Miskolcon az ecuharisztikus kongresszus jegyében zárták a tanévet

Miskolcon az ecuharisztikus kongresszus jegyében zárták a tanévet

Böjte Csaba ferences szerzetes a miskolci sportcsarnokban diákok előtt beszél 2019. június 12-én (Fotó: NEK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utolsó tanítási hét a legtöbb iskolában már a nyári vakáció hangulatában telik, ám Miskolcon a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való közös készülés jegyében is fontos, kimondottan fiataloknak szóló eseménynek adott otthont az Aréna. 2400 általános- és középisklás diák vehetett részt szerdán a katolikus egyház által szervezett koncerteken és lelki programokon. A rendezvény elején Fábry Kornél, a NEK főtitkára beszámolt a fiataloknak szóló kongresszussal kapcsolatos eseményekről, személyes meghívást is nyújtva ezzel a jelenlévőknek.

Fábry Kornél: A hit nem magánügy | Magyar Hang

Fábry Kornél, a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia főtitkára pünkösdről, Ferenc pápa üzenetéről, az egyház fő kihívásáról és arról, hogy a kereszténység nem választható szét politikai és vallási irányzatokra. - Pünkösdhétfő hosszú ideje munkaszüneti nap, ám sokak számára nem is több ennél.

A délelőtt nagyobb részét Böjte Csaba gyermek-Jézusról szóló elmélkedései gazdagították. Ahogy arra a ferneces szerzetes felhívta a fiatal hallgatóság figyelmét, a mai felgyorsult világban, ahol a technika vívmányai foglyai vagyunk, elidegenedünk egymástól, magányos farkasként élünk.

(Fotó: NEK)

- Szükség van közösségépítésre, valódi barátokra és párbeszédre. Nem szabad senkit kiközössíteni, mert az elveszett lelket is haza lehet terelni. Minél nagyobb egy közösség Jézus nevében, annál nagyobb az összetartó erő és a szeretet ereje - fejtette ki Böjte Csaba.

Az új Puskásban indul a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus | Magyar Hang

A majdani Puskás Ferenc Stadionban, egy több tízezer fős misén veszi kezdetét és a Hősök terén fejeződik be a jövő szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. Az előadások, rendezvények otthonául a Hungexpo fog szolgálni, de lesznek misék a Szent István Bazilikában és a Kossuth téren - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok (NEK) Pápai Tanácsának látogatása alkalmából tartottak.

Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus megyéspüspök a vakáció kapujában úgy fogalmazott: a Szentlélek a szabadság Lelke, és ez a szabadság Isten akaratának követésével vezet a boldogsághoz.

Orosz Atanáz görögkatolikus püspök (Fotó: NEK)

A katolikus egyház külön figyelmet fordít arra, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az eucharisztikus kongresszus iránt. Ennek jegyében félezer diák részvételével, a Szent István Bazilikánál nagyszabású koncerttel indult a jövő szeptemberi esemény előtti visszaszámlálás.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak jövő szeptemberben Budapest ad otthont. A katolikus egyház négyévente megrendezett, több százezer érdeklődőt vonzó eseménysorozatára Erdő Péter esztergom-budapesti érsek meghívta Ferenc pápát is. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Szentatya eleget tesz-e a megívásnak.