HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem mehetett ...

Nem mehetett le a köztévén a Besh o droM klipje

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

„Valamennyi de ronda, de disznó / mind az Országházba de való” – többek között ezekkel a sorokkal sokkolhatta a köztévé illetékeseit a Besh o droM zenekar. A világzenét játszó csapat legújabb klipje, a Vaságy nem mehetett le az M5 csatorna Kult30 című műsorában, pedig a zenekar szerint erre előzetesen ígéretet kaptak. Márcio-André De Sousa Haz, a videóklip rendezője a Facebookon írta meg: mindig is tudta, hogy a magyar kormány nem épp a legliberálisabb az Európai Unióban, de a fasizmus vádját kicsit túlzónak találta. „Most viszont az állami M5 csatorna cenzúrázta azt a klipet, amit a Besh o droM számára készítettem. Miért? Csak mert a videó egy politikai tanmese, ami arról beszél, hogyan játszanak a hatalmasok az emberek életével” – tette hozzá.

HIRDETÉS

De Sousa Haz az Index megkeresésére kifejtette, az volt az ígéret, hogy a klipet levetítik, és siettek is az utómunkával. „Beküldtük reggel, egy szóval sem jelezték, hogy valami nem jó vagy nem tetszik. A zenekar bement délután, és ott derült ki, hogy nem hajlandók leadni” – mondta. Értetlenül áll a történtek előtt, ilyesmivel eddig nem is találkozott.

A videóban egy párt láthatunk, tagjai egy Monopoly-táblán találják magukat. Döbbenten tapasztalják, hogy ott a politikusok és pénzemberek úgy játszanak az emberek életével, mint egy társasjáték figuráival. A végén a Sex Pistols God save the queen című dalának refrénjére az utcai tömeg felülkerekedik a korábbi hatalmasokon. „Szerintem nem kényelmetlen ez a videó senkinek. Politikai tanmesének szántam, de sokkal kevésbé politikus vagy szókimondó, mint egy Rammstein- vagy Marilyn Manson-videó” – jegyezte meg De Sousa Haz.

A lapnak a zenekarvezető Pettik Ádám is megerősítette a történteket. A stúdióba bemenvén, három számot élőben lejátszottak, majd megkérdezték tőlük, melyik klipet is szeretnék. Értetlenül válaszolták, hogy az újat, mire a szerkesztő közölte, hogy tartalmi kifogások miatt nem kerülhet adásba. Ezek után Pettik már a beszélgetésre is képtelen volt beülni, a zenekar egyik tagja vette át a helyét. „Élő adás volt, utólag bánom, hogy nem hívtam meg a Kobuciba az összes MTA-tagot és CEU-n tanító professzort” – tette hozzá.

HIRDETÉS

Véleménye szerint a szóban forgó klip és zene egy antikapitalista szám, de ezek szerint a köztévénél beleláttak ezt-azt. Az Index kereste az MTVA sajtóosztályát is, egyelőre nem reagáltak.  

A klipet az Index tette közzé:

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,782lájkolóTetszik
2,962követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Visszahívja a Jobbik a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt

Jakab Péter lapunknak azt mondta, hogy aki érdemes, az előre juthat, de aki nem érdemes arra, hogy a közösség tagja legyen, annak nincs helye a Jobbikban.