„Mi mindig akkor figyelünk oda valamire, amikor már megtörtént az összeomlás"

„Mi mindig akkor figyelünk oda valamire, amikor már megtörtént az összeomlás

Tűzoltók a fővárosi Margit hídnál 2019. május 30-án hajnalban. Legalább heten meghaltak, amikor 29-én éjszaka egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Parlament közelében, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tragédia kell ahhoz, hogy felülvizsgáljuk a mindennapossá vált rossz gyakorlatokat – mondja Szalma Botond, a Mahart egykori vezére. A hajós szakma régóta tudja hogy baj van és mantrázza javaslatait, talán most jön a változás.

Részletek a Magyar Hang június 7.-i, 2019/23. számában megjelent cikkből.

Mielőtt lemondott volna a miniszterelnök a nagy visszhangot kiváltó hajóbaleset miatt, beszédet is tartott. Elmondta, azért távozik hivatalából, mert az eltűntek családjának sírása még mindig ébren tartja éjjelente. Mindez Dél-Koreában történt, 2014-ben, amikor felborult a Sewol nevű komp 476 utassal a fedélzetén. Az eset megrázta az ázsiai ország társadalmát, a felháborodás pedig elért a nagypolitika legfelsőbb régióiba is.

A minap Magyarországon történt egy több mint húsz halálos áldozattal járó vízi baleset. Egy, a Dunán haladó szállodahajó nekiment egy jóval kisebb sétahajónak, amely hét másodperc leforgása alatt elsüllyedt: fedélzetén kétfős magyar személyzettel és 33 dél-koreai turistával. Az ütközést heten élték túl, hét holttestet a tragédia éjszakáján találtak meg, több testet pedig a későbbikeresés során, a további holttestek utáni kutatás lapzártánkkor is tartott.

Orbán Viktor nem adta be a lemondási nyilatkozatát, csupán egy protokoll-gyásztáviratot küldött Szöulba, majd elrepült Madridba, a Bajnokok Ligája döntőjére. Lapzártánkig nem látogatott ki a tragédia helyszínére, ahol már egy hete dolgoznak megfeszített erővel a búvárok. Mindez azért furcsa, mert például árvíz idején a magyar miniszterelnök általában már az első homokzsákok megtöltésekor – Facebook-stábja kamerája előtt – gumicsizmát húz, hogy katonás tisztelgések közepette, lehetőleg a gulyáságyú árnyékában meghúzódva érdeklődjön a kivezényelt állomány felelős vezetőjétől a helyzet állásáról. A vízbe fordult Hableány tragédiájánál ez elmaradt, ahogy a korábbi, nagy médiavisszhangot kiváltó tragikus eseteknél (vörös iszap, West-Balkán) is hiányzott az aktuális politikai hatalom gyors és szigorú lépése.

Volt Mahart-vezér: a körülmények összejátszása vezetett a súlyos tragádiához | Magyar Hang

Számos körülmény összejátszása vezethetett a tegnap esti hajós tragédiához. Ezek tisztázásához meg kell várni a rendőrségi vizsgálat végét, de hogy ilyen súlyos tragédia lett az ütközés vége, abban komoly szerepet játszott, hogy a kisebb hajó néhány másodperc múltán felborult, és az esőnek is volt jelentősége - mondta lapunk érdeklődésére a Mahart korábbi vezérigazgatója.

(...)

Szalma Botond azt tartja a baj forrásának, hogy mi mindig akkor figyelünk oda valamire, amikor már megtörtént az összeomlás. Ott van a veronai busztragédia: gyerekek halála kellett ahhoz, hogy felülvizsgáljuk a buszközlekedésben kialakult és mindennapossá vált rossz gyakorlatokat.

(...)

Milyen szakaszokból kell állnia a baleset kivizsgálásának? Milyen változásokat hozhat a szabályozásban a Hableány katasztrófája? Hol lenne a helye a kikötésből származó bevételeknek? Mekkora a munkaerőhiány a hajózási iparágban? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat cikkünkből, amely a Magyar Hang június 7-én megjelent 2019/23. számában jelent meg!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!