HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Anya a plexif...

Anya a plexifal mögött is szeret – élet a börtönökben

HIRDETÉS

Hangszigetelt zárkákban meztelenül kikötözött, maguk alá piszkító rabok, egészségkárosító edények, meghamisított jelentések: három héttel ezelőtt börtönös cikksorozatunk második részében a büntetését jelenleg is töltő egyik elítélt beszélt a benti állapotokról, amit már a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sem hagyhatott szó nélkül. Most a börtönökből kitiltott Magyar Helsinki Bizottságon (MHB) a sor.

HIRDETÉS

– Ha egy fogvatartottat valóban sérelem ér, sokkal kevesebb az esélye arra, hogy segítséget kapjon, mint korábban – mondta lapunknak Tarnai Dóra, az MHB jogi előadója. – Utóbbira a legmegrázóbb példa a halállal végződő szombathelyi bántalmazás. Bár ez szélsőséges eset, de a beszámolók alapján az erőszak jelen van a hazai börtönökben – jelentette ki a szakember.

Meztelenül kikötözött rabok Márianosztrán? | Magyar Hang

(…)

– Két évvel azután, hogy a BVOP felmondta az MHB-vel kötött együttműködési megállapodást, tisztán látszik, ez csak az egyik lépés volt a szigorúbb rezsimrendszer kiépítése felé – szögezte le a jogvédő. – Mára a társadalomba való visszavezetésre törekvést felváltotta a kizárólag biztonsági szempontokat előtérbe helyező, központosító megközelítés, és ez szinte teljesen elszigeteli a börtönöket a társadalom többi részétől. Megszűnt a büntetés-végrehajtás civil kontrollja, alig mehetnek be szociális szakemberek és szervezetek az intézetekbe. A fogvatartottak a rokoni, baráti látogatás során plexifalon keresztül láthatják szeretteiket, a fogva tartott nők sem vehetik ölbe vagy puszilhatják meg kisgyermeküket. Olyan magasak a percdíjak – 93 forint percenként a mobilra indított, 81 forint a vonalas hívás –, hogy az intenzív telefonos kapcsolattartás luxusnak számít a börtönben. Megszűnt a saját csomag küldése, csak a büntetés-végrehajtás webshopján keresztül lehet ételt vagy tisztálkodószert küldeni. A büntetés-végrehajtás rendjét meghatározó szabályzatok (az úgynevezett parancsnoki szakutasítások) sem nyilvánosak többé.

(…)

HIRDETÉS

A teljes cikket keresse a Magyar Hang június 7-én megjelent 2019/23. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,634lájkolóTetszik
2,793követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Egyenlő pályák

Egyetlen kapavágás sem történt még az atlétikai stadionnál, máris többmilliárdos kár ért mindenkit. A közömböseket éppúgy, mint a sportszerető közönséget és a keményen küzdő atlétákat.