Jó üzletet kötött a magyar állammal a Viking Sigyn üzemeltetője

Jó üzletet kötött a magyar állammal a Viking Sigyn üzemeltetője

Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. Heten meghaltak, amikor a luxushajó összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében 29-én éjszaka, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kétfős magyar személyzettel a fedélzetén (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szokatlanul kedvező szerződést kötött a magyar kormánnyal a Hableány katasztrófájában részes Viking Sigyn hajót üzemeltető vállalkozás. A svájci székhelyű Viking River Cruises AG folyami hajózási vállalat 2013 óta részese a magyar hajózási üzletnek, ekkor vette meg a kormány a Mahart PassNave Kft. 51 százalékát a Masped Zrt.-től, s maga mellé emelte a svájci céget – írja a 24.hu.

Már ez is érthetetlen, hiszen a Mahart PassNave jelentős nyereséget termel a dunai kikötők üzemeltetésével, tehát nincs magyarázat, miért volt szüksége az államnak partnerre, de ha mégis, az miért külföldi. Az igazán meglepő viszont az, hogy miután a Viking Cruises néhány héttel az állam után megvette a Mahart PassNave-ból a fennmaradó részt, a hajózási biznisz mindkét oldalán fontos szereplővé vált. Mint a kikötők használója fizeti a busás kikötői díjakat, a másik oldalon viszont a kikötők tulajdonosaként hazautalja a magyar állammal közös cégben keletkezett haszon ráeső részét.

Ezzel jelentős előnybe került a kikötőket használó versenytársakkal szemben. A portál számításai szerint a Viking River Cruises az évek alatt 1,1 milliárd forintnyi osztalékot vitt ki ilyen módon az országból. Legutóbb éppen a hajótragédia előtti napon döntöttek a tavaly termelt egymilliárd forintos nyereségből a svájci cégre eső osztalék hazautalásáról.