Cáfolta a rendőrség, hogy több halottat találtak Ercsi közelében, folytatódnak a merülések

Cáfolta a rendőrség, hogy több halottat találtak Ercsi közelében, folytatódnak a merülések

A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai motorcsónakban a Dunán, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében a Margit hídnál 2019. június 3-án. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késõ este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetõvel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltûntek. MTI/Szigetváry Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Cáfolta a rendőrség a Magyar Nemzet értesülését, miszerint több holttestet találtak a hétvégén a Duna Ercsi alatti szakaszán. A lap azt írta, hogy a halottak azonosítása jelenleg is tart. Gál Kristóf az ORFK szóvivője ugyanakkor a 24.hu-nak határozottan cáfolta a lap értesülését. Azt viszont megerősítette, hogy találtak egy holttestet Hartánál. Az ő azonosítása azonban jelenleg is folyik. (A Korona nevű rádiónak jelezte egy hallgatója, hogy Hartánál találtak egy holttestet a Dunában.) 

A

legfőbb ügyész közben kiemeltté üggyé nyilvánította a dunai

tragédia kapcsán indított eljárást. Tájékoztatásuk szerint ez

azt jelenti, hogy szorosan együttműködnek más bel- és külföldi

hatóságokkal, illetve az átlagosnál gyorsabb, még inkább

körültekintő, nagyobb erőkkel történő lépések

következhetnek. A hajóbaleset kapcsán – mint már ismert –

halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés

gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult a nyomozás, a

szállodahajó ukrán kapitányát emiatt már előzetes

letartóztatásba helyezték.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) ma sajtótájékoztatón számolt be arról, miként folytatódik a roncs mentése. Hajdu János, a TEK főigazgatója közölte: újra lemerültek a búvárok hétfőn délelőtt a múlt szerdai tragikus hajóbaleset helyszínén, hogy megpróbálják felderíteni a víz fenekére süllyedt Hableányt. A mostani akcióban a TEK, illetve koreai kollégáik vesznek részt. Egyelőre annyit tudott elmondani, hogy a búvárok – ellentétben a korábbi merülésekkel – már el tudták hagyni azt a létrát, amelyen leereszkednek a mélybe és megpróbálkoznak a hajótest felderítésével.

A Duna vízállása jelenleg 517 centiméter, de a Hableány roncsa nagyjából 9 méteres mélységben fekszik. A víz hőfoka 12 és 15 fok között ingadozik, a látótávolság pedig szó szerint nulla.

Dunai hajóbaleset: őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát | Magyar Hang

Hatvanöt éve nem történt ilyen súlyos hajóbaleset Magyarországon, mint szerda késő este a Duna budapesti szakaszán. A Hableány komoly sérülést szenvedhetett, mivel nagyon gyorsan süllyedt el, feltehetően nagy sebességgel ment neki a szállodahajó. Még 21 embert keresnek.

Hajdu János tájékoztatása szerint a következő napokban – ha az időjárás is megengedi – több felderítő merülést is végezni fognak, hogy a legfontosabb feladatukat elvégezzék, a holttesteket minél hamarabb felszínre hozzák. Egyetlen dolog szigorúan tilos, a hajóroncsba való behatolás, mert az életveszélyes.

A hajókatasztrófa válságkezelő központjában tartott tájékoztatón jelen volt egy koreai ezredes is, aki kiemelte, hogy speciális csoport érkezett tőlük és a legfontosabbnak ők is azt tartják, hogy a holttesteket felszínre tudják hozni. Búváraik ennek érdekében szeretnének a hajótestbe is behatolni, de tiszteletben tartják a magyar fél útmutatását, miszerint az életveszélyes lenne.

Volt Mahart-vezér: a körülmények összejátszása vezetett a súlyos tragádiához | Magyar Hang

Számos körülmény összejátszása vezethetett a tegnap esti hajós tragédiához. Ezek tisztázásához meg kell várni a rendőrségi vizsgálat végét, de hogy ilyen súlyos tragédia lett az ütközés vége, abban komoly szerepet játszott, hogy a kisebb hajó néhány másodperc múltán felborult, és az esőnek is volt jelentősége - mondta lapunk érdeklődésére a Mahart korábbi vezérigazgatója.

Hajdu János azt is elmondta, hogy alapvetően kétféle stratégiában is gondolkoznak. Az egyik, hogy a hajó a víz alatt marad és a holttesteket a felszínre hozzák, a másik pedig az, hogy a teljes hajtótestet emelik ki. Ez utóbbihoz a helyszínre várják a Clark Ádám darut, amely 200 tonnát is képes emelni. A szerkezet megérkezéséhez azonban még néhány napra szükség van, jelenleg ugyanis a Duna magas vízállása miatt a hidak alatt egyszerűen nem fér el. 

A

TEK vezetője ismertette az eddigi merüléseiket is. Az első május

30-án este volt, de azt csak tesztmerülésnek nevezte, mert annak

ellenőrzése volt a cél, hogy tudnak-e egyáltalán dolgozni az

adott körülmények között. A megállapítás az volt, hogy

nemhogy munkavégzés, de még a mozgás sem volt lehetséges, a

búvárok el sem tudták hagyni a sodrásban azt a létrát, amelyen

leereszkedtek. A második merülés másnap volt, akkor a pillér

irányából próbálkoztak, de ugyancsak nem jártak sikerrel, a

búvár ugyanis nem tudott mozogni a víz alatt. Habár szó volt

arról, hogy az adott szakember életveszélyben volt, Hajdu János

ezt cáfolta. Mint mondta, nem az a levegőellátást biztosító,

illetve a kommunikációt segítő kábel akadt el a víz alatt,

amelyről szóltak egyes hírek, hanem egy olyan cső, amellyel csak

szükség esetén levegőt tud juttatni a ruhájába. Ebben az

esetben pedig a búvár nincs életveszélyben.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.