Volt Mahart-vezér: a körülmények összejátszása vezetett a súlyos tragádiához

Volt Mahart-vezér: a körülmények összejátszása vezetett a súlyos tragádiához

Egy megemlékezõ virágot dob a Margit hídról a Dunába, a vízben a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó vizsgálatában részt vevõ hajó 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor május 29-én éjszaka a Viking Sigyn szállodahajó és a Hableány turistahajó összeütközött a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendõrség büntetõeljárás keretében, szakértõk bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet. MTI/Mohai Balázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számos körülmény összejátszása vezethetett a tegnap esti hajós tragédiához. Ezek tisztázásához meg kell várni a rendőrségi vizsgálat végét, de hogy ilyen súlyos tragédia lett az ütközés vége, abban komoly szerepet játszott, hogy a kisebb hajó néhány másodperc múltán felborult, és az esőnek is volt jelentősége – mondta lapunk érdeklődésére a Mahart korábbi vezérigazgatója.

Szalma Botond leszögezte: abban semmi különleges nincs, hogy a Dunán este, sőt esőben is van forgalom. Balesetek a hajózásban is elfordulnak, akár fényes nappal is. Kevéssé súlyos esetben a mentőhajók vagy civil hajók átveszik a bajba jutott utasokat, hiszen a hajósok feladata mindenkor az életmentés. Hogy ez esetben miért borult fel a sétahajó, azt a részletes vizsgálat fogja tisztázni.

Dél-Korea tisztviselőket küld Magyarországra a hajókatasztrófa miatt | Magyar Hang

Egy kormányzati operatív csoportot állított fel a dél-koreai államfő a szerda este a Duna budapesti szakaszán történt hajóbaleset kapcsán, amelyben hét dél-koreai turista vesztette életet - jelentette a The Korea Times. Az angol nyelvű lap értesüléseit az MTI is megerősítette. Mint írják, az operatív csoport vezetője a külügyminiszter.

Szalma szerint a külföldi szállodahajó és a Hableány sétahajó ütközését úgy kell elképzelni, mint amikor egy kamion ütközik egy Trabanttal. Hogy a bekövetkezéséhez emberi mulasztás, műszaki hiba, kitérési hiba vagy akár fordulási manőverhiba vezetett, a vizsgálat fog fényt deríteni. Szalma Botond szerint ugyanakkor a tragédia súlyosságában nem elhanyagolható az eső szerepe sem: ha nem esik, akkor nem a hajó belső részén lettek volna a turisták. Csütörtök délelőtt a rendőrség azt közölte, hogy tömegszerencsétlenséget okozó vízi tömegközlekedés veszélyeztetése miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen. És az is kiderült, hogy tapasztalt kapitányok vezették mindkét balesetet szenvedett hajót.

Elsüllyedt egy hajó a Parlamentnél, heten meghaltak | Magyar Hang

Felborult, majd elsüllyedt a Hableány nevű turistahajó a Dunán Budapesten, a Parlamentnél szerda este. 35-en voltak a fedélzeten, az áldozatok számának növekedésével sajnos egyre csökken azok száma, akikről korábban semmit nem tudtunk. Fél egy körül a hatóságok már hét halottról számoltak be. A vízi rendészet, mentőhajók és tűzoltóhajók is segítik a mentést.

A volt vezérigazgató – a KDNP egykori fővárosi elnöke – egyébként arra is rámutatott, hogy a történtek alighanem ráirányítják a figyelmet a hajózásra és általánosan a közlekedéspolitika hiányára. Utóbbinak szerinte az az oka, hogy nincs közlekedési minisztérium a kormányban. A hajózás – fogalmazott – jelenleg árvaház, amelynek nincs lobbiereje. Szalma – aki néhány hétig Újpesten ellenzéki polgármesterjelölt is volt – úgy véli, hogy függetlenül a vizsgálat eredményétől a tragédia ráirányítja a figyelmet a magyar hajósképzésre is, ami szerinte egyáltalán nem baj, mert a hajós szakemberképzés Magyarországon gyermekcipőben jár.