HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Anya a plexif...

Anya a plexifal mögött is szeret – élet a börtönökben

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Hangszigetelt zárkákban meztelenül kikötözött, maguk alá piszkító rabok, egészségkárosító edények, meghamisított jelentések: három héttel ezelőtt börtönös cikksorozatunk második részében a büntetését jelenleg is töltő egyik elítélt beszélt a benti állapotokról, amit már a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sem hagyhatott szó nélkül. Most a börtönökből kitiltott Magyar Helsinki Bizottságon (MHB) a sor.

– Ha egy fogvatartottat valóban sérelem ér, sokkal kevesebb az esélye arra, hogy segítséget kapjon, mint korábban – mondta lapunknak Tarnai Dóra, az MHB jogi előadója. – Utóbbira a legmegrázóbb példa a halállal végződő szombathelyi bántalmazás. Bár ez szélsőséges eset, de a beszámolók alapján az erőszak jelen van a hazai börtönökben – jelentette ki a szakember.

Meztelenül kikötözött rabok Márianosztrán? | Magyar Hang

(…)

– Két évvel azután, hogy a BVOP felmondta az MHB-vel kötött együttműködési megállapodást, tisztán látszik, ez csak az egyik lépés volt a szigorúbb rezsimrendszer kiépítése felé – szögezte le a jogvédő. – Mára a társadalomba való visszavezetésre törekvést felváltotta a kizárólag biztonsági szempontokat előtérbe helyező, központosító megközelítés, és ez szinte teljesen elszigeteli a börtönöket a társadalom többi részétől. Megszűnt a büntetés-végrehajtás civil kontrollja, alig mehetnek be szociális szakemberek és szervezetek az intézetekbe. A fogvatartottak a rokoni, baráti látogatás során plexifalon keresztül láthatják szeretteiket, a fogva tartott nők sem vehetik ölbe vagy puszilhatják meg kisgyermeküket. Olyan magasak a percdíjak – 93 forint percenként a mobilra indított, 81 forint a vonalas hívás –, hogy az intenzív telefonos kapcsolattartás luxusnak számít a börtönben. Megszűnt a saját csomag küldése, csak a büntetés-végrehajtás webshopján keresztül lehet ételt vagy tisztálkodószert küldeni. A büntetés-végrehajtás rendjét meghatározó szabályzatok (az úgynevezett parancsnoki szakutasítások) sem nyilvánosak többé.

HIRDETÉS

(…)

A teljes cikket keresse a Magyar Hang június 7-én megjelent 2019/23. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,479követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek