HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Semjén a nevé...

Semjén a nevét adja a pornóliberalizációhoz

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Módosítanák a kormánypártok képviselői a médiaszolgáltatással kapcsolatos törvényeket – vette észre az Azonnali. Az egyes paragrafusok miatt kétharmados többségre lesz szükség, de a tavalyi választás óta emiatt ismét nem kell aggódnia a kormánypártoknak. A módosítást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, az előadó pedig Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök. A változások már augusztustól életbe léphetnek.

A jelentős befolyásoló erővel bíró, tehát legalább 15 százalékos éves átlagos közönségaránnyal rendelkező médiaszolgáltatók működésén mindenképp változtatni kívánnak. Ide a TV2 és az RTL Klub mellett a köztévé tartozik még. Eddig előírás volt, hogy valamennyi munkanapon reggel 7 és fél 9 között legalább tizenöt perc hosszúságú hírműsorszámot, továbbá valamennyi napon este 6 és 9 óra között legalább húsz perc hosszúságú önálló hírműsorszámot volt kötelező eddig közzé tenniük. Most a kötelező reggeli tájékoztatást eltörölnék, az esti időtartamát pedig legalább 20, legfeljebb 45 percre korlátoznák. Az Azonnali megjegyzi, az RTL híradója kedd este 54 perces volt, ahogy a TV2-é is.

A rádiók eddig a munkanapokon reggel fél hét és fél kilenc között legalább 15 perc önálló hírműsort voltak kötelesek sugározni. Ezt legalább 10, legfeljebb 45 percre változtatnák. Eddig a bulvár és bűnügy elvileg a híradó időtartamának húsz százalékát nem haladhatta meg. Ezután viszont mát 35 százalékban mehetne az, ami „nem szolgálja a demokratikus közvélemény tájékoztatását”.

Korábban lineáris szolgáltatásban nem lehetett közzétenni a legszigorúbb, VI. kategóriába sorolt műsorszámokat. Ezek olyanok, amik alkalmasak „a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására, különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmaznak”. A jövőben úgy lehetne sugározni pornót is lineáris műsorfolyamban, ha az csak kóddal hozzáférhető, és csupán 18 éven felüliek számára.

HIRDETÉS

Mindeddig a műsorszámok időtartamának több mint negyedét kellett európai műveknek kitenniük, ez most minimum 30 százalékra nőne. A reklámidő eddig nem lehetett több óránként 12 percnél, de ezt is átalakítanák, és sávonként reggel hat és este hat, valamint este hat és éjfél között kellene betartani.
Tehát a jövőben trükközhetnek majd úgy, hogy a fontos műsoridőben több reklámot, máskor kevesebbet adnak.

Míg ez idáig 7 évre osztották a rádiófrekvenciákat, ez 10 évre módosulna, pályázat nélkül 5 helyett pedig 7 évig lehetne hosszabbítani. Egyszerre pedig több rádióra lehet majd szert tenni, mint korábban. A szabályok eddig úgy szóltak: vagy egyetlen országos, vagy két körzeti és négy helyi, vagy tizenkét helyi rádiós médiaszolgáltató lehet egyazon kézben. A jövőben viszont négy körzeti és hét helyi, vagy tizenkilenc helyi rádiós médiaszolgáltatásra bírhat jogosultsággal egyetlen tulajdonos.

Ungár Péter egyébként a héten tett fel írásbeli kérdést arról, a kormány mennyire tartja károsnak a pornó hatását a fiatalok szexualitására, intimitására nézve. Rétvári Bence pedig válaszában azt állította, a kormány számára kiemelten fontos, hogy az ilyen típusú kihívásokra megfelelő válaszokkal, megoldásokkal szolgáljanak a magyar társadalom irányába.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,722lájkolóTetszik
3,476követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Hódmezővásárhelyen nemcsak csontvázak, hanem terrakotta baglyok is potyognak a szekrényből

Márki-Zay Péter polgármester már nem először talál a leltárból hiányzó tárgyakat az önkormányzatnál. Szerinte magánemberektől és drágán vehette az előző városvezetés a most, és a korábban előkerült tárgyakat.