Gyurcsány Ferenc: A Fidesz elveszítette a kétharmadot

Gyurcsány Ferenc: A Fidesz elveszítette a kétharmadot

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k), felesége, Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, Molnár Csaba (b2) és Rónai Sándor (j4) a párt mandátumot szerzett képviselői a DK eredményváró rendezvényén a fővárosi Radisson Blue Béke Hotelben az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legfontosabb kérdés eldőlt: az Európai Parlamentben az erősebb Európát akarók lesznek többségben, ők győztek – értékelte Gyurcsány Ferenc a választást vasárnap este. Szerinte azért szavaztak sokan szerte Európában, mert most először jelentek meg olyan erők a térképen, amely nacionalista, olykor populista módon akart visszatérni a nemzetállamok közé. Az alternatíva a DK által is képviselt Európai Egyesült Államok víziója volt.

– A mai nap a föderatív Európát, Európai Egyesült Államokat akarók örömünnepe – jegyezte meg. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a választás nem tud szabad lenni, ha a sajtó nem szabad. Arról beszélt, hogy a Fidesz ellenőrzés alá vonta a sajtót, nem tájékoztatásra, érvelésre, hanem félrevezető propagandára használta fel. Így nem az volt a kérdés, hogy a kormánypárt megnyeri-e a választást. A Fidesz elveszítette a kétharmadot. Gyurcsány szerint a Fidesz azért veszítette el, mert a DK megszerezte a negyedik mandátumot. Ellenben tavaly áprilishoz képest a Fidesz elveszített egymillió szavazót, a DK pedig megduplázta a támogatói számát – magyarázta.

Itthon is elkezdődött az EP-választás - percről percre | Magyar Hang

Dobrev Klára, a párt listavezetője köszönetet mondott az aktivistáknak és a párt segítőinek. Szerinte a kampányban új közösségek születtek.