HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Sokba került ...

Sokba került Tiszafürednek a jegyző kirúgása

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Közel 7 millió forintjába került Tiszafüred önkormányzatának, hogy 2014-ben az újonnan megválasztott Ujvári Imre fideszes polgármester kirúgta az önkormányzat addigi jegyzőjét, Spisák Györgyöt. Az ügy a napokban zárul le végleg, miután a másodfokú bíróság után a Kúria is Spisák javára döntött a munkaügyi perben – tudta meg lapunk.

HIRDETÉS

Spisák még a független, de a Fidesz által is támogatott Pintér Erika polgármesterségének idején, 2011-ben lett a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város jegyzője. Pintérnek azonban 2014-ben a fideszes Ujvári Imre személyében erős kihívója akadt, Ujvári a választáson magabiztosan győzött. Elindult a választáson független képviselő-jelöltként Spisák György is, aki egyedüli nem fideszesként nyert körzetet. Mivel egyszerre nem lehetett képviselő és jegyző, egy hónapon belül kellett döntenie, melyiket választja. Ujvári Imre azonban ezt nem várta meg, bizalomvesztés miatt kipenderítette Spisákot a jegyzői állásából.

A történethez tartozik, hogy Ujvári az előző ciklusban is fideszes képviselő volt. 2012-ben a kormánypárti többségű testület megpróbálta eltávolítani Spisák Györgyöt a jegyzői állásából (később Pintér helyezte vissza). Ebben az időben Spisák és Ujvári többször is személyes konfliktusba keveredett egymással, a 2014-es választás idején több perük is folyamatban volt. Mindenesetre az újonnan megválasztott polgármester akkor ezekre az eljárásokra hivatkozva tette ki a hivatalból a jegyzőt, szerinte ugyanis ezek miatt hiányzott a munkához szükséges bizalom.

Így került munkaügyi bíróságra a kirúgási ügy. Az eljárás tétje lényegében az volt: lehet-e bizalomvesztésre hivatkozni kirúgás esetén, ha polgármester–jegyző viszonyban nem dolgoztak együtt a felek? Első fokon a polgármesternek adtak igazat. A másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék viszont jogellenesnek találta a jegyző eltávolítását, és ezt erősítette meg a Kúria is. A bíróság szerint a bizalmatlanság nem lehet szimpátia és antipátia kérdése, illetve a bizalmatlanságra vonatkozó következtetés Ujvári megválasztását megelőző hónapok, évek történéseiből nem vonható le.

HIRDETÉS

Spisák Györgynek 12 havi kártérítést ítélt meg a bíróság. Úgy tudjuk, a megítélt összeget azóta átutalta az önkormányzat a volt jegyzőnek. Ujváriról különben az átlatszó.hu írta meg fél éve, hogy miközben 34-en vártak a városban önkormányzati bérlakásra, ő a nagymamájának utalt ki egy frissen felújított otthont. A polgármester akkor ezt azzal magyarázta, hogy a súlyos beteg nagymamája házát életveszélyesnek nyilvánították.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/21. számában jelent meg, 2019. május 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/21. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szabó Zsolt László
Szabó Zsolt László
A Magyar Hang belpolitikai újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,787lájkolóTetszik
2,965követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek