HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Hatalmas olaj...

Hatalmas olajmezőt találtak az Ormánságban

HIRDETÉS

Harminc éve nem találtak akkora olajmezőt Magyarországon, amelynek kitermelése már megkezdődött az Ormánságban – írja a G7.hu. Arra azonban nem kell számítani, hogy érdemben csökkenne energiafüggésünk.

HIRDETÉS

A portál úgy tudja, napi 10-11 ezer hordós termelésre lehet számítani a tervezett harminc kútból, a kitermelt kőolajat és földgázt pedig vezetéken szállítják a Kétújfalu külterületén található főgyűjtőbe. A tervek szerint a vezetékek még idén elkészülnek. A termelés nagyságát jól érzékelteti, hogy az amerikai-magyar Magyar Horizont Energia Kft. termelési kapacitása alig marad el a mostanáig egyeduralkodó Mol napi 13 ezer hordós termelésétől.

De az sem kizárt, hogy az új termelési kapacitás még ennél is nagyobb lesz. A G7.hu szerint a főgyűjtő kapacitása a beruházás második lépcsőjében már napi 2250 tonna lenne, azaz 15 ezer hordó kőolajra (és még 360 ezer köbméter földgázra) bővül. A kutak pedig egyenként 60-70 tonna, azaz 475 hordó olajat tudnak termelni egy nap, amiből kiszámolható, hogy harminc kút esetén akár napi 14,2 ezer hordó is lehet termelés. Ez már önmagában annyi, mint az utóbbi években átlagosan a teljes magyar kőolajtermelés volt. Ezzel együtt azonban a hazai olajkitermelés továbbra is elenyésző a felhasználáshoz viszonyítva.

A portál arra is felhívja a figyelmet, hogy a kőolajkitermelés ugyan csökkenti az ország energiafüggőségét, viszont nagy terhet rak a helyben lakók vállára, akik kénytelenek a lakókörnyezetük minőségének leromlásán keresztül elviselni a kedvezőtlen külső hatásokat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,563lájkolóTetszik
2,564követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem gyom, gyógy

Így a nyár vége felé már gyakrabban jelentkezik a fáradtság, és ezt kiszagolják a gyomok. A gazok. Ez sem akkora baj persze, némelyiket például megeszem.