HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Nem lesz itt ...

Nem lesz itt nyugodt tanévkezdés? Több napos pedagógussztrájk jöhet az ősszel

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Eddig tárgyaltunk, ősztől akciósorozatot hirdetünk – jelentette be a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szakszervezet csütörtöki tanévzáró sajtótájékoztatóján. Ha a kormány nem módosítja szeptember elsejei hatállyal a szükséges jogszabályokat, a tanévkezdés is veszélybe kerülhet.

HIRDETÉS

Mint a Magyar Hangnak Szabó Zsuzsa elmondta, az jelentette az utolsó cseppet a pohárban, hogy a jövő évi költségvetés napokban megjelent tervezetében, illetve a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosításában nyoma sincs annak, hogy a kormány figyelembe vette volna a követeléseiket.

– Hiába tárgyaltunk a Köznevelési Érdekegyeztető Tanáccsal több fordulóban a szeptemberi béremelésről, a tanárfizetések minimálbérhez kötéséről, az óraszámok, a többletterhek csökkentéséről, valamint a kiszámíthatatlan jogalkotás megszüntetéséről. Pedig készek voltunk a kompromisszumokra: már volt is egyfajta hallgatólagos, nem írásbeli megállapodás arról, hogy szeptemberben, majd januárban hány százalékkal nőhet a pedagógusbér. Két számjegyű béremelésről folytak a tárgyalások, és úgy tűnt, jó úton haladunk. A hónapokon át tartó egyeztetésekből azonban most semmi sem látszik – tette hozzá.

Ugyanakkor még nem adták fel teljesen a reményt: a szakszervezet a napokban kezdeményezte a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács újabb ülésének összehívását, amelyre – az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott levél alapján – június 20-án kerül sor. Ezen teszik fel a kérdéseiket újra a fent már említett öt témakörben.

HIRDETÉS

– Mint nemrégiben a miniszternek címzett levelemben is megírtam, a pedagógusok csak úgy mehetnek el a megérdemelt nyári szabadságukra, ha a tanév vége előtt tudják, hogy mi vár rájuk szeptemberben, számíthatnak-e béremelésre vagy sem. Erre sem kaptam eddig választ. Mindezek alapján úgy érezzük, hogy vége a türelmünknek – hangsúlyozta Szabó Zsuzsa. Egyáltalán nincs rendjén, hogy jelenleg például a pályakezdő pedagógusoknak olyan alacsony a bérük, hogy a garantált bérminimum eléréséhez is pótlékokat kell beépíteni, illetve az illetményalap vetítési alapjának változatlansága miatt havonta akár 100 ezer forinttal is kevesebbet kaphat egy tapasztalt pedagógus.

Megvárják még a június 20-i egyeztetést, de a tagság most már konkrét eredményeket, tényeket, számokat, határidőket szeretne látni. Ha ez nincs, akkor ősszel indul az akciósorozat, amelyet – a fokozatosság elve betartásával – addig terveznek folytatni, amíg a követeléseiket nem teljesítik. Az akció során maguk mellé szeretnék állítani a szülőket, illetve a társadalom valamennyi tagját is, mert itt nem pusztán a pedagógusok béremeléséről van szó, hanem arról is, hogy a rengeteg betöltetlen tanári állás miatt nagyon sok túlórát kell vállalniuk a pályán maradóknak. Össztársadalmi probléma, hogy mi történik az iskolákban, kiégett, elfáradt tanárokkal ugyanis nem lehet megvalósítani azt a minőségi oktatást, amiről a kormány beszél.

A PSZ egyébként az általa megszervezett 2016-os sztrájk után – amelyben 25 ezren vettek részt – nem riad vissza az újabb munkabeszüntetéstől, amely akár többnapos is lehet. A szakszervezet Országos Vezetősége egy korábbi döntésével azt javasolta a kongresszusnak, hogy hozzanak létre sztrájkalapot, amellyel pótolni tudják azoknak a tanároknak a bérét, akik a sztrájk miatt elesnek a pénzük egy részétől.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Facsinay Kinga
Facsinay Kinga
A Magyar Hang gazdasági újságírója

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,006lájkolóTetszik
3,144követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Budapest, 2020. 04. 01.

„Mindenki azonnal tegye a mobiltelefonját az asztalra, és lépjen hátra.” Az ajtómban taktikai öltözetet viselő, rohamsisakos rendőr áll.