HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Gulyás Gergel...

Gulyás Gergely: A kormány elhalasztja a közigazgatási bíráskodás bevezetését

HIRDETÉS

A gazdaságvédelmi akcióterv volt a fő témája a mai Kormányinfónak, Varga Mihály pénzügyminiszter 13+1 pontos csomagot jelentett be, amelyben főleg adócsökkentések vannak. Gulyás Gergelyt a Budakeszi Járműjavító oroszoknak való átadásáról, az RMDSZ különös sikeréről és az elmaradó elszámoltatásról kérdeztük. Percről percre.

HIRDETÉS

A kormány nevében részvétét fejezte ki a szerda esti hajóbaleset áldozatainak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki, 135. kormányinfó elején, majd hangsúlyozta, hogy a hét kimentett emberből már csak hárman vannak kórházban.

Az erős politikai felhatalmazásnak érzik a vasárnap esti választás eredményét, Gulyás Gergely leszögezte, továbbra is bevándorlásellenes állásponton vannak, ahogy a keresztény kultúra védelmét is továbbra is legfontosabb feladatuknak tartják. Megerősítette a miniszter, hogy sem a néppárti, sem a szocialista csúcsjelöltet, vagyis sem Manfred Webert, sem Frans Timmermanst nem támogatják az Európai Bizottság élére. Weberről azt mondta, hogy megsértette a magyar választókat, Timmermansszal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, a kabinet Európában sem szeretné, hogy Soros alapíthasson kormányt.

Csúszik a közigazgatási bíróságok bevezetése

Gulyás Gergely a szerda kormányüléssel kapcsolatban kiemelte, hogy döntöttek arról, hogy a közigazgatási bíróságok létrehozásának határidő nélküli elhalasztását kezdeményezik. Gulyás Gergely szerint olyan európai vita kereszttüzében áll a téma, ami a kormány szerint alaptalan, de a viták elcsitulásáig elhalasztják a bevezetést, a vonatkozó jogszabályt még ma beterjesztik a Parlament elé. A köztársasági elnököt arra kérik, hogy a felsőbíróság élére már ne is jelöljön elnököt.

Több problémát is talált a Velencei Bizottság a közigazgatási bíróságokról szóló törvényben | Magyar Hang

Gazdaságvédelmi akcióterv

Varga Mihály a 13+1 pontos gazdaságvédelmi akciótervet ismertette:

HIRDETÉS

– A szociális hozzájárulási adó 2 százalékponttal csökken július 1-től. Ez idén 144 milliárd forintos, jövőre 156 milliárd forintos tételt jelent a költségvetésben.

– 13-ról 12 százalékra csökkentik a kiva mértékét, 2020 január 1-től.

– Adóadminisztráció csökkentő intézkedések lesznek, például megszüntetik az evát.

– Decembertől a vállalkozásoknak nem lesz szükségük kötelező adófeltöltésre.

– A reklámadó kulcsát nulla százalékra csökkentik, 2022-ig felfüggesztik a jelenlegi kulcsot, ettől piacbővítő hatást várnak.

– 18 százalékról 5 százalékra csökken az áfa a szálláshely-szolgáltatásnál.

– Építésre, bővítésre, felújításra használt lakóingatlanoknál 5 millió forintig áfavisszatérítést kaphatnak a kistelepüléseken.

– A munkásszállók, munkáshotelek építésének támogatását 2019 őszétől a magáncégekre is kiterjesztik az önkormányzatokról.

– 2020-tól kisvállalatoknál 300, középvállalatoknál 400 millió forint, 2021-től kisvállalatoknál 200, középvállalatoknál 300, 2022-től kisvállalatoknál 50, középvállalatoknál 100 millió forint után lehet majd igénybe venni fejlesztési adókedvezményt.

– 10 milliárd forinttal tőkét emelnek a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél.

– 5 milliárdos tőkeemeléssel segítik a mezőgazdasági garanciarendszert.

– 2020 és 2030 között évi 17 milliárd forintot szánnak az öntözéses rendszer fejlesztésére.

– A k+f és innováció támogatására jövőre 32 milliárd forinttal több jut, összesen 157 milliárd forint.

– Elindul a Magyar Állampapír Plusz program.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály azt mondta, azzal számolnak, hogy a gazdasági növekedés tartós marad, így akár a következő évben is több adóbevétel folyhat be.

A Pesti Srácok kérdezte, hogy mi lesz, ha jogállamisági okokból csökken az EU-támogatás? Varga Mihály egyetértett a kérdezővel, hogy ez egy megfoghatatlan szempont. Nem számolnak azzal, hogy kevesebb lesz a támogatás.

Nem tudják, mennyibe fog kerülni a gazdaságvédelmi akcióterv

Melyik lesz a prioritás: a növekedés vagy a költségvetési stabilitás – kérdezte a Növekedés.hu. Egyre inkább egyensúlyi költségvetések kellenének, a 2020-as már ennek megfelelően készül – válaszolta Varga Mihály, – kisebb hiánnyal, nagyobb tartalékkal.

Mit jelent konkrét összegben ez a 13+1-es csomag – kérdezte a Magyar Hang újságírója. – Gondoltunk konkrét összegekre, de sok változásnál nem lehet tudni pontos hatást. Akkor lehet véglegesíteni, amikor már hatályba léptek – válaszolta Varga Mihály. – Ahol tudott, mondott konkrét összeget – tette hozzá.

Vagyis, bár készül a büdzsé, nincs konkrét szám arról, hogy mennyibe fog kerülni a gazdaságvédelmi program. A forrásra utalva homályos dolgokat mondott Varga Mihály: a tartalékokból, ami 2018-ról maradt.

Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy 400, vagy akár 1000 milliárd forintot is visszakérhet az EU több közbeszerzéssel kapcsolatos szabálytalanság miatt, úgy válaszolt, hogy amíg nincsenek döntések, korai erről beszélni. A büdzsé ilyen nagyságrendű összegekkel nem számol – tette hozzá, elismerve ugyanakkor, hogy folynak egyeztetések az ügyben az Európai Bizottság és a kormány képviselői között.

Arra a kérdésünkre, hogy az Orvosi Kamara szerint az orvosok nem kaptak béremelési ajánlatot a kormánytól válaszul az egészségügyi szakdolgozók bérének emelésével állt elő Varga Mihály, erről 2018 őszén döntöttek. Ismételt kérdésünkre sem reagált érdemben a szakorvosok bérének rendezésére. – A jövő évi költségvetés tervezésekor számolnak béremelésekkel – mondta.

Varga Mihály nem tudott összegszerű becslést mondani a paraszolvenciára. A kérdést kikerülve arról beszélt, hogy a kormány célja a hálapénz kivezetése és 2010 óta azon dolgoznak, hogy tisztességes bérek legyenek az egészségügyben. A hálapénz becsült éves mértékével kapcsolatban megismételt kérdésünkre végül Varga Mihály mindössze annyit mondott: több féle becslés van.

Varga Mihály távozott, Gulyás Gergely állt a kérdések elé.

A Brüsszelbe távozó Trócsányi Lászlót váltó új igazságügyi miniszter személyéről még nincs döntés – mondta.

A szerdai hajókatasztrófa kapcsán, az éjszakai hajózás esetleges szigorításra vonatkozó kérdésre azt mondat, hogy megvárják a vizsgálat eredményét, ha szükséges, utána lépni fognak.

„A Fidesz pozícióit már nehéz javítani”

Miért fújták le a közigazgatási bíráskodás bevezetését, amikor már a haladt az előkészítés, a pályáztatás. A kormány nem szokott meghátrálni a bírálatok miatt – kérdezte az Mfor.hu. – Amikor folyik a 7-es cikkelyes eljárás, akkor nincs szükség újabb vitákra. A törvény készen áll, bármikor bevezethető, vagy végleg elfelejthető – válaszolta Gulyás.

– Ez az ország pozícióját javítja az Európai Unióban, a Fidesz pozícióit már nehéz javítani – reagált az esetleges alkura vonatkozó kérdésre.

Miért pont most – kérdezte a Bloomberg. – Most tudtuk utoljára értékelni a helyzetet az indulás előtt – válaszolt Gulyás. Jogállamisági kérdésekben az Európai Parlament nem vehető komolyan, de az Európai Bizottsággal nem így van, az igazságügy függetlenségével kapcsolatos vádak túlzottan veszélyesek – tette hozzá, utalva a lengyel kormány ellen indult 7-es cikkelyes eljárásra utalva.

Szerinte ennek a lépésnek komoly hatása nincs a Fidesz néppárti tagságára. A Néppártnál van a döntés, hogy merre fordul.

Az Európai Bizottságnak több más kritikája is van, itt van a CEU, a média, vagy az MTA helyzete? Ezek esetében is lépnek? – CEU-ügyben semmilyen lépést nem tervezünk, nincs napirenden az egyetem ügye – válaszolta.

„Mi úgy gondoljuk, ha van egy terület, ahol nem szabad kétséget ébreszteni a jogállamiság tekintetében, az az igazságszolgáltatás” – emelte ki Gulyás. Szerinte ugyanakkor a liberális jogállam irányába tett lépéstől lépett vissza a kormány.

Azért léptek vissza a közigazgatási bíróságoktól, hogy ne vétózzák meg Trócsányi László biztosi pozícióját? Nem lát konkrét összefüggést ezek között Gulyás.

Kormányátalakítás most nem lesz, egy miniszter távozik a kormányból, hogy EP-képviselő és biztos legyen – válaszolta a Pintér Sándor és Kásler Miklós esetleges távozására vonatkozó kérdésre.

Az MTA átalakítása kapcsán minden felhatalmazást megadott a kormány Palkovics Lászlónak – mondta kérdésre válaszolva.

Jó és kívánatos lenne, ha megállapodnánk az Akadémiával, de egy éve tárgyalunk és az MTA elnöksége végül nem fogadta el a tervet – mondta Gulyás.

Handó Tünde törvénymódosítási javaslataival kapcsolatban azt válaszolta, hogy ő nem nyúlna hozzá ebben a környezetben az igazságügyi szabályozáshoz.

Gulyás nem válaszolt a Pesti Srácok azon kérdésére, hogy mennyi esélyt adna arra, hogy decemberben a Néppárt tagja lesz a Fidesz. A Salvinivel való közös frakciónak kevés esélyét látja, vannak ott olyan pártok, akikkel nem hiszi, hogy együtt tudnának működni. Talán Le Pen pártjára utalhatott.

Legkésőbb kedden nyújtják be a Palkovics féle törvénytervezetet.

Nem tud arról, hogy újabb menekülttáborokat zárnának be mostanában – mondta Gulyás.

A dél-budai szuperkórház kapcsán azt mondta, hogy 2021. első felében alapkőletétel is lehet.

Az Európai Bizottság élére az alkalmasság a legfőbb kritérium, örülnének, ha néppárti lenne, de akár más frakció tagja is lehet az új elnök Gulyás szerint.

A klímavédelmet prioritásnak tekintjük, a hülyeséget nem – mondta Szijjártó Péter kijelentésére reagálva.

Lapunk munkatársa a Dunakeszi Járműjavító orosz kézbe adása kapcsán tett fel kérdéseket. Gulyás Gergely szerint erről még csak egy szándéknyilatkozat született, nincs döntés. Az idei évben szerinte lezárul az ügylet. – Még mindenféle alternatíva lehetséges, hogy mekkora részt adunk át. A cél, hogy a járművek gyártása itthon történjen, ehhez az orosz tőke segíthet – fogalmazott.

Mi mindig is azt mondtuk, hogy elszámoltatás kell, de jogállami keretek között. Olyan erős volt a magyar jogállam, amilyen az elszámoltatás lett

– válaszolta a Magyar Hang azon kérdésére, hogy a Gyurcsány-kormány elszámoltatásnak ígéretével 2010-ban kétharmadot szerző Fidesz nem tartozik-e magyarázattal a szavazói felé azok után, hogy a Demokratikus Koalíció lett az EP-választás második helyezettje.

Megkérdeztük azt is, hogyan kommentálná azt, hogy – mint ahogy arról lapunk elsőként beszámolt – az RMDSZ olyan szavazatokkal jutott ki az Európai parlamentbe, amelyeket színtiszta román területeken adtak le rájuk. Gulyás Gergely kifejtette: minden magyar embernek örülnie kell annak, hogy a Erdélyből is kijutottak magyar képviselők Brüsszelbe. – Én nem állok be azok sorába, akik ahelyett, hogy örülnének annak, hogy egy magyar párt képviselőket küldhet az Európai Parlamentbe, inkább elkezdik ennek az eredménynek a realitását kétségbe vonni. Nem ismerek olyan előírást, hogy csak magyarok szavazhatnának az RMDSZ-re. – fogalmazott, hozzátéve: ez legfeljebb politikai elemzésre érdemes.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,781lájkolóTetszik
2,392követőKövetés
16,726feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Háború dúl a hústermelők és a műhúsgyártók között

Olyan kísérletek is zajlanak, amelyek során igazi állati sejteket tenyésztenek mesterséges körülmények között.