Majd’ egy hét után megszólalt a Viking River Cruises elnöke

Majd’ egy hét után megszólalt a Viking River Cruises elnöke

Mentőcsapat tagjai úszó-pontonon és motorcsónakokon a Margit hídnál a Dunán, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében 2019. június 4-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, kellett egy kis idő – összesen hat nap – a múlt szerdai dunai hajóbalesetet okozó Viking Sigyn szállodahajót tulajdonoló cég elnökének, hogy legalább írásban jelezze részvétét az elhunytak családjainak.

„A Viking River Cruises összes munkatársa nevében szeretném őszinte részvétemet kifejezni a dunai hajóbaleset minden érintettjének. Mindnyájunkat mélyen megrendített a tragédia – áll Torstein Hagen elnök keddi közleményében. – Imádkozunk a sérültekért és az áldozatokért, és együtt érzünk a családtagokkal, barátokkal. Természetesen eddig is, úgy a továbbiakban is a legteljesebb mértékben együttműködünk a magyar hatóságokkal, s minden rendelkezésükre álló eszközzel segítjük a folyamatban lévő vizsgálatot.”

Azonosították a Hableányról felhozott holttestet | Magyar Hang

Rendkívül gyorsnak és szakszerűnek értékelte a szerdai dunai hajóbaleset utáni mentést a belügyminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt kedden. Pintér Sándor elmondta, fél óra elteltével már átvette a mentés irányítását, és a helyszínen volt az országos rendőrfőkapitány, a katasztrófavédelmi főigazgató, a budapesti főkapitány és a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató is. A miniszter a polgári védelem, a mentőszolgálat és a civilek közreműködését is kiemelkedőnek nevezte.
– A Duna teljes hosszában rövid időn belül megjelentek a rendőrhajók, önkéntes segítő hajók. A 7-8 másodperc alatt elsüllyedt hajó utasai közül több embert a rendőrjárőrök mentettek ki – közölte a miniszter.

A szocialista Molnár Zsolt a Duna nagy forgalmáról, a vízi közlekedés esetleges szigorításáról kérdezte a minisztert, aki erről egyelőre nem kívánt többet mondani, mondván, a történtek még elemező munkát igényelnek. Jelezte ugyanakkor, hogy a büntetőeljárás befejezése után tájékoztatják a bizottságot is. Ugyanakkor a sajtónak nyilatkozva Pintér Sándor azt mondta, jó az együttműködésük a dél-koreai kormánnyal, a nagykövetséggel, valamint a búváraikkal is. Azt mondta, elfogadják érveiket arról, hogy ne menjenek be a hajóroncsba. A látótávolság gyakorlatilag nulla, nem tudni, mennyire sérült meg a hajó, milyen „csapdák” vannak a hajótesten belül. Jelenleg életveszélyes bemenni – hangsúlyozta, majd hozzátette, folytatják a felderítő mentéseket, ha tudnak, holttesteket is kiemelnek, de nem akarnak újabb tragédiát. A szonárok révén tudjuk, körülbelül hogy fekszik a hajó, így a cél a hajóroncs biztonságos kiemelése – jelentette ki.

Ugyanakkor dél-koreai lapértesülések szerint az ázsiai ország külügyminisztériuma már többször is arra kérte a magyar kormányt, hogy foglalja le a balesetben érintett Vikinget. A Korea Timesnak nyilatkozó hivatali tisztviselő a lapnak elárulta, a minisztérium felszólította a budapesti Koreai Nagykövetséget, hogy újból üljenek le tárgyalni a magyar kormánnyal a szállodahajó ideiglenes lefoglalásáról. A magyar hatóságok ugyanis hagyták, hogy a Viking Sigyn elhagyja a helyszínt, mondván az összes bizonyítékot begyűjtötték a fedélzetről, és a hajó jelenleg Németországban, Passaunál jár. Dél-Korea úgy véli, addig nem mehetne sehova a szállodahajó, amíg a vizsgálatokat nem zárták le, illetve nem kezdődtek meg a tárgyalások a koreai áldozatok és családjaik kompenzálásáról.

Az elmúlt héten, szerda este, nem sokkal 21 óra után a dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó a Margit hídnál összeütközött a Viking szállodahajóval. A Hableány másodpercek alatt elmerült. Az elsüllyedt turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta további két holttestet azonosítottak a baleset áldozataként.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.