt készíthetnek a helyi szerkesztőségek. A Somogyi Hírlapnál pedig tíz oldalt írnak helyben. Közben zajlik a később megszerzett lapok, például a Kisalföld átfazonírozása is: ezek az újságok is hamarosan a többihez hasonló arculatot kapnak.

Milyen esélyei vannak a nyomtatott sajtónak a túlélésre? | Magyar Hang

Mik a piaci kilátások, és mi történik, ha az egyedi, nem központosított helyi nyomtatott sajtó eltűnik?

A Kesmához kerülés óta egyébként tovább zuhan a helyi lapok olvasottsága. A Tolnai Népújság olvasottsága például 10 598-as példányszámról 8263-ra esett, míg a Somogyi Hírlap 15 034-ről 11 529-re, az Új Dunántúli Napló pedig 20 618-ról 15 852-re. Viszont, ha új lapot indítanának mindenhol, akkor le kéne mondani a meglévő előfizetéseket, és új kötésére biztatni az olvasót, ami biztosan példányszámeséssel járna.

A Népszava szerint erőteljes központosítás várhat a városi televíziókra is, helyüket pedig megyénként egy-egy tévé venné át. Nem tudni ugyanakkor, ez hogy érintené az ellenzéki városokat, és miként köteleznék őket, hogy feladják a nyilvánosságnak ezt a fórumát is.

HIRDETÉS

Frissítés: Napközben központi publicisztikában cáfolta a kormánypárti médiabirodalom, hogy a helyi sajtó legyalulása lenne folyamatban. Pauska Zsolt cikke megjelent a Magyar Nemzet nevű napilap, valamint az érintett helyi sajtótermékek oldalán is. Pauska szerint szemenszedett hazugságról van szó. „Csak kérdezzük: ki az az eszement, aki elhiszi, hogy egy nyereséges, napi egymillió olvasót kiszolgáló médiahálózatot a tulajdonos tönkre akarna tenni?” – tette fel a költőinek szánt kérdést a szerző, aki eszerint úgy gondolja, hogy a központosítás egyet jelent az újságok tönkretételével.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,646lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek