HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hamarosan nek...

Hamarosan nekiláthatnak a hajóroncs kiemelésének a Margit hídnál

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Szlovák segítséggel gyorsítják a Duna apadását, hogy mihamarabb felszínre hozhassák az elsüllyedt Hableány roncsait. Az atv.hu híre szerint északi szomszédaink a Dunából vizet eresztenek az Öreg Dunába, hogy a lehető leggyorsabban apadhasson a folyó vízszintje.

Péntek délután valamivel három óra után már átjutott a Margit híd alatt a május 29-én történt hajóbaleset roncsának felszínre hozására készülő 200 tonnás Clark Ádám úszódaru, s a búvárok négy hevedert húznak át a Hableány roncsa alatt – írja a 24.hu. Így hamarosan nekiláthatnak a roncs kiemelésének.

Az MTI híre szerint Jasenszky Nándor, a TEK társadalmi kapcsolatok osztály vezetője a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, egy hevedert a hajó elején, kettőt középen a gépház alatt, ahol a legnagyobb a veszélye annak, hogy a hajó kettétörik, egyet pedig a tat alatt vezetnek át. Egy-egy heveder hat darab 32 milliméter átmérőjű drótkötélből áll össze, az elején és a végén pedig úgynevezett vezetőköteleket csatolnak hozzá; ezek együttes hossza eléri a 100 métert. A hajó alatt átvezették a több mint száz méter hosszú hevederek vékony, elsődleges vezetőszárait és a tervek szerint haladnak tovább a munkával. Szólt arról is, hogy még tart a gyártása annak a kötélnek, amellyel a hajó alatt átvezetett hevedereket fogják a daruhoz rögzíteni. A kiemelésre talán már a hét végén sor kerülhet, de a művelet akár a jövő hétig is elhúzódhat.

Korábban, péntek délután 14 órától a dunai hajóbaleset roncsának mentése miatt átmenetileg lezárták a Margit hidat és az Árpád hidat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint a forgalomkorlátozás addig volt érvényben, amíg a Clark Ádám úszódaru áthaladt a két híd alatt. A BRFK arra kérte a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel vezessenek.

HIRDETÉS

Eközben három motorcsónakból speciálisan kiképzett kutyákkal is keresik a múlt heti dunai hajóbaleset áldozatait Dunaújváros térségében. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Veszélyhelyzet-kezelési Főosztályának vezetője, Jackovics Péter az MTI beszámolója szerint elmondta: a kutyás egységek Dunaújváros térségében a Duna mindkét partján húsz kilométer hosszan kutatják át a vízfelszínt három mentőcsónakkal és három kutyával. A kutatásban a szolnoki Életjel Mentőcsoport és a Miskolci Speciális Felderítő- és Mentőcsoport kutyái mellett a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat, a Folyami Katasztrófavédelem és Speciális Mentőegyesület tagjai, valamint dél-koreai szakemberek is részt vesznek. Emellett a Magyar Honvédség helikoptere és a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság egységei is kutatnak a térségben.

Budapest, 2019. június 7. A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendõrkapitányság keresõ kutyája egy rendõrségi hajón a Dunán Budapestnél 2019. június 7-én. Ezen a napon Prohászka Richárd rendõr alezredes, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendõrkapitányság vezetõje sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Dunai Vízirendészeti Rendõrkapitányság több mint 200 kilométernyi Duna-szakaszon 15 hajóval kutatja a dunai hajóbaleset során eltûnteket egészen az országhatárig. A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni. MTI/Bruzák Noémi

Jackovics Péter azt mondta, hogy a katasztrófavédelem a hajóbaleset idején azonnal a helyszínre vonult. Csaknem száz emberrel és huszonöt technikai eszközzel vettek részt az áldozatok kiemelésében, és kilencedik napja folyamatosan dolgoznak a hajószerencsétlenség áldozatainak felkutatásában – tette hozzá. Budapest térségében a Szent Flórián Tűzoltóhajó, valamint Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálata és hivatásos keresőkutyái is részt vesznek a kutatásban, és a hajószerencsétlenség helyszínén is dolgoznak önkéntes mentőbúváraik.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, kilenc embert még keresnek. Legutóbb a hajón dolgozó matróz tetemét találták meg a Szabadság hídnál, illetve egy koreai nő testét Érdnél.


HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,743lájkolóTetszik
3,500követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A házelnök lepattintotta Ungár Pétert a mazsihiszes kérdése miatt

A fővárosi zsidónegyed idegenforgalmáért felelős Gari Kft.-t illető 93 milliós szuperprémium miatt kérdezte (volna) a képviselő Kásler Miklóst.

Testmozgás