Dunai hajóbaleset: őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

Dunai hajóbaleset: őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

(Fotó: Makrai Sonja/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünket percről percre frissítjük!

Hatvanöt éve nem történt ilyen súlyos hajóbaleset Magyarországon, mint szerda késő este a Duna budapesti szakaszán. A Hableány komoly sérülést szenvedhetett, mivel nagyon gyorsan süllyedt el, feltehetően nagy sebességgel ment neki a szállodahajó. Még 21 embert keresnek.

Merülés a Margit hídnál - Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Merülés a Margit hídnál

21:30 A Police.hu-n olvasható közlemény szerint a szerdai halálos áldozatokat követelő vízi baleset körülményeinek tisztázása érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság igazságügyi hajózási nautikai szakértő bevonásával nyomozást rendelt el. A személyi és tárgyi bizonyítékok alapján felmerült a személyi felelősség a szerdai dunai sétahajó balesetének ügyben, ezért a Viking Sygin nevű szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát, a 64 éves Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A kapitányt őrizetbe vették, és folyamatban van a letartóztatása.

A rendőrség közlése szerint „a kutatásban közreműködők a 9-11 km/h sebességgel áramló vízben és a Duna teljes Lánchíd alatti magyar partszakaszain továbbra is mindent megtesznek az eltűntként kezelt 21 személy felkutatása érdekében.”

18:50 Solymos András hajómérnök szerint nem szigorítani, hanem betartani kell a hajózási szabályokat. A hajózási szakember csütörtökön az M1 tévécsatornán úgy fogalmazott, nagy szamárság lenne a szállodahajók kitiltása a belvárosból, de oda kell figyelni a hajózási szabályzat betartására. – Budapesten régen, még a csepeli kikötő megépülése előtt is a belvárosban voltak a kikötők, és a főváros rengeteg pénztől fosztaná meg magát, ha a továbbiakban nem adna erre lehetőséget – tette hozzá a hajómérnök. Solymos András azt is mondta, hogy normális körülmények között nem indokolt a mentőmellény folyamatos viselése a hajókon, elég, hogy a mentőmellények ott vannak az előírásoknak megfelelően, és szükséghelyzetben fel lehet venni azokat, hiszen úgy vannak kitéve, hogy ha víz alá kerül a hajó, maguktól a víz felszínére bukkannak és beléjük lehet kapaszkodni. Szerinte emberi hiba miatt történhetett a baleset, de részletes vizsgálatnak kell kiderítenie, ki és hol hibázott.

Ifjabb Adamkó Péter barlangi búvár arról beszélt, hogy az ipari búvárok kemény fizikai munkát végeznek, a felszerelésük 30–50 kilogramm, hogy a sodrásban „ne legyen pozitív lebegőképességük”, azaz le tudjanak süllyedni. Felszerelésük és technikájuk is más, esetükben nem a búvár hátán van a készülék, hanem a felszínről, kompresszorról kapják a levegőt, és egy másik tömlőn keresztül kommunikálni is tudnak a felszínen lévőkkel. Szólt arról is, hogy ha a roncsban holttesteket találnak, akkor – az általa ismert protokoll szerint – először a testeket egyenként kell felhozni, és csak a végén a roncsot.

18:40 Helyszíni tudósítónk szerint továbbra is tart a merülési művelet a Margit híd pesti oldalán.

(Fotó: Makrai Sonja/Magyar Hang)

17:48 Koreai forrásból származó információink szerint a koreai hatóságok nem értik, miért ilyen lassú a hajóroncs mentése. A feladat – szerintük – az lenne, hogy nehézbúvárok köteleket rögzítenek a Hableány roncsaira és hajók segítségével a part közelébe vontatják, majd kiemelik azt. Állításuk szerint ezt a műveletet viharos tengeren is el lehet végezni és nem kellene gondot jelentenie a folyó sodrásának sem. A koreai tengeri búvárok egyébiránt holnap hajnalban érkeznek Budapestre. A mentésben a hazai katasztrófavédelem vezetésével vehetnek részt.

17:04 A magas vízállás ellenére megkísérlik Margit hídnál a merülést a búvárok, hogy felkutassák az elsüllyedt hajó roncsait. A hídon és a pesti rakparton is szabadon közlekedhet a forgalom.

Búvárok készülnek merülésre a tegnap esti hajóbaleset helyszínén, a Margit híd közelében. (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

15:56 Az M1 hírei szerint már csak egy bordatöréses beteget ápolnak kórházban a szerda esti dunai hajóbaleset túlélői közül.

15:20 Feloldották a gyalogosforgalom korlátozását a Margit hídon.

14:45 A Magyar Honvédség Dunaújváros elnevezésű aknamentesítő hajója a Margit hídnál horgonyoz, a hatóságok vélhetően e vízi jármű bázisán kívánják kiépíteni azt a folyami pontont, ami segítheti az elsüllyedt kirándulóhajó kiemelését. A helyszínen több dél-koreai tévéstáb követi a mentés eseményeit, illetve jelen van a nemzetközi sajtó is. Sopronyi Richárd, a Diving Island Kft. ügyvezető igazgatója a távirati irodának beszélt arról, hogy napokba, de akár egy hétbe is beletelhet, amíg a kiemelik a Hableány elsüllyedt roncsait. Az ipari búvár elmondta, a Duna jelenleg is árad, s az előrejelzések szerint ez még akár jövő keddig is így maradhat. Jelenleg a Duna vízszintje két méterrel magasabb annál a megengedett mértéknél, amiben még dolgozhatnak a szakemberek. A konkrét üggyel kapcsolatban megjegyezte, vélhetően nagyon gyorsan süllyedt a folyóba a sétahajó, így azoknak, akik nem a fedélzeten tartózkodtak, valószínűleg esélyük sem volt kijutni. 
   

14:12 A gyalogosok már nem közlekedhetnek a hídon, az autósok és a villamos viszont közlekedhet, a BKK járatai megállnak a Margitszigeten.

13:20 Az Index információja szerint a Margit hidat lezárják a gyalogosforgalom elől.

13:12 Mun Dzsein dél-koreai elnök telefonon kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a magyar kormány tegyen meg mindent a budapesti hajóbalesetben eltűnt áldozatok felkutatásáért – közölte a szöuli elnöki hivatal úttörője. A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtök reggel a dél-koreaiak budapesti vízi balesete miatt. Később bejelentették: Kang Kjungvha külügyminiszter vezetésével a 18 fős operatív csoport még csütörtökön Budapestre indul, valamint a magyar fővárosba küldenek egy 13 fős mentőcsoportot, zömmel búvárokat.

12:50 A balesetet szenvedett sétahajó üzemeltetője, a Panorama Deck Kft. hivatalos közleménye szerint a Hableány hajó fedélzetén a teljes utasközönség, 60 fő számára volt megfelelő mentőfelszerelés.
Közleményük szerint a Hableány rendszeresen karbantartották, érvényes engedéllyel rendelkezik 2020. október 31-ig. Mint írják, a tapasztalt, 58 éves hajóvezető és az 53 éves matróz kifogástalanul végezte a munkáját, mióta a társaság alkalmazásában állt.
A cég a baleset okainak feltárásában mindenben együttműködik a hatóságokkal, és azonnal felállított egy belső vizsgálóbizottságot a körülmények feltárására.
„A Panorama Deck vállalat, annak vezetősége és teljes legénysége megrendülten áll a tragédia előtt, és részvétét fejezi ki a balesetben elhunyt vagy eltűnt utasok és legénység családjának” – írták. A hajózási társaság a balesetben érintett utasok és legénység számára azonnali pénzügyi segítséget ajánlott fel.

12:37 A Magyar–Koreai Baráti Társaság saját Facebook-oldalán tette közzé, hogy péntek est hét órára gyertyagyújtásos megemlékezést szervez a tragikus dunai hajóbalesetben elhunyt áldozatok emlékére a Koreai Köztársaság Nagykövetségének Andrássy úti épülete elé.

12:20 Tarlós István főpolgármester az Indexnek beszélt arról, hogy meg kell vizsgálni, jó helyen vannak-e a szállodahajók a belvárosban, ezt az állandó belvárosi jelenlétét az érintett társaságok bevonásával érdemes áttárgyalni. A városvezető Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel egyeztet az ügyben, hogy közösen találjanak megoldást. Tarlós kihangsúlyozta, hogy a folyami közlekedés szabályainak megállapítása nem fővárosi kompetencia. A BKV vezérigazgatója ugyanakkor elrendelte a közlekedési társaság kishajóinak műszaki felülvizsgálatát, elsősorban azokét, amiket a BKV bérbe szokott adni magánvállalkozóknak.

12:05 A harmadfokú készültségnek megfelelő, fokozott éjjel-nappali parti figyelő-jelentő szolgálatot rendelt el az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A fokozott szolgálat a Duna Budapest alatti szakaszán a déli országhatárig, három vízügyi igazgatóság területén, a közép-Duna-völgyi, a közép-dunántúli és az alsó-Duna-völgyi területén van érvényben. Négy vízi járműves figyelőszolgálatot rendeltek el a déli M0-s híd alatt, Tassnál, a solti rakodónál és Baján, a Türr István hídnál. 
Az OVF közlése szerin egy kitűző hajó még az éjszaka folyamán a baleset helyszínére érkezett és azóta is biztosítja a nemzetközi hajóút kitűzési feladatait, ahol részleges hajózárat rendelt el a hatóság. Egy további kitűző hajó is részt vesz a munkában, amely a Duna Baja és Solt közötti szakaszát felügyeli. A kiemelést elősegítendő a baleset helyszínén vízsebességméréseket és mederfelmérést végeznek nap folyamán.

11:44 Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében az írta: az MSZP elvárja a hatóságoktól, hogy minél hamarabb tisztázzák a baleset körülményeit. Pontosan tudni kell, mi okozta a tragédiát, legyen az emberi mulasztás vagy szabályozási hiányosság, annak érdekében, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek a hasonló balesetek – fogalmazott Korózs. 

11:39 Részvétét fejezték ki a kormánypártok valamint Tarlós István főpolgármester a dunai hajóbaleset elszenvedőinek, az áldozatok családtagjainak, hozzátartozóinak. A főpolgármester a távirati irodának eljuttatott közleményében kihangsúlyozta: a katasztrófa bekövetkezése óta folyamatosan és részletesen tájékozódik a mentés folyamatáról, kapcsolatban áll és konzultál a belügyminiszterrel, Budapest rendőrfőkapitányával és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjével. Tarlós kiemelte, noha a fővárosi önkormányzat és a BKV nem érintett az ügyben, de a főváros a továbbiakban minden segítséget megad a hatóságoknak.

11:30 Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen tartott rendkívüli sajtótájékoztatót az Uzsoki kórházba, ahol arról tájékoztatták az újságírókat, hogy a túlélőket az Uzsoki, a Honvéd, valamint a Szent Imre kórház sürgősségi osztályán fogadták. A három még kórházban lévő személy állapota kielégítő.   

11:14 Dél-koreai értesülések szerint egy egész család halhatott meg a tragikus hajóbalesetben. A Hankookilbo és a Chosun című lapok cikkei szerint két nagyszülő, a harmincnyolc éves lányuk, és hatéves kislányunokájuk veszthette életét. A lapok a körutat szervező utazási irodára hivatkozva úgy tájékoztattak, hogy az áldozatok között van a koreai belügyminisztérium két nyugalmazott munkatársa, illetve egy huszonnyolc éves fiú, akinek testvérét viszont sikerült kimenteni.

10:59 A Budapesten szerdán történt hajóbaleset áldozatai hozzátartozóinak részvétét fejezte ki a Párbeszéd, a Mi Hazánk Mozgalom, a DK, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Magyar Liberális Párt is.

10:50 Láng Zsolt polgármester felajánlotta a II. kerület segítségét a hajóbaleset eltűntjeinek mentésében részt vevő szakembereknek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Operatív Törzsén keresztül.

10:42 Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, hogy a hét túlélő közül hármat már kiengedtek a kórházból. Ma megérkezik a dél-koreai külügyminiszter és a speciális mentőcsapat.

10:05 21:29-kor egy hajóval már a helyszínre érkeztek a vízi rendőrök – mondta Pál Adrián rendőrezredes a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján. – Maga a baleset 21:05-kor következett be, de az első segélykérés csak 10 perccel később érkezett. A fedélzeten tartózkodók a vízbe estek. A 33 dél-koreai állampolgárból kettő idegenvezető, a többiek turisták. A hét holttest közül kettőt sikerült eddig azonosítani. Éjjel mindenkit berendeltek a vízi rendészethez, ez 15 hajót jelent. Több mint 200 hatósági személy vett/vesz részt a keresésben. Büntető eljárás keretében vizsgálják a történteket. Az időjárás nagyon nem kedvez a mentésnek. A Hableány az ütközést követően körülbelül hét másodpercen belül az oldalára dőlt és elsüllyedt – mondta.

Jelenleg három feladat van: a 21 eltűnt keresése, a szerbekkel is felvették a kapcsolatot. A másik a hajóroncs kiemelése, a harmadik pedig a büntetőeljárás, mely ismeretlen tettes ellen, szakértő bevonásával folyik.

Pál Adrián a lakossághoz fordult: ha valaki látta a balesetet, jelentkezzen a rendőrségen, és segítse a nyomozást.

Palotai Zsolt, az országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó ezredese elmondta: 21:15-kor érkezett a jelzés, tíz percen belül odaértek, 96 tűzoltó 25 járművel és 7 hajóval vett részt a mentésben. Az elsüllyedt hajót szonár segítségével találta meg egy tűzoltóhajó 1 órakor. Először a búvárok fognak lemerülni, hogy megállapítsák, milyen állapotban van a roncs. Ezt követően megállapítják, hogy miként lehetne kiemelni.

Kiemelték a civilek segítségét.

Rendőrségi motorcsónak a Duna fővárosi szakaszán, a Margit hídnál 2019. május 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Pál Adrián kérdésre válaszolva elmondta: még éjjel kihallgatták a Viking turistahajó személyzetét és utasait. Azt még nem tudják, hogy vannak-e holttestek az elsüllyedt hajótestben. A Viking nevű hajó egy svájci céghez tartozik, kapitánya ukrán állampolgár. Azt egyelőre nem tudják, hogy a Hableány adott-e le vészjelzést.

Hogy mikor lehet kiemelni a Hableányt, csak akkor lehet megmondani, ha már tudják, milyen állapotban van a roncs. Ez akár napokig is eltarthat – mondta kérdésre válaszolva Palotai Zsolt.

Volt olyan személy, akit a (Lágymányosi) Rákóczi hídnál találtak meg, a túlélőket a kis hajók és civilek mentették ki a baleset helyszínén – mondta Palotai Zsolt. Civilektől át is vettek hajókat a tűzoltók.

A kimentett embereken és az elhunytakon mentőmellényt nem találtak – mondta Pál Adrián. Kérdésre válaszolva hozzátette: a balesettel kapcsolatban 7 elhunytról, 7 túlélőről és 21 eltűntről tudunk, ez a hivatalos.

A Hableány a Margit híd alatt befordult a Viking elé, amely megborította – mondta a bemutatott videófelvételt elemezve Pál Adrián. A kórházban lévő túlélők kihallgatása megkezdődött, ők könnyű sérüléseket szenvedtek.

Többen is betelefonáltak, de arra a kérdésre nem kívánt válaszolni Pál Adrián, hogy a Vikingről érkeztek-e a hívások.

10:00 A darus hajó bójákat szed ki a roncsnál – jelentette a Magyar Hang tudósítója.

A Szent Flórián tűzoltóhajó a Dunán (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

09:54 Hajózási zárlat lépett életbe a Duna fővárosi szakaszán a folyásiránnyal szemben a Lánchídtól egészen az 1649,5 folyókilométerig, vagyis körülbelül az Árpád hídig – mondta Éder Zsolt, a Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság ügyeletvezetője az MTI-nek. Az ügyeletvezető elmondta, a budai oldalon a személyhajókat, szállodahajókat úgynevezett kíméletes hajózásra kötelezték. A csökkentet sebességre azért van szükség, hogy a hullámok ne zavarják a mentési munkálatokat – tette hozzá.

09:46 Meghallgatták a rendőrök a Hableány tulajdonosait és teljes cégvezetését – mondta Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője csütörtökön az MTI-nek. Hozzátette: a turistahajó személyzete saját életét kockáztatva részt vett a mentésben. Az elsüllyedt hajó legénysége több évtizedes tapasztalattal rendelkezett. Naponta több ezren vesznek részt hasonló dunai városnéző programokon – mondta. Jelezte: évente több millió turista vesz részt hajós programokon Magyarországon, hasonló balesetre ebben az évszázadban nem volt példa.  

09:40 Tizenkilenc dél-koreai állampolgárt keresnek még – tudta meg a Magyar Hang.

09:30 Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Mun Dzseinnek, a Koreai Köztársaság elnökének. Az MTI-nek a Köztársasági Elnöki Hivatal által csütörtök reggel eljuttatott részvéttáviratban Áder János biztosította a koreai államfőt arról, hogy Magyarország mindent megtesz a súlyos szerencsétlenség túlélőinek felkutatásáért, a kórházba szállítottak mielőbbi gyógyulásáért. A köztársasági elnök közölte, a magyar hatóságok alapos vizsgálatot folytatnak a baleset okainak és felelőseinek megállapítására, és ennek során készen állnak az együttműködésre a koreai szakértőkkel. Áder János őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a balesetben elhunytak hozzátartozóinak és az egész koreai nemzetnek. Az államfő reményét fejezte ki, hogy sikerül még túlélőket találni.

09:29 Levélben fejezte ki együttérzését Orbán Viktor kormányfő I Nagjon dél-koreai miniszterelnöknek és népének; ebben biztosította őt arról, hogy a magyar hatóságok minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a túlélők felkutatása érdekében – tájékoztatta az MTI-t csütörtök reggel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. „Gondolatainkban és imáinkban az áldozatok családtagjaival és Dél-Korea népével vagyunk ezekben a legnehezebb pillanatokban” – fogalmazott Orbán Viktor.

09:27 Egy vízi daru érkezett a Margit híd melletti Duna-szakaszra – jelentette az MTI helyszíni tudósítója. A tudósító elmondta, a vízen – a Margit híd pillérei között – jelenleg a katasztrófavédelem munkatársai, illetve a Magyar Honvédség és a rendőrségi tűzszerészek tanácskoznak a mentés részleteiről. Két motorcsónakot látni. Az Országház és a híd közötti szakaszra érkezett vízi daru mellett egy hatósági hajó horgonyoz. Az MTI tudósítója csütörtök reggel azt az információt kapta, hogy az elsüllyedt kirándulóhajó roncsainak kiemelése még néhány óráig biztosan nem kezdődik meg. A pesti rakparton rendőrautók hosszú sora várakozik.

09:20 Kilenc család volt a hajón, ők kilenc napos közép-európai körúton voltak, túrájuk ötödik napján jártak. A legidősebb utas 71 éves volt, a többség 40-50 év körül volt. Szöuli idő szerint péntek hajnalban jön egy repülő a családtagokkal – jelentette a CNN szöuli tudósítója.

09:15 Egy pontonhídelemet juttatott a Magyar Honvédség hadihajós ezrede a Margit híd közelébe, ez búvárplatformként szolgál majd a merülésekhez, ha szükség lenne rá – mondta Szilágyi Zsolt ezredes, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka csütörtök reggel a Honvedélem.hu-nak. A parancsnok elmondta, a baleset után nem sokkal parancsot kaptak, hogy mérjék fel képességeiket, pontosan mivel tudják támogatni a belügyminisztériumi és a katasztrófavédelmi szakemberek mentési munkáját. „Az állományt riasztottuk, és létrehoztunk egy búvárcsoportot, illetve egy hajócsoportot” – mondta az ezredes. „A hajócsoport egy tűzszerész járőrhajóból és egy beépített szonárral rendelkező folyami aknamentesítőből áll: előbbit a felszíni keresés-kutatás, utóbbit pedig a hajóroncs felkutatása céljából vetettük be” – fogalmazott az ezredes. Hozzátette, miután megtalálták a hajóroncsot, a hajókat visszarendelték a hadikikötőbe. A búvárok készenlétben állnak, feladatuk, hogy támogassák a rendőrségi és katasztrófavédelmi búvárok tevékenységét – mondta.

09:06 A mentesítési munkálatok miatt hajózási zárlat van érvényben az Árpád híd és a Margit híd pesti oldalán – közölte a rendőrség. A közlemény szerint a zárás május 30-án 6 óra 20 perctől visszavonásig van érvényben. A hajóforgalom a folyó budai oldalán tud haladni – tették hozzá.

08:58 Elindult egy speciális kutató-mentőcsapat Dél-Koreából az áldozatok felkutatására, ők legkorábban éjjelre érhetnek ide. A Magyar hang információi szerint Dél-Korea budapesti nagykövetsége magyar civil szervezetek segítségét is kérte.

Egy lapunknak névtelenül nyilatkozó mentési szakember szerint civilek csak az ORFK koordinálásával kapcsolódhatnak be a kutatásba. A testek megtalálását nehezíti, hogy a Duna vízállása 5 méterrel magasabb a megszokottnál, kilépett a medréből és nagyon erős a sodrása, ez megnehezíti mind a hajózók, mind a búvárok munkáját. Ráadásul a Duna vízállása a következő órákban tovább nő.

08:55 Megérkezett a Margitszigethez, az elsüllyedt turistahajó közelébe a Magyar Honvédség egyik hadihajója és búvárok készülnek a merülésre – hangzott el csütörtök reggel 9 óra előtt az M1-en. Közölték, értesüléseik szerint a honvédség szakemberei részt vesznek majd a 3-4 méter mélyre süllyedt Hableány felderítésében. Az M1 tudósítója gumicsónakokban búvárokat látott a Margit híd közelében.

Egy kormányzati operatív csoportot állított fel a dél-koreai államfő a szerda este a Duna budapesti szakaszán történt hajóbaleset kapcsán, amelyben hét dél-koreai turista vesztette életet – jelentette a The Korea Times. Az angol nyelvű lap értesüléseit az MTI is megerősítette. Mint írják, az operatív csoport vezetője a külügyminiszter. Mun Dzsein elnök egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek. Dél-Korea budapesti nagykövetsége egyébként már felállított egy vészhelyzeti stábot, amely minden konzuli segítséget megad a bajba jutott állampolgárainak, egyúttal mindenben együttműködik a magyar hatóságokkal.

A baleset egyébként egy webkamera is rögzítette; az Időkép kamerája a Hotel Victoria tetejéről, északkeleti irányban a Duna túloldalán álló Parlamentre és a Margit hídra fókuszál éjjel-nappal. A felvételen látszik, hogy egy nagy szállodahajó hátulról belefut a Hableányba.

Hableány hajó útvonala

Uploaded by Időkép on 2019-05-30.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője még éjjel, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: hét embert könnyű sérülésekkel vittek kórházba, állapotuk stabil. Csütörtök reggel még 21 embert, köztük a legénység két tagját keresik a mentőegységek. A sérülteket három fővárosi kórházba, a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba vitték. Győrfi Pál tájékoztatása szerint sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk. A Duna vize most hideg – 10-15 Celsius-fokos –, s az áradás miatt nagyon erős a sodrása – mondta a szóvivő, hozzátéve, aki ilyenkor vízbe kerül, az pillanatok alatt kihűlhet.

A Reuters brit hírügynökség a turistáknak a hajóutat lefoglaló dél-koreai utazási iroda közlésére hivatkozva arról írt, a hajón egy hatéves gyerek is tartózkodott, ám neve egyelőre nem szerepelt a balesetet túlélt és kórházba szállítottak listáján.

A mentést az időjárás nehezíti, a Duna nem sokkal korábban áradt meg, és nagyjából 5 méteren állt a budapesti szakaszon.

A balesetet szenvedett hajó roncsát egyébként a Margit hídnál megtalálták, nagyjából 3 méteres mélységben fekszik, helyét bójákkal jelzik. Az MTI szerint a helyszínen van egy mentőhajó, amiről azt vizsgálják, hogy miként lehetne kiemelni a Hableány roncsát. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, Gál Kristóf csütörtök reggel arról tájékoztatott: több fázisból álló művelettel emelik majd ki a Dunából az elsüllyedt sétahajót. Hozzátette, az alsó rakpartokon a mentési munkálatokkal kezdődően bevezetett fogalomkorlátozást feloldották, de időszakosan korlátozásokra kell majd számítani.

Elsüllyedt egy hajó a Parlamentnél, heten meghaltak | Magyar Hang

Rendkívüli erőkkel zajlik a mentés, többen a vízbe estek. Dél-koreai turisták utaztak a hajón.

A sétahajó tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka azt mondta: rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Az MTI által is idézett Tóth Mihály azt is közölte, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak. Hozzátette, cégük is részt vesz abban a válságstábban, amelyet a baleset után állítottak fel.

Hatvanöt éve volt hasonlóan súlyos baleset, ám az nem a Dunán, hanem a Balatonon történt

Legutóbb 75 évvel ezelőtt volt olyan súlyos hajós baleset Magyarországon, mint amilyen szerda este történt a Margit híd közelében – mondta Horváth Imre (valójában hatvanöt éve történt a Pajtás tragédiája – a szerk.). A Magyar Hajózási Országos Szövetség MTI által idézett főtitkára csütörtökön felidézte, a Balatonon borult fel egy hajó, s akkor is többen meghaltak.

Ugyanakkor a mostanihoz hasonló, de csak sérüléssel járó baleset már történt pontosan ugyanott, mint szerdán: egy sétahajó és egy szállodahajó ütközött össze másfél évvel ezelőtt.

Az okokról azt közölte, egyértelműen emberi hiba állhatott a szerda esti baleset hátterében, hiszen ezek a hajók fel vannak szerelve műholdas helymeghatározóval, így négy méteres pontossággal meg tudják határozni a saját és a többi hajó helyzetét, illetve mozgását. Mivel szerda este nem voltak annyira rossz látási viszonyok, akár szemmel is követni lehetett volna a másik hajó mozgását – tette hozzá.

A baleset körülményeiről Horváth Imre úgy véli, súlyos sérülést szenvedhetett a kishajó, mivel nagyon gyorsan süllyedt el, feltehetően nagy sebességgel ment neki a szállodahajó. Egyúttal arra is emlékeztetett, egy akkora vízi jármű, mint a szállodahajó 12-15 kilométer per órával tud menni, és mintegy 1000 tonnát nyom.

A baleset körülményeit minden részletre kiterjedően tisztázni tudják majd – mondta Horváth Imre –, hiszen a hajók mozgását egy „külső feketedoboz” rögzíti. Ez azt jelenti, hogy a közlekedési adatokat folyamatosan rávetítik egy térképre, de rögzítik a rádióforgalmat is, s így követnek minden hajót.

A főtitkár hangsúlyozta, a magyarországi előírások szigorúan szabályozzák a hajóforgalmat, de a fővárosi szakasz még éjszaka is nagyon telített, átlagosan mintegy 70 hajó közlekedik ilyenkor is. Ugyanakkor a hajózás biztonságosnak mondható, hiszen csak ritkán vannak balesetek, s olyan súlyosak, mint a szerda esti, még ritkábban.

Ezzel szemben az Indexnek egy 27 éve dolgozó fedélzetmester arról beszélt, hogy régóta érlelődött egy hajótragédia a Duna budapesti szakaszán az esti sétahajózások miatt; az ilyen túrákat vállaló nagy szállodahajók mindig is veszélyesek voltak.

A katasztrófával kapcsolatos esti hírfolyamunkat ide kattintva tudja elolvasni!