Megtalálták az egyik magyar eltűnt hajóst is

Megtalálták az egyik magyar eltűnt hajóst is

Mentőcsapat tagjai úszó-pontonon és motorcsónakokon a Margit hídnál a Dunán, a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében 2019. június 4-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Főügyészség az EUROJUST magyar nemzeti tagján keresztül beszerezte azt a hivatalos információt, hogy a Budapesten balesetet okozó Viking Sigyn ukrán kapitánya április elsején Hollandiában is balesetet okozott, amiért a férfit ott is gyanúsítottként vonták felelősségre – áll a Fővárosi Főügyészség csütörtök délutáni közleményében.

Az Index szerint feltehetően az antwerpeni kikötő közelében történt balesetről van szó, amelyben a kapitány által vezetett Viking Idun egy tankernek ment neki. Az ütközéskor 171-en tartózkodtak a szállodahajón, öten könnyebben megsérültek, a hajó személyzetének egyik tagját kórházba szállították. A Viking eleje teljesen összetört, a tanker oldalán pedig jókora lyuk keletkezett, de olaj nem szivárgott a tengerbe.

Mint az a Főügyészség közleményében olvasható, a nyomozás adatai szerint a szállodahajó kapitánya a múlt szerdai, budapesti ütközés után adatokat törölt le a telefonjáról. Erről a tényről az ügyészség még csütörtökön értesítette a bíróságot, hiszen a vonatkozó jogszabály szerint a kapitány az adattörléssel megnehezíthette, illetve meghiúsíthatta a bizonyítást.

A fővárosi főügyész – a legfőbb ügyész egyetértésével és engedélyével – a Duna budapesti szakaszán történt vízibaleset ügyében 5 ügyészből, illetve alügyészből álló ügyészi ügyfeldolgozó csoportot hozott létre – áll a csütörtöki közleményben. E szerint a csoport jelenlegi feladata, figyelemmel arra, hogy az ügy vizsgálati szakaszban van, a nyomozó hatóságtól folyamatosan érkező adatok elemzése és értékelése. Ezen túl a fővárosi főügyész külön kapcsolattartó ügyészt jelölt ki a dél-koreai nagykövetség munkatársaival való kapcsolat biztosítására.

Mint ismeretes, a nyomozási bíró 2019. június 1-jén egy hónapra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. A bíróság emellett megállapította, hogy a hajóskapitány 15 millió forint óvadék letétele esetén, Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerül, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. Az óvadék megengedése ellen az ügyészség fellebbezéssel élt.

A Hableány és a Viking múlt szerdán történt balesetének hét túlélője van, hét holttestet az első két órában találtak meg. A baleset után eltűntként számontartott 21 áldozatból még kilencet keresnek. (Egyik Duna Fejér megyei szakaszán, a másik a Szabadság hídnál.) A szakemberek a Duna teljes déli szakaszán továbbra is keresik az eltűnt utasokat. Csütörtök késő este érkezett a hír, hogy a Bálnánál megtalált áldozat a hajó két fős magyar személyzetének egyik tagja.