HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Aláírásgyűjté...

Aláírásgyűjtés: Péterfalvi aggódik, Hadházy szerint képtelen mondatokat adtak a NAIH-elnök szájába

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Aggódik a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért gyűjtött aláírásokkal kapcsolatban. Az adatvédelmi vezető a Magyar Nemzet néven megjelenő napilapnak mondta: 680 ezer magyar állampolgár személyes adatai juthattak az Európai Unión kívülre azáltal, hogy adatfeldolgozóként külföldi cégeket vontak be. Péterfalvi ugyanis az adatkezelési tájékoztatóban azt találta: feldolgozóként az amerikai The Rocket Science Group LLC-t és a kanadai Sync.Com Inc. céget jelölték meg. Az előbbit Atlantában, az utóbbit Torontóban jegyezték be. Péterfalvi szerint így az Egyesült Államokba és Kanadába kerülhettek a személyes adatok.

Az Index viszont azt írta, a The Rocket Science valójában egy MailChimp nevű hírlevél-küldő szolgáltatást üzemeltet, internetes marketingtevékenységet folytat, és nem kezd semmit az adatokkal. A Sync.Com felhőszolgáltatásokat nyújt, adatok tárolásában segít.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az adatvédelmi vezető kifogásolta azt is, hogy nincs feltüntetve a közjegyző neve, ha viszont már bevonták, akkor neki külön adatkezelési tájékoztatást kellett volna nyújtania.

Hadházy Ákos a Facebook-oldalán úgy reagált: képtelen mondatokat adnak Péterfalvi szájába. Közlése szerint az aláírásgyűjtést eleve egy hónappal később kezdték, mint szerették volna, hogy a 2018 nyarán életbe lépő GDPR-szabályoknak mindenben megfeleljenek. A felmerült kérdéseket pedig megoldották, fűzte hozzá. Azt egy mítosznak tartja, hogy az adatok nem lehetnek külföldi szervereken. „A lényeg az, hogy ezeknek biztonságosaknak, szabályokban rögzített szolgáltatóknak kell lenniük. A hírlevelek küldésére használt Mailchimp rendszer is ilyen” – írta.

HIRDETÉS

Közjegyzőt akkor bíztak volna meg, ha az egymillió aláírást elérik. Az íveket így a törvényeknek megfelelően, kilencven napon belül meg fogják semmisíteni. A gyűjtésben két párt vett részt, az MSZP és a Momentum, ők viszont saját adatkezelési szabályzattal, jogilag külön gyűjtést végeztek. Az LMP korábbi társelnöke szerint Péterfalvinak ezt tudnia kell, „a pártlap munkatársát viszont láthatóan nem érdekli.”

„Az aláírásgyűjtés hitelesítése valóban nem egyszerű (bár SOKKAL inkább lehetséges, mint a »nemzeti konzultációk« esetén, ahol SEMMILYEN bizonyíték nem volt arra, hogy valóban választópolgároktól érkeztek-e vissza a levelek, hiszen semmilyen személyes adatot nem kellett megadni). A 680 ezer aláírás között lehetnek természetesen hibásak, hiányosak, duplán aláíró személyek: mint minden ilyen akciónál, néhány százalék lehet, a mi tapasztalataink szerint itt is kb. 3-5 százalék” – tette még hozzá Hadházy Ákos. Végül hozzátette, hogy Péterfalvi Attila még aggályait sem fejtette ki a Kubatov-listával kapcsolatban.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,963lájkolóTetszik
3,642követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek