HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld „A Fidesz kih...

„A Fidesz kihozta a maximumot, a DK döntő részben Dobrev Klárának köszönheti a sikerét”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Az EP-választások legkellemesebb meglepetésének a részvételi arány jelentős növekedését tartja Krausz Péter, a Policy Agenda politikai elemzője. „Bebizonyosodott, hogy az emberek számára továbbra is fontos az európai összefogás, a közös politizálás, a kontinens sorsa, így kijelenthető, az Unió nem halott. Ez nagyon fontos üzenete a vasárnapi választásoknak” – jelentette ki a politológus.

Krausz Péter úgy véli, az Európai Parlamentben nem történt meg a szélsőséges erők előretörése, ahogy ezt sokan jósolták, így a Fidesz számára az a terv, miszerint a maga mandátumaival – ez a hivatalos adatok alapján 13 EP-képviselői hely – majd döntő helyzetbe kerülhet, nem jön be, és számukra az lesz innentől kezdve a fő kérdés, lesz e lehetőségük visszatérni a Néppártba, vagy utóbbi hajlandó lesz-e visszavenni őket. Manfred Weber szavazás utáni nyilatkozata azonban inkább azt mutatja, hogy a Fidesz számára nem lesz hely a Néppártban, ami nehéz helyzetbe sodorja a Fidesz európai pozícióit.

Itthon is elkezdődött az EP-választás – percről percre | Magyar Hang

A hazai választási eredményeket látva a politikai elemző elmondta, a Fidesz ismételten kihozta a maximumot (52,14 százalék és 13 képviselő) mind a szavazatokból, mind pedig a mozgósításból, de erre számítani lehetett. Még sem lehetnek azonban teljesen elégedettek, mert a titkon remélt kétharmadnyi mandátumszámot nem sikerült megszerezniük. A második helyre a Demokratikus Koalíció ért oda 16,26 százalékkal, ami 4 képviselői helyet jelent. Ez az előzetes várakozásokhoz képest nagy meglepetés.

„A DK-nak egyértelműen Dobrev Klára megjelenése hozta meg azt a pluszt, ami ehhez az eredményhez vezetett. Maga a párt a megalakulása óta egy helyben topogott, és Gyurcsány Ferenc vezetésével már nem is tudtak előre lépni. Azt gondolom, nem a programjuk hozta meg az áttörést, hanem az, hogy meghúztak egy olyan személycserét, amivel akár már korábban is hasonló eredményt tudtak volna elérni” – állította Krausz Péter.

A fideszesek mind ott voltak | Magyar Hang

A Policy Agenda elemzője szerint az ellenzéki oldal szinte teljesen átrendeződött, és a fiatalok jelentős része most odaállt a Momentum mögé, akiknek a 9,9 százalékos eredményük 2 képviselői helyet jelent. Felhívta a figyelmet arra, hogy éppen a Momentum volt az, aki elégedetlen volt a saját mozgósító erejével, így ebben még lehet is tartalék.

„A szocialisták nem tudtak kilépni a saját válságukból, és a választók egyértelmű választ adtak az egy helyben vergődésre. A párt ezek után csak a jó ellenzéki szövetségi megállapodásokban bízhat, utolsó utáni pillanathoz érkeztek az MSZP eltűnésének megakadályozásában. Ugyancsak nagy vesztes a Jobbik, amely még mindig keresi a saját arcát, ám a mostani eredmények is azt bizonyítják, hogy egyelőre nem találja. Most azzal magyarázzák a gyenge szereplést, hogy ilyen ellenszélben csoda, hogy ilyen eredményt értek el” – elemezte a helyzetet Krausz Péter.

Gyurcsány Ferenc: A Fidesz elveszítette a kétharmadot | Magyar Hang

Az MSZP-Párbeszéd 6,68 százalékkal és a Jobbik 6,44 százalékkal 1-1 mandátumot szerzett, miközben mindkét párt legalább 3 képviselői hely megszerzését tűzte ki céljául. De még náluk is jobban leszerepelt az LMP, amely 2,19 százalékkal kiesett az Európai Parlamentből.

HIRDETÉS

„A hazai »zöldek« egyértelműen megérdemelték ezt a gyengébb eredményt, hiszen Szél Bernadett és Hadházy Ákos távozásával a párt elveszítette az arcát, és a mostani kampányban is kiderült, nulla mondanivalójuk van. Úgy tűnik, az LMP a politikai végéhez közeledik” – állította a szakember. 

Fekete-Győr András: A Momentum a harmadik erő Magyarországon | Magyar Hang

Krausz Péter hozzátette, ez a mostani választás az őszi önkormányzati választásra is komoly hatással lesz, és az jól látható, a fővárosban mind az LMP, mind pedig a Jobbik abszolút elfogyott. Külön érdekesnek véli, hogy éppen ez a két párt állt be Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt mögé, akinek annyi mondanivalója volt támogatói vereségét látva, hogy „mi közöm van ahhoz, hogy az LMP megszűnik”.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,735lájkolóTetszik
3,784követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Jourová: Brüsszel az év végéig reflektálhat a veszélyhelyzet idején hozott kormányzati intézkedésekre

Szél Bernadett levelére válaszolt az Európai Bizottság alelnöke. A Bizottság aggódik a rémhírek terjesztésével kapcsolatos új rendelkezések miatt.