Nem lesz itt nyugodt tanévkezdés? Több napos pedagógussztrájk jöhet az ősszel

Nem lesz itt nyugodt tanévkezdés? Több napos pedagógussztrájk jöhet az ősszel

(Forrás: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig tárgyaltunk, ősztől akciósorozatot hirdetünk – jelentette be a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a szakszervezet csütörtöki tanévzáró sajtótájékoztatóján. Ha a kormány nem módosítja szeptember elsejei hatállyal a szükséges jogszabályokat, a tanévkezdés is veszélybe kerülhet.

Mint a Magyar Hangnak Szabó Zsuzsa elmondta, az jelentette az utolsó cseppet a pohárban, hogy a jövő évi költségvetés napokban megjelent tervezetében, illetve a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosításában nyoma sincs annak, hogy a kormány figyelembe vette volna a követeléseiket.

– Hiába tárgyaltunk a Köznevelési Érdekegyeztető Tanáccsal több fordulóban a szeptemberi béremelésről, a tanárfizetések minimálbérhez kötéséről, az óraszámok, a többletterhek csökkentéséről, valamint a kiszámíthatatlan jogalkotás megszüntetéséről. Pedig készek voltunk a kompromisszumokra: már volt is egyfajta hallgatólagos, nem írásbeli megállapodás arról, hogy szeptemberben, majd januárban hány százalékkal nőhet a pedagógusbér. Két számjegyű béremelésről folytak a tárgyalások, és úgy tűnt, jó úton haladunk. A hónapokon át tartó egyeztetésekből azonban most semmi sem látszik – tette hozzá.

Ugyanakkor még nem adták fel teljesen a reményt: a szakszervezet a napokban kezdeményezte a Köznevelési Érdekegyeztető Tanács újabb ülésének összehívását, amelyre – az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott levél alapján – június 20-án kerül sor. Ezen teszik fel a kérdéseiket újra a fent már említett öt témakörben.

– Mint nemrégiben a miniszternek címzett levelemben is megírtam, a pedagógusok csak úgy mehetnek el a megérdemelt nyári szabadságukra, ha a tanév vége előtt tudják, hogy mi vár rájuk szeptemberben, számíthatnak-e béremelésre vagy sem. Erre sem kaptam eddig választ. Mindezek alapján úgy érezzük, hogy vége a türelmünknek – hangsúlyozta Szabó Zsuzsa. Egyáltalán nincs rendjén, hogy jelenleg például a pályakezdő pedagógusoknak olyan alacsony a bérük, hogy a garantált bérminimum eléréséhez is pótlékokat kell beépíteni, illetve az illetményalap vetítési alapjának változatlansága miatt havonta akár 100 ezer forinttal is kevesebbet kaphat egy tapasztalt pedagógus.

Megvárják még a június 20-i egyeztetést, de a tagság most már konkrét eredményeket, tényeket, számokat, határidőket szeretne látni. Ha ez nincs, akkor ősszel indul az akciósorozat, amelyet – a fokozatosság elve betartásával – addig terveznek folytatni, amíg a követeléseiket nem teljesítik. Az akció során maguk mellé szeretnék állítani a szülőket, illetve a társadalom valamennyi tagját is, mert itt nem pusztán a pedagógusok béremeléséről van szó, hanem arról is, hogy a rengeteg betöltetlen tanári állás miatt nagyon sok túlórát kell vállalniuk a pályán maradóknak. Össztársadalmi probléma, hogy mi történik az iskolákban, kiégett, elfáradt tanárokkal ugyanis nem lehet megvalósítani azt a minőségi oktatást, amiről a kormány beszél.

A PSZ egyébként az általa megszervezett 2016-os sztrájk után – amelyben 25 ezren vettek részt – nem riad vissza az újabb munkabeszüntetéstől, amely akár többnapos is lehet. A szakszervezet Országos Vezetősége egy korábbi döntésével azt javasolta a kongresszusnak, hogy hozzanak létre sztrájkalapot, amellyel pótolni tudják azoknak a tanároknak a bérét, akik a sztrájk miatt elesnek a pénzük egy részétől.