HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Orvosi kamara...

Orvosi kamara: nem biztosítható a biztonságos betegellátás

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hosszú ideig tartó – az utolsó percekig sikeresnek tűnő, és végül közös megegyezéssel zárult – felelős állami vezetőkkel folytatott tárgyalássorozatot követően semmiféle kormányzati döntés nem született, ami hatalmas csalódást okozott az egészségügyi ágazatban dolgozók számára. Ezért a kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk az ágazatban – olvasható a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Területi Szervezetének Tanácsa hétvégi ülése után nyilvánosságra hozott határozatában.

A Magyarország jobban teljesít. De nem az egészségügyben! – című határozatban azt írják az egészségügyi bérek – a szakorvosi 1800-2300, a szakdolgozói nettó 750-1050 forintos órabér – a társadalmi rangsor végér került. Hozzáteszik, költségvetési támogatás híján az orvoskar hiába szeretné a megalázó paraszolvencia megszüntetését. Ez azért lenne fontos, mert a paraszolvencia nem kis mértékben felelős a szakorvosképzés minőségének hanyatlásáért, a betegellátás minőségének bizonytalanságáért.

Éger István: Nincsenek orvosbárók | Magyar Hang

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék – felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti.

A közlemény legfontosabb mondandója, hogy a biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható.

Felteszik a kérdést, hogy vajon a helyi, intézményi botrányok, tiltakozások, az önként vállalt túlmunka megtagadásának egyre terjedő mértéke mikor éri el a felelősök ingerküszöbét, haladéktalan és érdemi lépések megtétele, az egészségügyi ráfordítások jelentős növelése érdekében?

HIRDETÉS

Végül a határozat kimondja, a helyzet rendezése kizárólag döntéshozói akaraton múlik.

Már május elején arról szóltak a hírek, hogy nem hajlandó túlórázni a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központ 84 baleseti sebésze, miután a csőd szélén tántorgó intézmény vezetése elzárkózott a bérek rendezésére irányuló kérésüktől. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző már akkor azt írta, hogy súlyos gondok lehetnek az ellátásban.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,568lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Müller Cecília: A járvány lecsengő szakaszában vagyunk

A magyar-szerb határon hétfőtől szabadon lehet közlekedni,nyílnak a vidéki bölcsődék és óvodák. Ezekről is szó volt az operatív törzs napi tájékoztatóján.