Ősszel mégis létrehozzák a közigazgatási bíróságokat?

Ősszel mégis létrehozzák a közigazgatási bíróságokat?

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke integet beszéde végén a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az EP-választás napján, 2019. május 26-án. A kormányfő mellett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes (b), Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b2), Győri Enikő európai parlamenti képviselőjelölt, Trócsányi László igazságügyi miniszter, listavezető (j) (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tett le a közigazgatási bíróságok létrehozásáról a magyar kormány, csak elhalasztotta azt, ősszel ismét az Országgyűlés napirendjére kerül a jogszabály – írja A Népszava kormányzati forrásra hivatkozva.

Ismert, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter május 30-i bejelentette, a törvényjavaslatot ért nemzetközi bírálatok miatt a kormány határidő nélkül elhalasztja a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését. 

Akkor a kormány álláspontjának változását annak tudták be sokan, hogy a Fidesz így akarta jelezni kompromisszumkészségét az Európai Néppárt felé. Őszig a kormánypárt és a pártcsalád viszonyáról szóló egyeztetések már véget érhetnek, azonban ha addig ismét napirendre kerül a közigazgatási bíráskodás ügye, akkor veszélybe kerülhet a Fidesz tagsága, valamint Trócsányi László biztosi posztja is.

A lap informátora szerint a halasztás nem okoz zavart a bíróságok működésében. A közigazgatási bíróságokon való közreműködésre felkért és arról pozitívan nyilatkozó 162 bíró jelentkezés ugyan érvényét vesztette azzal, hogy elhalasztották a törvény tárgyalását, ha azonban ismét az Országgyűlés napirendjére kerül a közigazgatási bíróságokról szóló törvény, ismét nyilatkozniuk kell.